ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος παρουσία απογόνων Αγίου Χρυσοστόμου στα Βούναινα: Εθνικό τραύμα η μικρασιατική καταστροφή!

«Η μικρασιατική καταστροφή βιώνεται ως το συλλογικό εθνικό τραύμα, καθώς το 1922 ακρωτηριάσθηκε ο ελληνισμός, έπαψε να αναπνέει ο ανατολικός του πνεύμονας στη Μικρασία και έτσι, σχεδόν όλοι οι Έλληνες συγκεντρώθηκαν στα στενά όρια του ελλαδικού κράτους, που συνιστούσε τον δυτικό πνεύμονα της άλλοτε κραταιάς βυζαντινής αυτοκρατορίας». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνισμού, που διοργάνωσε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή».

Μετά τη λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, εν πομπή το εκκλησίασμα -με προπορευόμενα μέλη του συλλόγου με παραδοσιακές στολές της Καππαδοκίας, που έφεραν την εικόνα του ιεροεθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και λάβαρα- κατευθύνθηκε στην ομώνυμη πλατεία του χωριού, όπου υπάρχει ανδριάντας του Αγίου. Εκεί τελέσθηκε από τον εφημέριο του χωριού π. Θεμιστοκλή επιμνημόσυνη δέηση για τους σφαγιασθέντες, από τους Τούρκους στη Σμύρνη, Ρωμιούς, μεταξύ των οποίων ήταν και 50 Σουλουτζοβαλήδες. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Βουλής κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον αντιδήμαρχο Κιλελέρ κ. Αχιλλέα Χατζούλη, τον πρόεδρο των Βουναίνων κ. Ιωακείμ Χατζηλιάδη, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Αθηνά Μαυρατζά και τον πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων κ. Ηλία Αθαναηλίδη.

Στο ανακαινισμένο παλαιό διδακτήριο Βουναίνων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα που οδήγησαν στη μικρασιατική καταστροφή, τη συστηματική γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας που προηγήθηκε, την τραυματική ενσωμάτωση των ξεριζωμένων προσφύγων στον εθνικό κορμό και το έπος της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων. Όπως είπε «οι πρόσφυγες σύντομα αντί για βάρος έγιναν δύναμη δημιουργίας και προκοπής για τον τόπο. Μπόλιασαν με νέες ιδέες και καινοτόμες σκέψεις τον δημόσιο βίο. Έδωσαν ώθηση στην οικονομία και επηρέασαν καταλυτικά τα γράμματα και τις τέχνες».

Απόγονοι του Χρυσοστόμου…

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «εμβληματική μορφή του μικρασιατικού ελληνισμού, τον εορτάζοντα ιεροεθνομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και το μαρτύριο που υπέμεινε, μένοντας πιστός στο ποίμνιό του, αρνούμενος να διαφύγει, όπως του υποδείχθηκε με διαβατήριο ευρωπαϊκής δύναμης. Έμεινε στη Σμύρνη ο μητροπολίτης γνωρίζοντας τι τον περίμενε από τον όχλο των Τούρκων, στον οποίο τον παρέδωσαν βορά οι τουρκικές αρχές που κατέλαβαν την πόλη».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στην εκδήλωση της δισεγγονής της αδελφής του Χρυσοστόμου Σμύρνης κ. Ευαγγελίας Πασχάλη και της οικογένειάς της. Όπως είπε εμφανώς συγκινημένη, τυχαία πληροφορήθηκε για την εκδήλωση στα Βούναινα, όπου έχει ανεγερθεί ανδριάντας του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης με πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου επί υπουργίας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στο υπουργείο Πολιτισμού. Όπως εξιστόρησε, η προγιαγιά της -αδελφή του Χρυσοστόμου- πέρασε με άλλους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όπου και πέθανε. Κατόπιν η γιαγιά της ήρθε στη Λάρισα όπου και δημιούργησε οικογένεια στο Κουτσόχερο. Όνειρό της, όπως είπε στον βουλευτή, είναι να προσκυνήσει τα «ματωμένα χώματα» της Σμύρνης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έλκει καταγωγή από τα Βούναινα, την ευχαρίστησε για την παρουσία της και συνεχάρη «τον δραστήριο Μικρασιατικό Σύλλογο, που σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή και την Τοπική Κοινότητα του χωριού διοργάνωσε τη σεμνή αυτή τελετή, που συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής».

Παρόντες ήταν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Κιλελέρ κ.κ. Σωτήρης Νταφόπουλος και Θανάσης Μούσιος (επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης), η κ. Ζωή Ανυφαντή και πλήθος κόσμου.

Φωτ. 1 Εν πομπή προς το μνημείο του Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Φωτ. 2. Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Αγίου ιεροεθνομάρτυρα. 

Φωτ.3. Στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην είσοδο των Βουναίνων.

Φωτ.4. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο παλαιό διδακτήριο των Βουναίνων. 

Φωτ.5. Η οικογένεια της απογόνου του Αγίου Χρυσοστόμου, Ευαγγελίας Πασχάλη, με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων Ηλία Αθαναηλίδη στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες