ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ένας Βολιώτης παράδειγμα για όλους

Μετά από ατύχημα στη θάλασσα εντόπισε σκουπίδια στον βυθό και ξεκίνησε μόνος του εκστρατεία καθαρισμού – Ανέβασε την πράξη του στο FB και έλαβε 6.000 (!) μηνύματα συμπαράστασης

Ατύχημα στη θάλασσα στάθηκε η αφορμή για να διαπιστώσει ότι ο βυθός είναι γεμάτος σκουπίδια. Απέναντι στην εικόνα δεν έκλεισε τα μάτια. Ανέλαβε δράση επί τόπου απαλλάσσοντας τον βυθό σε ακτή των Πευκακίων από δεκάδες πλαστικά, γυαλιά και ό,τι χωρά ο ανθρώπινος νους. Την πρωτοβουλία του ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook αναζητώντας συμπαραστάτες κι η ανταπόκριση ήταν πρωτοφανής, καθώς δέχθηκε περί τα 6.000 μηνύματα και την ερχόμενη Κυριακή δίνει ραντεβού στα Πευκάκια για να γίνει πιο συστηματικός καθαρισμός!

Ο λόγος για τον Βολιώτη Αλέξανδρο Βελαλή, κάτοικο στην περιοχή των Πευκακίων, ο οποίος το περασμένο Σάββατο πήγε με την παρέα του και τον σκύλο του για μπάνιο σε ακτή στην περιοχή. Μία κοπέλα από την παρέα βγαίνοντας από τη θάλασσα χτύπησε σε αντικείμενο που ήταν θαμμένο στον βυθό. Βουτώντας ο Αλέξανδρος Βελαλής διαπίστωσε ότι ήταν ένα σπασμένο γυάλινο μπουκάλι. Δεν ήταν όμως το μοναδικό ξένο αντικείμενο στον βυθό. Παντού υπήρχαν σκουπίδια. «Στην αρχή θύμωσα. Μετά στενοχωρήθηκα για την κατάσταση αυτή. Είμαστε μία χώρα που γεννήσαμε τον πολιτισμό, δυστυχώς όμως φαίνεται κάποια πράγματα ότι φθίνουν. Σκέφτηκα ότι κάτι έπρεπε να κάνω. Ολοι κάνουμε κριτική, αλλά κανείς δεν… ξεβολεύεται. Κάποιοι λένε «έλα μωρέ, εγώ θα αλλάξω τον κόσμο;». Εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Πιστεύω ότι με μικρές πράξεις ο καθένας μας, ναι, μπορεί ο κόσμος να αλλάξει», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Βελαλής.

Και ξεκίνησε την ίδια ημέρα. Πήγε μέχρι το σπίτι του, πήρε δύο πλαστικές σακούλες σκουπιδιών και άρχισε τις βουτιές στη θάλασσα και να μαζεύει σκουπίδια. Δύο σακούλες με σκουπίδια, πλαστικό, γυαλί και ό,τι άχρηστο συνέλλεξε και αποφάσισε την προσπάθεια να συνεχίσει την επομένη. Την Κυριακή, το νερό στη θάλασσα ήταν θολό και έτσι περιορίστηκε στην ακτή. Καθάρισε περίπου δέκα μέτρα ακτής συγκεντρώνοντας άλλες δύο μεγάλες σακούλες με σκουπίδια. Μοναδικός συνοδοιπόρος του ένα μικρό γειτονόπουλο, ο Γιωργάκης. Μεταξύ των άχρηστων αντικειμένων και ένα παιδικό παπουτσάκι. «Θα το κρατήσω ως ενθύμιο και ελπίζω πως θα δώσω το παράδειγμα στα νέα παιδιά ώστε να σέβονται το περιβάλλον μας», σχολίασε. Την πρωτοβουλία του ανάρτησε στο Facebook απευθύνοντας προσκλητήριο σε όσους ενδιαφέρονται να τον βοηθήσουν την ερχόμενη Κυριακή. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. «Δέχθηκα 6.000 μηνύματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τον Εβρο μού λένε ότι θα βάλουν πούλμαν και θα κατέβουν να βοηθήσουν. Από την Κατερίνη, τη Λάρισα, τον Αλμυρό, από χωριά του Πηλίου και όχι μόνο υπάρχει ενδιαφέρον. Ούτε εγώ ο ίδιος περίμενα τέτοια κινητοποίηση», περιγράφει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ακόμη και από Ελληνα της Αυστραλίας δέχθηκε μήνυμα. Σε αυτό τον αποκαλούν πρότυπο για τα παιδιά τους και ζητούν να τον συναντήσουν για να μάθουν οι νέοι πώς να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον. Την ακριβή ώρα της εκστρατείας καθαρισμού, που θα γίνει σε τρεις ακτές στα Πευκάκια, αναλόγως τη συμμετοχή, αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

Εχει πάντως έρθει σε επαφή με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βόλου Γιώργο Πράττο, ο οποίος δεσμεύτηκε να εξοπλίσει τους εθελοντές με γάντια και σακούλες και να αναλάβει την ανακύκλωση των σκουπιδιών που θα συγκεντρωθούν. «Τελικώς είμαστε πολλοί. Αν όντως μαζευτεί αρκετός κόσμος, η πρωτοβουλία θα επεκταθεί και σε άλλες ακτές. Ξεκινάμε από τα Πευκάκια και συνεχίζουμε», αναφέρει ο κ. Βελαλής.
Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες