ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ιός Δ. Νείλου: Μολυσμένα κουνούπια εντοπίστηκαν στον Τύρναβο

Όχι μόνο ένα άλογο, αλλά και πληθυσμός κουνουπιών εντοπίστηκαν μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου στον Τύρναβο. Τόσο το άλογο στον Βρυότοπο Αμπελώνα, στον δήμο Τυρνάβου, όσο και τα κουνούπια στην ίδια περιοχή αποδείχτηκε ότι φέρουν το ιό του Δ.Νείλου μετά από προγραμματισμένους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Π.Θ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) επέστησε την προσοχή των κατοίκων στα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Θεωρείται πολύ πιθανό και αναμενόμενο, κάτοικοι ή επισκέπτες της περιοχής να έχουν τσιμπηθεί από τα μολυσμένα κουνούπια, να έχουν επιμολυνθεί αλλά είναι εξίσου πιθανό να μην το μάθουν ποτέ καθώς συχνά εμφανίζονται συμπτώματα. Ετσι κι αλλιώς αυτή η κατηγορία φαίνεται πώς δεν κινδυνεύει καθώς ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα που καταπολεμούν και νικούν τον ιό.

Ωστόσο, κατηγορίες του πληθυσμού όπως οι άνω των 55, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι καπνιστές υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα και να χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο για κατάλληλη αγωγή.

Ο μόνος τρόπος για να προστατευθούμε αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον κ.Χατζηχριστοδούλου, είναι οι ψεκασμοί για την εξόντωση των κουνουπιών, που ήδη γίνονται στην περιοχή του Τυρνάβου και τα μέτρα αυτοπροστασίαςπου πρέπει να εφαρμόζουν οι πολίτες και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία όσοι κατοικούν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από τα σημεία που εντοπίστηκαν τα μολυσμένα κουνούπια, δηλαδή στον Βρυότοπο, ή ακόμη καλύτερα στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου (πόλη και χωριά).

Τα εντομοαπωθητικά που εφαρμόζουμε πάνω μας, χημικά ή φυτικά, μας προστατεύουν αποτελεσματικά, είπε ο καθηγητής επιδημιολογίας, ειδικά το σούρουπο, χρόνος κατα τον οποίο κυρίως εμφανίζονται μαζικά τα κουνούπια. Επίσης, οι αγρότες ή όσοι έχουν υπαίθριες εργασίες πρέπει να φορούν μακρυμάνικες μπλούζες και μακρυά παντελόνια.
Στις βεράντες, τους κήπους και τις αυλές πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχουν στάσιμα νερά, π.χ νερό σε κουβά, σε λεκάνες, σε πιατάκια γλάστρας, στις μικρές παιδικές πλαστικές πισίνες. Πάντα πρέπει να αδειάζουμε το νερό, καθώς μέσα σε μερικές μέρες δημιουργούνται προνύμφες.

Η περιοχή παρακολουθείται στενά από ομάδα επιστημόνων, η οποία και θα συνεδριάσει από βδομάδα για να εκτιμήσει εκ νέου την κατάσταση. Μέχρι στιγμής, εφόσον δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο, δεν έχει ληφθεί κάποιο επιπλέον μέτρο, όπως π.χ η αναστολή αιμοδοσιών από την περιοχή.
Γίνονται οι ψεκασμοί και οι επιδημιολόγοι μέσα από τα ΜΜΕ ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Τυρνάβου να μην αμελούν και να μην θεωρούν ασήμαντο να παίρνουν τα προαναφερθέντα μέτρα αυτοπροστασίας από τα κουνούπια.

ert.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες