ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαογραφικές δράσεις στη Ραψάνη! Μία εβδομάδα αφιερωμένη στη λαογραφία του τόπου μας

«Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι;»

Και Φέτος το καλοκαίρι , η Δημοτική βιβλιοθήκη Ραψάνης σε συνεργασία με το Μορφωτικό σύλλογο Ραψάνης και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας –Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ. , διοργανώνει μια εβδομάδα  λαογραφικών δράσεων σε διάφορα μέρη του χωριού ,που θα πραγματοποιηθεί στη Ραψάνη 23 -31 Ιουλίου. Σκοπός των δράσεων είναι να αναδείξουν την πλούσια παράδοση του τόπου μας ,με τρόπο απλό όπως έκαναν  οι παππούδες μας , με αφηγήσεις , παραμύθια , περιπάτους στα γραφικά μας μέρη .

Για όλες τις δράσεις τόπος συνάντησης η Βιβλιοθήκη Ραψάνης , μετά θα πηγαίνουμε στα μέρη που θα γίνονται οι δράσεις . Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες . Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους .Αναλυτικά το πρόγραμμα  :

23 Ιουλίου : 7 μ.μ. Βρύση μου, βρύση μου μαλαματένιααπό την Ακάτ’ η βρύση  στην Πλαινή ….. .Μια περιήγηση στις βρύσες της Ραψάνης , που είναι πολλές , ξακουστές  για το γάργαρο νερό τους ,την αρχιτεκτονική τους ,την ιστορία της γειτονίας τους ,  διάσπαρτες μέσα στο χωριό.

24 Ιουλίου:7μ.μ. Προαύλιο Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου (1574) – Φτιάχνουμε Αργαλειούς  με φυσικά υλικά , κλαδιά ,φύλλα ,λουλούδια. Πάρτε την φαντασίας και ελάτε!

25 Ιουλίου :7 μ.μ. Αλώνι (Ανήλιο)- Τραγούδι στο αλώνι με τη μουσική ομάδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.Τραγουδάμε παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας.

26 Ιουλίου : 11 π.μ. στη Βιβλιοθήκη Ραψάνης. Τα σημεία μιας παραδοσιακής φορεσιάς : η φορεσιά της Ραψάνης πως ήταν; Οι φορεσιές της Θεσσαλίας μέσα από τα Θεσσαλικά χρονικά και το φωτογραφικό αρχείο της βιβλιοθήκης Ραψάνης.

26 Ιουλίου: 9 μ. μ.Προαύλιο Αγίου Αθανασίου Ραψάνης –Νυχτερινή αφήγηση υπό το φώς των κεριών.

27 Ιουλίου:5 μ.μ.  Άγιοι Θεόδωροι Ραψάνης –Περίπατος στο δάσος «Στη Ραψάνη μια φορά ,παρέα με μια βελανιδιά»με την Ελένη Μουσουλή, Μουσικοπαιδαγωγό.

28 Ιουλίου: 7 μ.μ. «Εις το Ανήλιο ή εις την Ανάληψι..Περπατώντας με τα ημερολόγια του Γιώργου Μπρουζιώτη ( από το βιβλίο του Γιάννη Φασούλα) .Περπατάμε ακολουθώντας την αφήγηση των ημερολογίων , στα τοπωνύμια , στα μέρη που αναφέρει στην περιοχή του Ανήλιου ,παρακολουθώντας νοερά την περιγραφή μιας συμπλοκής στη περίοδο του ‘40.

29-30 Ιουλίου: 29 Ιουλίου 7 μ. μ.-30 Ιουλίου 11:00 π.μ.Εργαστήρι κεραμικής ζυμώνουμε-πλάθουμε-σμιλεύουμε με χώμα και νερό και με μια πνοή δίνουμε σχήμα και ζωή. Με τον κεραμίστα  Γιάννη Ψαρά.

31 Ιουλίου : 9 μ. μ. Αγία Παρασκευή (εξωκλήσι στο δρόμο προς Κρανιά) Νυχτερινή αφήγηση με την αγαπημένη μας παραμυθού  Λένα Χαιδούτη.Πάρτε το κερί σας και την κουβερτούλα σας και ελάτε!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες