ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το ανερχόμενο επάγγελμα στη Λάρισα! Το δεξί χέρι των ζωόφιλων Λαρισαίων – Μιλώντας με έναν επαγγελματία (φωτο-βίντεο)

Οι Λαρισαίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ζωόφιλοι. Ιδιοκτήτες σκυλιών οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκουν συντροφιά στο αγαπημένο τους τετράποδο.

Όμως πόσο καλά γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το σκυλάκι τους; Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων γνωρίζει άνθηση στη χώρα, αλλά και στην πόλη της Λάρισας. Οι Λαρισαίοι έχουν κατανοήσει την σημασία της εκπαίδευσης του κατοικίδιού τους αλλά και την δική τους φυσικά σε σχέση με αυτό.

Συνέντευξη στην Αθανασία Παύλου 

Ζητήσαμε από έναν ειδικό να μας κατατοπίσει στον κόσμο του εν λόγω επαγγέλματος για να λυθούν πολλές απορίες μας. Ο Λαρισαίος Φάνης Ζαδές που ασχολείται με την εκπαίδευση σκύλων εργαζόμενος στην σχολή «Themis Fousias K9 – We train you, to train your dog», μας δίνει τα φώτα του…

Τι ακριβώς κάνει ένας εκπαιδευτής σκύλων;

Η σχολή μας προσφέρει αποκλειστικά κατ’ οίκον εκπαίδευση για family dogs, με την οποία εκπαιδεύει στην ουσία τον άνθρωπο και όχι το σκύλο. «Εκπαιδεύουμε τον άνθρωπο να εκπαιδεύσει το σκύλο». Μέσω της διαδικασίας που ακολουθείται ο άνθρωπος μαθαίνει να επικοινωνεί με το σκύλο σαν οικογένεια, πετυχαίνοντας την αρμονική συμβίωση.

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι Λαρισαίοι ιδιοκτήτες σκυλιών;

Συνήθως δε βγάζουν  τους σκύλους τους τις απαραίτητες βόλτες με αποτέλεσμα να μη καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του σκύλου, όπως η σωματική του και πνευματική του εκτόνωση.

Είναι ποιο εύκολο να εκπαιδεύσεις τον σκύλο ή τον ιδιοκτήτη του; Ποιος είναι πιο …υπάκουος;

Σίγουρα ο σκύλος! (γέλια)

Πόσο διάστημα χρειάζεται κατά μέσο όρο μια εκπαίδευση σκύλου;

8 εβδομάδες / 1 μάθημα τη βδομάδα. Γιατί ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης πρέπει να εκπαιδεύει το σκύλο του για να μάθει να ακούει τον ίδιο και όχι μόνο τον εκπαιδευτή. Επιπλέον πολύ βασικά είναι τα δωρεάν ομαδικά μαθήματα κοινωνικοποίησης που οργανώνουμε, όπου γίνονται σε πολυσύχναστο χώρο για να μάθει το σκυλί να ακούει το κηδεμόνα του, κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως, άλλα σκυλιά, παιδιά, αρκετό κόσμο. Επιπλέον σε συνεργασία με το κτηνιατρείο Animal Medical στη Λάρισα, (Ηρώων Πολυτεχνείου 23) πραγματοποιούμε δωρεάν σεμινάρια κουταβιών για νέους ιδιοκτήτες για να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε στα πρώτα βήματα της κοινής τους συμβίωσης με τον αγαπημένο τους σκύλο.

Ποια είναι η …δημοφιλέστερη ράτσα σκυλιών που έχουν οι Λαρισαίοι;

Δε μας αφορά καθόλου σα σχολή, δε τα παρατηρούμε αυτά, για εμάς όλοι οι σκύλοι είναι ίδιοι, δε μας ενδιέφερε ποτέ η μορφολογική αξία και καταγωγή ενός σκύλου, μόνο η εργασιακή του αξία και τα χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να τα κάνουν ένα πολύτιμο μέλος μιας οικογένειας.

Γενικότερα οι Λαρισαίοι προσέχουν τα σκυλιά τους; Είναι προστατευτικοί μαζί τους;

Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης αλλά πιστεύω γενικά σε όλη τη Θεσσαλία οι άνθρωποι είναι αρκετά φιλόζωοι. Άλλωστε η κυνοφιλία ξεκίνησε πρώτα από την επαρχία και έπειτα προχώρησε στις μεγάλες πόλεις.

Ποια τα προσόντα που πρέπει αν έχει ένας εκπαιδευτής σκύλων;

Άριστος γνώστης θεωρητικής εκπαίδευσης, πρέπει να γνωρίζει όλες τις τεχνικές εκπαίδευσης και όλες τις μεθόδους και να μην είναι «κολλημένος» με συγκεκριμένα πράγματα που θεωρεί μόνο αυτός σωστά, να έχει τεράστια μεταδοτικότητα ώστε να μπορεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στον ιδιοκτήτη του σκύλου. Άλλωστε σε μια σωστή εκπαίδευση πρέπει ο σκύλος να ακούει τον ιδιοκτήτη του και όχι τον εκπαιδευτή. Ο κορυφαίος ο εκπαιδευτής είναι αυτός που προσαρμόζει τη μέθοδο του σε κάθε σκύλο ξεχωριστά. Ο “κακός” εκπαιδευτής έχει μια μέθοδο για όλους τους σκύλους. 

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ιδιοκτήτες σκυλιών;

Πρώτον, να καταλάβουν ότι ο σκύλος είναι μεγάλη ευθύνη και δεν είναι ένα παιχνίδι για τα παιδιά μας. Δεύτερον, είναι σαν να έχει πάντα ένα μωρό. Να επιλέγουν να υιοθετούν και όχι να αγοράζουν γιατί υπάρχουν πάρα πολλά αδέσποτα που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και επίσης αυτοί που εμπορεύονται σκύλους ως επί το πλείστων δεν είναι νόμιμοι. Είναι καλό να συμβουλεύονται τον εκπαιδευτή πριν πάρουν σκύλο για να τους βρει ένα σκυλί που ταιριάζει στις δικές τους ανάγκες. Π.χ. κάποιος που έχει καθιστική ζωή είναι καλό να μην επιλέξει ένα σκύλο με μεγάλες ανάγκες άσκησης.

Ποιο, περίπου, το ποσοστό των Λαρισαίων ιδιοκτητών σκύλων που πάνε τα κατοικίδιά τους σε εκπαιδευτές;

Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι, το ποσοστό των εκπαιδεύσεων έχει ανέβει ραγδαία τα τελευταίο καιρό και πιστεύουμε ότι στο κοντινό μέλλον με το παράρτημα της σχολής μας στη Λάρισα, θα φτάσει στα πρότυπα των μεγάλων πόλεων όπως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Πόσο σημαντικό για τον σκύλο και τον ιδιοκτήτη να απευθυνθούν σε εκπαιδευτή και γιατί;

Είναι το ίδιο σημαντικό όπως το παιδί μας πρέπει να πάει σχολείο. Πολλές φορές ο κόσμος αξιολογεί τη κατάσταση του σκύλου και κοιτάει μόνο το σήμερα. H  ζωή μας αλλάζει συνέχεια και το μοναδικό σίγουρα για 10-15 χρόνια είναι η παρουσία αυτού του σκύλου στη ζωή μας. Πρέπει ο σκύλος να μάθει να προσαρμόζεται στο δικό μας τρόπο ζωής όσες αλλαγές και αν έρθουν και όχι εμείς στο τρόπο ζωής του σκύλου. Π.χ. σε μια μετακόμιση ή στον ερχομό ενός μωρού ή και ακόμα στην αλλαγή εργασίας με διαφορετικό ωράριο από αυτό που ο σκύλος είχε συνηθίσει.

Που γίνεται συνήθως η εκπαίδευση;

Τα  μαθήματα γίνονται κατ’ οίκον και στα μέρη που ο σκύλος βγαίνει καθημερινά βόλτα για να δουλεύει σε ρεαλιστικές συνθήκες, στα ερεθίσματα που συναντάει καθημερινά στη ζωή του.

Υπάρχουν έξυπνα και μη έξυπνα σκυλιά;

Κανένας σκύλος δεν είναι ίδιος με κανέναν άλλον όπως και οι άνθρωποι, αλλά δεν υπάρχει κανένας σκύλος που να μην μπορεί να εκπαιδευτεί και να γίνει ένα αξιόλογο μέλος της οικογένειας.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που μαθαίνετε σε ένα σκυλάκι;

Τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε σε ένα κηδεμόνα σκύλου είναι για το ποιες είναι οι βασικές ανάγκες ενός σκύλου και για το πώς θα θέσουμε κανόνες και όρια για να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση μεταξύ τους. Όπως έχουμε πει εκπαιδεύουμε τους κηδεμόνες τους, όχι το σκύλο απευθείας. Για να θεωρήσουμε ένα σκυλί ότι έχει πρόβλημα συμπεριφοράς πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι καλύπτονται όλες οι βασικές του ανάγκες όπως προείπαμε. Όσον αφορά το πλάνο εκπαίδευσης αυτό το καθορίζουμε αφού πρώτα εντοπίσουμε τα αίτια των προβλημάτων και εστιάζουμε σε αυτά.

 Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για ένα σκύλο να τον αναλάβει ένας εκπαιδευτής;

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα σκυλί είναι αυτή των 2 μηνών ή αν είναι σε μεγαλύτερη ηλικία από τη πρώτη μέρα που θα πάει στο καινούργιο του σπίτι, ώστε να πλάσουμε το σκύλο όπως θέλουμε προλαμβάνοντας  τα προβλήματα που είναι πιθανό να έρθουν στο μέλλον. Φυσικά ακόμα και στα σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας  ποτέ δεν είναι αργά για να μπουν στη διαδικασία της εκπαίδευσης.

 Μπορούν όλες οι ράτσες να εκπαιδευτούν και ποια ράτσα εκπαιδεύεται πιο γρήγορα, ποια χρειάζεται περισσότερο χρόνο;

Δεν τίθεται θέμα ράτσας, είναι καθαρά θέμα προσωπικότητας του σκύλου και το τι διάθεση δείχνει ο ιδιοκτήτης για να ασχοληθεί και να τηρήσει κατά γράμμα όλες τις συμβουλές του εκπαιδευτή.

Σχολή: Themis Fousias K9 – We train you, to train your dog

 Τηλ: 6989679999

Facebook page: https://www.facebook.com/profile.php?id=100040710164199

Facebook page: https://www.facebook.com/themisfousias.k9/

Instagram:https://www.instagram.com/themisfousias.k9/?hl=el

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCKeQ-1_v-08aX7VNa8VwYjQ

Website: http://themisfousiask9.gr/

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες