ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αυτοί είναι οι τρεις κρυμμένοι θησαυροί της Λάρισας σύμφωνα με το Discovery Greece (φωτό)

Πόσο καλά γνωρίζετε το νομό της Λάρισας και τα αξιοθέατά του; Το Discovery Greece στο αφιέρωμα που έχει για την περιοχή μας, κάνει αναφορά σε τρεις κρυμμένους “θησαυρούς”.

Εσείς τους γνωρίζετε;

Το αρχοντικό Σβαρτς

Ό,τι και αν έχετε στο μυαλό σας για τα αξιοθέατα της εποχής, το επιβλητικό τριώροφο αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου (Σβαρτς), προέδρου της «Κοινής Συντροφιάς» των Αμπελακίων, το ξεπερνάει. Θεμελιώθηκε το 1787 και αποπερατώθηκε το 1798.

Χρειάστηκαν, δηλαδή, 8 χρόνια για να κτιστεί και 3 για να ζωγραφιστεί και να διακοσμηθεί ολόκληρο! Το αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα αμπελακιώτικης αρχιτεκτονικής, ευρωπαϊκού μπαρόκ και επιρροών από το Μαρόκο και τη Μικρά Ασία, που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί.

Στον τεκέ του Χασάν Μπαμπά

Επισκεφθείτε το χωριό Τέμπη: εδώ βρίσκεται ο τεκές του Χασάν Μπαμπά. Είχε τζαμί με μιναρέ, τεκέ, ξενώνα και μαγειρείο.

Εδώ λειτουργούσε το φιλοσοφικό τάγμα των μπεκτασήδων δερβίσηδων (φτωχών μοναχών), των οποίων επίσκοπος ήταν ο Χασάν Μπαμπάς, που τον προσκυνούσαν ως άγιο και θεραπευτή.

Το κάστρο της Ωριάς

Βρίσκεται πάνω από το χωριό Αμπελάκια και το σημείο προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή των Τεμπών. Το ταξίδι στο μύθο μπορεί να αρχίσει: Στο κάστρο της Ωριάς, ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της περιοχής, ο μύθος θέλει την όμορφη βασιλοπούλα, την «Ωραία», να πέφτει στο κενό από τα κατακόρυφα βράχια του φαραγγιού, του «λάκκου της Ωριάς», για να γλιτώσει από τους Τούρκους. Στο σημείο που έπεσε, φύτρωσε μια ροδιά, η οποία βγάζει κάθε χρόνο τρία κούφια ρόδια…

Η αλήθεια είναι ότι το λεγόμενο «κάστρο της Ωριάς» είναι ένας ερειπωμένος πύργος-παρατηρητήριο, κτισμένος πάνω σε κάθετα βράχια, 270 μέτρα πάνω από το στενότερο σημείο της κοιλάδας των Τεμπών. Το παρατηρητήριο είναι στρατηγικής σημασίας, αφού κοιτάζοντας από εδώ δεν σου ξεφεύγει τίποτα.

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις