ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Έρχονται επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ στη Μαγνησία

Επενδυτικός άνεμος, που ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ, έρχεται να «δροσίσει» τη Μαγνησία μετά την έντονη αποβιομηχάνιση που επέφερε στην περιοχή η κρίση. Η μεγάλη τουριστική επένδυση στο Τρίκερι από Κύπριους επενδυτές, που είχε μπλοκαριστεί επί περίπου 20 χρόνια, πλέον ξεμπλοκάρεται και τροποποιείται το πλάνο των επενδυτών, ενώ η περιοχή συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον και στον τομέα της επισκευής αεροσκαφών, ακόμη και για δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων για εξαγωγή μαρμάρων και πολύ πρόσφατα το λιμάνι του Βόλου πήρε απόφαση για την τροποποίηση του φακέλου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα:

  • Έχει ξεμπλοκαριστεί η μεγάλη τουριστική επένδυση -της τάξης των 100 εκατ. ευρώ- στη νησίδα Αλατάς (ανήκει διοικητικά στο Τρίκερι) στον Παγασητικό κόλπο από τους Κύπριους επενδυτές της United Five Developments S.A. μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί της εισήγησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για την έγκριση του Σχεδίου Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) Τρικερίου. Όπως αναφέρει σχετικά στη «Ν» ο αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού Κώστας Χαλέβας, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Κύπριους επενδυτές, οι επενδυτές τροποποιούν την αρχική μελέτη που τους είχε μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας και αντί για το αρχικό πλάνο που προέβλεπε την κατασκευή resort, η επένδυση θα αφορά την κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών προς εκμετάλλευση.
  • Στον αναπτυξιακό νόμο έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η επένδυση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η εταιρεία «ΑΠΕΛΛΑ Κατασκευαστική Επισκευαστική – Ελέγχου και Πιστοποίησης Αεροπορικού και Αμυντικού Υλικού -Εμπορική» (έδρα Σπάτα Αττικής) για τη δημιουργία βάσης επισκευής αεροσκαφών βαριάς συντήρησης, σε έκταση 40 στρεμμάτων δίπλα από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Όπως έχει δηλώσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, «πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση που θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει και τις πτήσεις στο αεροδρόμιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Αλμυρού έχει δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία νέας πρόσβασης στο πολιτικό αεροδρόμιο, ενώ η επιχείρηση έχει αναλάβει τη σύνδεση που θα γίνεται από παράπλευρο δρόμο της εθνικής οδού σε μήκος δρόμου 1.782 μέτρων. Η συζήτηση για την επένδυση πρωτοξεκίνησε το φθινόπωρο του 2016. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η νέα εγκατάσταση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει δύο αεροπλάνα του μεγέθους Airbus A321, αλλά και να εξυπηρετήσει μέχρι και έξι αεροπλάνα επιπλέον στον χώρο της.
  • Δικαστική απεμπλοκή σηματοδοτεί για τη μεγάλη τουριστική επένδυση (πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα, άνω των 850 κλινών), της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, που είχε δρομολογήσει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού στις Νηές Μαγνησίας (παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στον Αλμυρό), η οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος αναγνώρισε ότι η έκταση ανήκει στη Μητρόπολη και το Δημόσιο δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε υλοποίηση της επένδυσης από την Dolphin Capital Investors αλλά το project είχε μπλοκαριστεί νομικά για το συγκεκριμένο ζήτημα (ιδιοκτησιακό καθεστώς) από το 2010.
  • Από το 2009 έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από τον Όμιλο Σρατόγκα για την υλοποίηση πολύ μεγάλης επένδυσης -μέχρι και 500 εκατ. ευρώ- στην περιοχή Στόμιο Αμαλιάπολης του Αλμυρού Μαγνησίας, που αφορά τη δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών, μέσω των οποίων θα μπορούν να εξάγουν απευθείας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό λατομεία μαρμάρου στον Αλμυρό και ευρύτερα της Μαγνησίας. Πλησίον των λιμενικών εγκαταστάσεων σχεδιάζεται, επίσης, η δημιουργία εργοστασίου κοπής μαρμάρου, καθώς και μονάδας παραγωγής μπετόν. Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας με έγγραφό της προ μερικών μηνών (Μάρτιος 2019) προς το υπουργείο Οικονομικών και την Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας, με θέμα την παραχώρηση χώρων αιγιαλού, έχει ενημερώσει τον φετινό Μάρτιο ότι δεν έχει αντίρρηση για την παραχώρηση χώρων αιγιαλού, θαλάσσιου χώρου και πυθμένα υπέρ της εν λόγω εταιρείας, για κατασκευή έργων στη θέση Στόμιο Αμαλιάπολης του Δήμου Αλμυρού, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των κείμενων διατάξεων και αναμένονται περαιτέρω γνωμοδοτήσεις και εξέλιξη των διαδικασιών.
  • Πρόσφατα -αρχές Αυγούστου- το δ.σ. του Οργανισμού Λιμένος Βόλου έλαβε απόφαση για την τροποποίηση του φακέλου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου – η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 5 Αυγούστου και αναφέρει ότι «Με την 4620/2019 (Πρακτικό 421/01-08-2019) Απόφαση το ΔΣ ΟΛΒ ΑΕ ομόφωνα αποφάσισε: Α. Την τροποποίηση φακέλου έκδοσης άδειας ιδρύσεως του Υδατοδρομίου Λιμένα Βόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4568/2018. Β. Την έγκριση των όρων της επισυναπτόμενης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ανάδειξης αναδόχου παροχής υπηρεσιών για την επικαιροποίηση των φακέλων: Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Προγράμματος Ασφάλειας, Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων Ανάγκης, για την έκδοση άδειας ιδρύσεως του Υδατοδρομίου Λιμένα Βόλου».

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Χαλέβα η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταβάλλει κάθε προσπάθεια διευκόλυνσης των ενδιαφερόμενων επενδυτών προκειμένου η αποβιομηχανοποίηση των βιομηχανικών περιοχών να αποτελέσει παρελθόν στην περιοχή και να αναβιώσει η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στο πλαίσιο αυτό γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την αδειοδότηση μιας σημαντικής νέας επένδυσης για την παραγωγή βιοντίζελ στην Α’ Βιομηχανική περιοχή Βόλου. Επίσης, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πηλίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο ο ίδιος προσπαθεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προκλήθηκε για ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε τουριστικές κατοικίες στο Πήλιο, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει ότι απαγορεύεται για την περιοχή να υπάρχει στο ίδιο οικόπεδο παραπάνω από μια κατοικία, η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη για ένταξη των εν λόγω ενδιαφερομένων στο ΕΣΠΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες