ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Ζωντάνια στην καρδιά του κάμπου

Μια πόλη με δυνατό παλμό και μακραίωνη ιστορία, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Πηνειού, δεσπόζει στο κέντρο του Θεσσαλικού Κάμπου. Γύρω της υψώνονται επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, ο Όλυμπος, ο Κίσσαβος, το Μαυροβούνι και άλλα μικρότερα βουνά. Η Λάρισα, μια σύγχρονη μεγαλούπολη με σημαντικά μνημεία, εξαιρετικά στέκια, πεζοδρόμους και πλατείες που σφύζουν από ζωή, καλεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι με ζωηρούς ρυθμούς, ποικίλες εμπειρίες αλλά και στιγμές χαλάρωσης στα πάρκα και τις φυσικές ομορφιές που την περιβάλλουν.

Τα Αμπελάκια
Τα Αμπελάκια

 

Ο ποταμός Πηνειός
Ο ποταμός Πηνειός

Η Λάρισα κατοικείται εδώ και χιλιετίες. Οι Πελασγοί, οι πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, την όρισαν πρωτεύουσά τους όταν κυριάρχησαν στη Θεσσαλία. Εδώ έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης, ο Ιπποκράτης, ο οποίος πέθανε το 377 π.Χ. Το μνημείο του είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Στολίδι της Λάρισας αποτελεί αναμφισβήτητα το Α΄ Αρχαίο Θέατρο, που ξεχωρίζει μέσα στον αστικό ιστό και προκαλεί τον θαυμασμό. Εξερευνώντας την πόλη, θα συναντήσετε διάσπαρτα μνημεία της αρχαιότητας, της προχριστιανικής, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου. Τα περισσότερα βρίσκονται στο λόφο του Φρουρίου, όπου έχουν εντοπιστεί τα πρώτα σημάδια κατοίκησης από τη νεολιθική περίοδο. Πέρα από το ιστορικό του ενδιαφέρον, ο λόφος αυτός αποτελεί αγαπημένο μέρος για βόλτες, καφέ, φαγητό ή ποτό.

Ο ποταμός Πηνειός
Ο ποταμός Πηνειός

Δεν είναι τυχαίο ότι η Λάρισα είναι γνωστή και ως «πόλη του καφέ», αφού εδώ θα βρείτε εκατοντάδες καφετέριες, ενώ και οι επιλογές για φαγητό είναι πολλές. Η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας είναι φημισμένη και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της, την εμπορική της αγορά και την έντονη νυχτερινή ζωή.
Η βόλτα στους πεζοδρόμους θα σας φέρει στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου βρίσκονται δεκάδες καφετέριες, η Ιατρική Σχολή της Θεσσαλίας και ο «Γλυπτός Ποταμός», ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι που αναπαριστά συμβολικά τη ροή του Πηνειού προς την πλατεία Σάπκα, την κεντρική πλατεία.

Ανάμεσα στις δύο πλατείες, απλώνεται η πεζοδρομημένη μεγάλη εμπορική περιοχή με εκατοντάδες καταστήματα.

Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, μπορείτε να απολαύσετε χαλαρό περίπατο στο μικρό «λιμανάκι» που έχει διαμορφωθεί στην κοίτη του Πηνειού κάτω από τον Άγιο Αχίλλειο, στις γέφυρες και τα παρόχθια μονοπάτια, τα οποία προσφέρονται και για ποδηλατάδα ή τζόκινγκ.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα


Δημοτικό πάρκο Αλκαζάρ

Μία όαση πρασίνου θα βρείτε στη βορειοδυτική άκρη της πόλης, μετά τη γέφυρα του Πηνειού. Το κατάφυτο πάρκο αναψυχής, όπου παλιότερα βρισκόταν το μεγάλο παζάρι της Λάρισας, προσφέρεται για βόλτες και χαλάρωση σε κατάφυτα δρομάκια και στην όμορφη τεχνητή λίμνη με τις πεζογέφυρες αλλά και για ποικίλες δραστηριότητες. Διαθέτει ποδηλατοδρόμους, χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, παιδικές χαρές και Κηποθέατρο, το οποίο φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο πάρκο θα δείτε το γλυπτό του αλόγου που καλπάζει, συμβόλου της Λάρισας και εμβλήματος της ομάδας της ΑΕΛ, δίπλα στο γήπεδο Αλκαζάρ, καθώς και το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Μνημείο του Ιπποκράτη και Ιατρικό Μουσείο

Στην έξοδο της αρχαίας πόλης προς τη Γυρτώνη αποκαλύφθηκε ο τάφος του Ιπποκράτη μετά την υπερχείλιση του Πηνειού το 1826. Κοντά στο σημείο αυτό, απέναντι από το πάρκο του Αλκαζάρ, έχει στηθεί μνημείο, με τον μαρμάρινο ανδριάντα του Ιπποκράτη που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Καλακαλλά και κενοτάφιο, το οποίο στεγάζει σήμερα το Ιατρικό Μουσείο. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αντίγραφο της χαμένης πλάκας που σκέπαζε τον τάφο, μαρμάρινες πλάκες με τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη, τους Αφορισμούς του (συμβουλές ιατρικής) και άλλα γραπτά του, φωτογραφίες ιατρικών εργαλείων από την αρχαιότητα και χάλκινες προτομές του Ασκληπιού, της Υγείας, του Ν. Παπανικολάου και του Αλ. Φλέμινγκ.

Ψηλά στο λόφο του Φρουρίου

Ο λόφος του Φρουρίου, όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη της πόλης, υπήρξε θρησκευτικό κέντρο στα βυζαντινά χρόνια και εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο κατά την οθωμανική περίοδο.

Στο ψηλότερο σημείο του λόφου θα συναντήσετε το Μπεζεστένι, γνωστό και ως Φρούριο, μια σκεπαστή οθωμανική αγορά που χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, ενώ αργότερα υπέστη αλλαγές και χρησιμοποιήθηκε ως πυριτιδαποθήκη και οχυρό μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881.

Σήμερα διασώζονται μόνο οι περιμετρικοί τοίχοι του κεντρικού οικοδομήματος. Στην πλατεία Λαμπρούλη, όπου βρίσκεται το Μπεζεστένι, θα δείτε και τμήματα από τα παλαιοχριστιανικά λουτρά του 6ου αιώνα και της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του πολιούχου Αγίου Αχιλλείου, πρώτου μητροπολίτη της πόλης.

Α΄ Αρχαίο Θέατρο

Ένα από τα μεγαλύτερα ελληνιστικά θέατρα δεσπόζει στη νότια πλευρά του λόφου του Φρουρίου, στην κεντρική οδό Βενιζέλου. Οικοδομήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ, στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά. Εδώ πραγματοποιούνταν λατρευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα και πολιτικές εκδηλώσεις που σχετίζονταν με τη διοίκηση των Θεσσαλών. Το εντυπωσιακό θέατρο, το οποίο μετατράπηκε σε αρένα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα τουλάχιστον 10.000 θεατών. Οι ανασκαφές και η ανάδειξη του μεγαλειώδους μνημείου διήρκεσαν δεκαετίες.

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Για μια περιεκτική αναδρομή στο παρελθόν της Θεσσαλίας αξίζει να επισκεφθείτε το Διαχρονικό Μουσείο στο λόφο Μεζούρλο. Θα δείτε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πολιτισμού της Θεσσαλίας από την παλαιολιθική και νεολιθική εποχή, την εποχή του Σιδήρου και του Χαλκού, την αρχαϊκή, κλασσική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, παλαιοχριστιανική, βυζαντινή, οθωμανική περίοδο και τον 19ο αιώνα. Στα εκθέματα συγκαταλέγονται ειδώλια και αγγεία από τους προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας, έργα αρχαίας γλυπτικής και ψηφιδωτά δάπεδα.

Μύλος του Παπά

Κάτω από το λόφο του Φρουρίου βρίσκεται ο Μύλος του Παπά, σημαντικό βιομηχανικό μνημείο που έχει μετατραπεί από τον Δήμο Λαρισαίων σε πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο. Το κτήριο αλευροποιίας οικοδομήθηκε το 1883 και ανακατασκευάστηκε δύο φορές μετά από πυρκαγιές. Σήμερα φιλοξενεί το θέατρο του Μύλου για τις παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, τη Μουσική Σκηνή «Μύλος 1927», το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Κούκλας, αλλά και κουκλοθέατρο, θερινό κινηματογράφο, τις αίθουσες της Φιλαρμονικής του Δήμου και τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου.

Μην φύγετε χωρίς να επισκεφθείτετη Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα στη συνοικία Νεάπολης. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες Πινακοθήκες της χώρας. Εκτίθενται ένα μεγάλο μέρος της συλλογής Γεωργίου Ι. Κατσίγρα, έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών (19ου και 20ού αιώνα) και έπιπλα του γραφείου του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλίμαν, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους διοργανώνονται και αξιόλογες περιοδικές εκθέσεις.

Το αναστηλωμένο μικρό Β΄ Αρχαίο Θέατρο, στη συμβολή των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελισσαρίου.

Πηγή: zougla.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες