ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Όλα για την τρίτη έδρα η ΝΔ στη Λάρισα – Τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος, ποιά τα σενάρια

Από το ιστορικό χαμηλό του 27,15% τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι το 34.19% στις πρόσφατες ευρωεκλογές μόλις… μία κυβερνητική θητεία δρόμος για τη Νέα Δημοκρατία στη Λάρισα.

Η ραγδαία αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό που καταγράφηκε στην εκλογική διαδικασία της 25ης Μαΐου, επανέφερε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τροχιά εξουσίας και την ίδια ώρα, ισχυροποίησε το σενάριο της κατάληψης και τρίτης έδρας στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας.

Μία εκλογική περιφέρεια με οκτώ έδρες αλλά και σημαντικές ιδιαιτερότητες, που την μετατρέπουν σε ταινία του Χίτσκοκ σε κάθε βουλευτική αναμέτρηση, αφού το παράδοξο του υπάρχοντος εκλογικού νόμου μέσω της περιβόητης “δεύτερης κατανομής” φαντάζει με μπίλια ρουλέτας που για αρκετές ώρες περιστρέφεται μέχρι να κάτσει σε έναν αριθμό.

Για να αποφύγει τη βάσανο της αναμονής, η Νέα Δημοκρατία στη Λάρισα θα πρέπει στις επικείμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου, να καταγράψει δυνάμεις τουλάχιστον της τάξης του 37,5%. Αυτός είναι και ο “μαγικός” αριθμός που θα της δώσει την τρίτη βουλευτική έδρα από την πρώτη κατανομή, χωρίς να χρειάζεται να αγωνιά μέχρι την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στη χώρα.

Εύκολο; Όχι. Ούτε όμως και δύσκολο, αν ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο εκλογικό παρελθόν, εκεί όπου το 2007 με ποσοστό 43.46 % εκλέγονταν τρεις Λαρισαίοι “γαλάζιοι” βουλευτές ή το 2004 όπου με 46,41% εκλέγονταν τέσσερις!

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή σε επίδοση κάτω του 37,5% τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά. Διότι η τρίτη έδρα θα εξαρτηθεί από το σύνολο των κομμάτων που θα μπουν στη βουλή, αλλά και τα ποσοστά που θα λάβουν τα μικρότερα κόμματα.

Ως εκ τούτου, υπομονή μέχρι το ξημέρωμα της 8ης Ιουλίου για τους ενδιαφερόμενους…

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις