ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Έτοιμο εξολοκλήρου το 2022 το Αρχαίο Θέατρο στη Λάρισα με χρηματοδότηση από την ΔΕΥΑΛ – Όσα θα γίνουν στα άλλα μνημεία

Ολόκληρο σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη στον δήμο Λαρισαίων για τα αρχαία μνημεία της πόλης, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης πλαισιωμένος από αντιδημάρχους και συνεργάτες του. Μάλιστα λίγο πριν είχε δίωρη σύσκεψη για το θέμα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο θα γίνει αναστήλωση της σκηνής του Α’ Αρχαίου Θεάτρου και το θέατρο θα είναι ολοκληρωμένο μέχρι το 2022.

Αναλυτικά τα όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με τα αρχαία μνημεία της πόλης και τα έργα που θα γίνουν από τον κ. Καλογιάννη:

Καλογιάννης: «Σήμερα υπήρξε μια προγραμματισμένη συνάντηση με κλιμάκιο του δήμου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την προϊσταμένη και στελέχη της Εφορείας, στα γραφεία της, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις γύρω από τα έργα τα οποία βρίσκονται στην αρμοδιότητά της. Ήταν εξαιρετικά σημαντική συνάντηση η οποία φώτισε πολλές πλευρές των έργων που εξελίσσοντας την πόλη για τα μνημεία αυτά. Ο δήμος Λαρισαίων εμπλέκεται ενεργά στα έργα αυτά, με απόφασή μας να χρηματοδοτήσουμε μελέτες που θα βοηθήσουν την υλοποίηση των έργων αυτών.

Τα έργα αυτά είναι συγκεκριμένα:

ΤΟ Α’ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ:

«Το α’ αρχαίο θέατρο βρίσκεται σε διαδικασίες έναρξης των έργων αναστήλωσης του κοίλου, ένα πρόγραμμα που εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από τον ΠΕΠ Θεσσαλίας, με 3,4 εκ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η πρόσληψη του προσωπικού και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ενοικίαση των γερανών και οι άλλες διαδικασίες για να προχωρήσει γρήγορα το έργο.

Το δεύτερο στοιχείο που επηρεάζει την λειτουργία του Θεάτρου, για να γίνει πέρα από επισκέψιμο και λειτουργικό, είναι η διαδικασία αναστήλωσης της σκηνής. Υπάρχει γι αυτή αυτή μια μελέτη που θα κατατεθεί για έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί και η σκηνή η οποία οι αρχαιολόγοι λένε πως είναι μοναδική σε ότι αφορά τα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα. Οι αναληματικοί τοίχοι και οι απαλλοτριώσεις ανήκουν σε ξεχωριστή μελέτη, οι οποίες είναι υπερώριμες και μπορούν τα τρία καταστήματα να φύγουν προκειμένου να γίνει μια είσοδος ανατολικά του θεάτρου.

Ο δήμος στην αποκατάσταση του θεάτρου θα εμπλακεί όχι μόνο με την βοήθεια την τεχνική, αλλά και οικονομικά. Αποφασίσαμε και θα εισηγηθούμε προς την πλευρά της ΔΕΥΑΛ, η μελέτη και η έγκριση της σκηνής από το ΚΑΣ η οποία θα σημάνει την έναρξη για την αναστήλωσή της θα χρηματοδοτηθεί από τον δήμο με ποσό που θα κυμαίνεται από 1 – 1,5 εκ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα εκταμιευτεί με το 5% που ορίζει ο νόμος από την πλευρά της ΔΕΥΑΛ, θα εισηγηθώ στο ΔΣ και είμαι βέβαιος ότι ομόφωνα το ΔΣ θα θελήσει να γίνει το έργο.

Με αυτές τις εργασίες τότε εκτιμούμε ότι σε έναν ορίζοντα 4 ετών και ίσως λίγο λιγότερο θα είναι ολοκληρωμένο το Θέατρο όχι το 2023, αλλά το 2022 για να χαρούμε παραστάσεις και διάφορες δραστηριότητες μέσα στο θέατρό μας. Πρόκειται για τεράστιο αναπτυξιακό έργο για τη Λάρισα.

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται και η μελέτη του επιθεάτρου, όμως είναι μια επόμενη φάση αναστήλωσης αυτού που δεν θα επηρεάσει την λειτουργία του υπόλοιπου Θεάτρου.

Συνοδοί χώροι λειτουργίας αυτού του θεάτρου είναι τα παλιά στρατιωτικά αρτοποιία, κτίσματα με αξία αρχιτεκτονική, τα οποία έχουν απελευθερωθεί δια της Εφορείας, όμως μια από αυτές τις αποθήκες χρησιμοποιείται για τα αρχαία ευρήματα της περιοχής του θεάτρου Ο δήμος ανέλαβε την υποχρέωση να βρει χώρο για την μεταφορά μεταστέγαση αυτών των ευρημάτων για να απελευθερωθούν οι αποθήκες και τα στρατιωτικά αρτοποιία να μπουν σε μελέτη ανάπλασης που θα χρηματοδοτήσει ο δήμος, προκειμένου να αποτελέσουν βοηθητικούς χώρους για την λειτουργία του θεάτρου, πχ. Τους θιάσους κλπ.

Όλο αυτό το σύστημα θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 4 χρόνια.

Υπάρχουν και άλλα έργα που εμπλέκεται ο δήμος.

ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ:

«Είναι έργο του δήμου Λαρισαίων με χρηματοδότηση 5,5 εκ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ και βρίσκεται σε διαδικασία έναρξης του υποέργου που έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, και θα ολοκληρωθεί σε 15-18 μήνες παράλληλα θα ξεκινήσει η εργολαβία η δική μας για να μπορέσει να ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια και αυτό το σπουδαίο οθωμανικό μνημείο.

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ:

«Συνεργαζόμαστε με την Εφορελία Αρχαιοτήτων μέσα από την προγραμματική σύμβαση που έχουμε να τρέξουμε τις διαδικασίες για να πάρει την σχετική έγκριση και να πάμε σε ανάπλαση του χώρου, σε επανακατασκευή του Τζαμιού και στην εγκατάσταση μηχανημάτων και ψηφιακών συστημάτων τα οποία θα το μετατρέψουν σε κόμβο πολιτιστικής διασύνδεσης. Μέσα από animation οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν σε 3d όλα τα πολιτιστικά μας μνημεία και να έχει ενημέρωση για όλα τα πολιτιστικά δρώμενα».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ:

«Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων αφορά 14 μνημεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη κόστους περίπου 300.000 ευρώ, και βλέπουμε την πιθανότητα της χρηματοδότησής της γιατί αρκετά  από αυτά τα κομμάτια της σύνδεσης των μνημείων αφορούν οδούς στις οποίες παρεμβαίνει ο δήμος, όπως για παράδειγμα η ενοποίηση των δύο αρχαίων θεάτρων, μέσα από την οδό στην τέρμα της Βενιζέλου, περνάει από πλατεία Γαργαλιάνων και φτάνει μπροστά από το ΕΚΛ μέχρι το αρχαίο θέατρο, είναι παρέμβαση που οφείλει να κάνει ο δήμος για να υπάρξει αυτή η ενοποίηση.

Μας απασχολεί το ζήτημα συνολικά του Ιστορικού Κέντρου. Πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις ώστε με την ανάδειξη όλων αυτών των μνημείων να υπάρξουν παρεμβάσεις και τυπολογικά χαρακτηριστικά τα οποία θα οριοθετούν όχι μόνο το ιστορικό κέντρο, αλλά θα δίνουν και στοιχεία τα οποία θα επιβάλλονται στην διαδικασία αδειοδότησης των οικοδομών οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή προκειμένου να αναδειχθεί μια φυσιογνωμία του Ιστορικού Κέντρου με άλλα χαρακτηριστικά που είχε ως σήμερα.

Αυτά τα στοιχεία θα προσεγγίσει και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που διεξάγεται για τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου προκειμένου να συνδέεται και με τα κτήρια που υπάρχουν στο ιστορικό κέντρο.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:

«Συζητήσαμε για το Διαχρονικό Μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο που πρέπει να αναπλάσουμε, ήδη θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις. Προχωρούμε σε μια προσεγγίσει μελετητική για όλο το πάρκο εκεί, για να αποτελέσει όλη η περιοχή εκεί έναν νέο πνεύμονα πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής για τους Λαρισαίους.

Άρα η πόλη όλη αυτή την πολιτιστική δραστηριότητα που υπήρξε είναι υψηλού επιπέδου και σηματοδοτεί την Λάρισα ως πολιτιστικό προορισμό και θα σημάνει μια ενδυνάμωση όλου του πολιτιστικού γίγνεσθαι και θα αποτελέσει μια τεράστια πολιτιστική παρέμβαση για την οικονομία της πόλης, την κουλτούρα της, για την επιχειρηματικότητα και για όλα όσα συνδέονται με τις δραστηριότητες αυτού του τομέα».

Αθανασία Παύλου

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες