ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Σκέψεις επέκτασης του Φεστιβάλ Ολύμπου στη Λάρισα – Ποιες είναι οι δύο φετινές καινοτομίες

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και σπουδαία Φεστιβάλ στην Ελλάδα. Το Φεστιβάλ Ολύμπου επί 48 συναπτά έτη προσφέρει ψυχαγωγία για δύο μήνες κάθε καλοκαίρι και εντυπωσιάζει Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Βρίσκεται δε τόσο κοντά στη Λάρισα που οι Λαρισαίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα, καθώς το τιμούν δεόντως. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνουν επίσημες επιστημονικές μετρήσεις, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος.

Και φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει να προσφέρει πολλά και για δύο μήνες θα φιλοξενήσει 45 παραστάσεις, ενώ αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της επισκεψιμότητας.

Επίσης έχει να παρουσιάσει φέτος δύο μεγάλες καινοτομίες, ενώ να σημειωθεί ότι την φετινή χρονιά τιμώμενη χώρα είναι το Ισραήλ.

Περισσότερες όμως λεπτομέρειες θα μας πει ο πρόεδρος του Οργανισμού του Φεστιβάλ Ολύμπου τα τελευταία 8 χρόνια.

Κύριε Παπαχρήστο, έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε μια συνεργασία με την Λάρισα σε ότι αφορά την συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Ολύμπου;

«Θεωρούμε ότι η Λάρισα είναι ο γειτονικός μας νομός με τον οποίο έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και σε οικονομικό και σε τουριστικό επίπεδο, αλλά έχουμε και πολύ καλές ανθρώπινες σχέσεις. Γι αυτό πολλές φορές αναρωτηθήκαμε αν θα έπρεπε το Φεστιβάλ αυτό να το κάνουμε από κοινού, Λάρισα και Πιερία.

Έτυχε κάποιες φορές να συναντηθούμε με εκπροσώπους κάποιων φορέων στη Λάρισα οι οποίοι το καλοβλέπουν και εκείνοι. Υπάρχει και από εμάς αυτό το ενδιαφέρον και γιατί όχι κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε, έστω κάνοντας κάποιες εκδηλώσεις δειλά – δειλά, στο ξεκίνημα. Μάλιστα και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Λάρισας υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον για να αναδειχθούν έτσι και οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν στη Λάρισα, όπως το πολύ ωραίο Αρχαίο Θέατρο της πόλης.

Άλλωστε αυτό που χαρακτηρίζει και το δικό μας Φεστιβάλ, είναι ότι όλες οι εκδηλώσεις γίνονται σε αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό ακριβώς θέλουμε να επεκτείνουμε και στη Λάρισα.

Πόσο εφικτό είναι να συμβεί αυτό;

Όλα μπορούν να συμβούν και εγώ ειδικά είμαι πολύ υπέρ των συνεργασιών. Με τις συνεργασίες μπορεί και το δικό μας Φεστιβάλ να πάρει μια διαφορετική έκταση και εμβέλεια.

Μπορούμε σε αυτή την χώρα να κάνουμε πράγματα από κοινού και δεν χρειάζεται η κάθε πόλη ή το κάθε χωριό να έχει τον δικό του θεσμό.

Θα μπορούσε να γίνει ένα «πάντρεμα» του Φεστιβάλ Πηνειού της Λάρισας με το Φεστιβάλ Ολύμπου της Πιερίας;

Ναι γιατί όχι; Για αρχή θα μπορούσε να γίνει μια τέτοιου είδους συνεργασία. Όπως για παράδειγμα κάτι παρόμοιο συζητάμε και με την Βέροια. Θεωρώ ότι ο σκοπός ένας είναι, πέρα από το να δίνουμε ψυχαγωγία στον κόσμο, ο στόχος μας είναι και εκπαιδευτικός, αλλά και τουριστικός. Θέλουμε να έρχεται κόσμος από όλο τον κόσμο στον τόπο μας ειδικά για το Φεστιβάλ. Αυτό φυσικά ισχύει ήδη. Όλοι το θέλουμε αυτό και μπορούμε ευκολότερα να το πετύχουμε, όταν δώσουμε ένα προϊόν ιδιαίτερα δυναμικό και ελκυστικό σε επισκέπτες που περιμένουμε να έρθουν.

Είναι μεγάλη η επισκεψιμότητα των Λαρισαίων στο Φεστιβάλ Ολύμπου;

Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως κάθε τρία χρόνια κάνουμε μια μέτρηση στους επισκέπτες με το ΤΕΙ Κατερίνης που είναι ο επιστημονικός συνεργάτης μας. Η μέτρηση αφορά το από πού έρχονται οι επισκέπτες, τι ηλικία έχουν, ποια είναι η μόρφωσή τους και ποια τα θέλω τους. Καταγράφονται επίσης τα αρνητικά και τα θετικά του Φεστιβάλ και πρέπει να πω ότι μέσα από αυτή την μέτρηση έχει καταγραφεί ότι οι πρώτοι σε επισκεψιμότητα είναι οι Λαρισαίοι.

Άλλωστε πολλοί από την Λάρισα διατηρούν και εξοχικά σπίτια στην περιοχή μας, Πλαταμώνα, Λεπτοκαρυά κλπ. Πλέον έγινε και ο δρόμος οπότε είναι πιο εύκολη η πρόσβαση. Ο Κατερινιώτης είναι πιο μακριά από τον Λαρισαίο…

Μιλήστε μας για τον θεσμό της τιμώμενης χώρας…

Εδώ και δέκα χρόνια το Φεστιβάλ υλοποιεί αυτόν τον θεσμό. Κάθε χρόνο επιλέγεται μία χώρα με την οποία θα συνεργαστούμε και αυτή την χώρα μπορούμε να την συμφωνούμε από κοινού. Τελευταία δεν επιλέγουμε μόνοι μας, αλλά συνεργαζόμαστε με τους φορείς, το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων κλπ. Γνωρίζουμε κάποιες χώρες που υπάρχει λόγος ή ενδιαφέρον να συνεργαστούμε. Για παράδειγμα φέτος επιλέχθηκε το Ισραήλ, γιατί εδώ και 1-2 χρόνια είναι κάτι που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη, πολύ Ισραηλίτες έρχονται να επισκεφτούν την συμπρωτεύουσα, αλλά έχουνε μεγάλο ενδιαφέρον και για τον Όλυμπο ιδιαίτερα, αλλά και για τα Μετέωρα, το Πήλιο κλπ. Έχουνε μια προτίμηση στον ορεινό τουρισμό και η Πιερία τα διαθέτει αυτά, γι’ αυτό και επιλέξαμε το Ισραήλ για να ανοίξουμε μια νέα αγορά τουριστών. Από την άλλη βέβαια υπήρχε και η συγκατάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα πρέπει να τονίσω εδώ, πως δεν συνεργαζόμαστε με την τιμώμενη χώρα με κάποιον σύλλογο, αλλά επίσημα πολιτειακά. Υπογράφεται μια σύμβαση συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και της πρεσβείας του Ισραήλ και είναι μια επίσημη συνεργασία, όπου εντάσσεται στην πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας με άλλες χώρες. Και έτσι με την συγκατάθεση και του υπουργείου Εξωτερικών επιλέγουμε αυτή την χώρα.

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ τι θα παρουσιάσει;

Το Φεστιβάλ μέσα σε δύο μήνες θα παρουσιάσει 45 παραστάσεις με κύρια αναφορά το θέατρο, Αρχαίο Θέατρο, αλλά τα τελευταία χρόνια επιλέγουμε και παραστάσεις και από το σύγχρονο θέατρο, όμως πάντα με αυστηρά κριτήρια. Οι παραστάσεις που παρουσιάζονται στην Επίδαυρο, επιδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και έχουν το χρέος να πάνε και σε κάποιο άλλο Φεστιβάλ το οποίο θεωρούν σημαντικό. Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι το δεύτερο στην επιλογή τους μετά την Επίδαυρο. Έτσι έχουμε σπουδαίες παραστάσεις.

Επίσης, έχουμε μουσική, ωραίες συναυλίες, κινηματογράφο στο Δημοτικό Θέατρο Κατερίνης όπου θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες από το Ισραήλ, μεταγλωττισμένες στα ελληνικά. Υπάρχουν αξιόλογα αρχαιολογικά συμπόσια, εικαστικές εκθέσεις και βέβαια φέτος ειδικά εγκαινιάζουμε ένα διήμερο αφιερωμένο στη νεολαία, με την οποία δεν είχαμε ασχοληθεί ιδιαίτερα.

Ποιες είναι οι καινοτομίες φέτος στο Φεστιβάλ;

Βασικά θέλουμε να φέρουμε την νεολαία κοντά στο Φεστιβάλ, οπότε θα υπάρχει ένα διήμερο με ροκ συγκροτήματα τα οποία έχουνε αναφορά στην παραδοσιακή μουσική μέσα από διασκευές, αυτό είναι κάτι που κάνουμε για πρώτη φορά.

Επίσης πέρα από τις βραδινές συναυλίες θα υπάρχουν το πρωί σεμινάρια, όπου θα μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να τα παρακολουθούν διότι αφορούν την συγκεκριμένη μουσική.

Ένα άλλο καινούριο στοιχείο είναι ότι μπήκαμε και στα σχολεία. Θέλουμε να εμφυσήσουμε και εκεί όλο αυτό το πνεύμα της καλλιτεχνικής κουλτούρας της χώρας και της περιοχής. Γι’ αυτό υπάρχει μια ομάδα με ειδικούς ανθρώπους του θεάτρου και των τεχνών που κάνουν εργαστήρια όλο τον χρόνο σε σχολεία που έχουν επιλεγεί στην Κατερίνη και γενικά στην Πιερία και στο τέλος τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν και μια θεατρική παράσταση μέσα στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, ως τελική επιβράβευση των παιδιών να πατήσουν το θέατρο και να πάρουν αυτή την αύρα. Η αλήθεια είναι ότι αν δείτε την παράσταση δεν ξεχωρίζει σε τίποτα από ένα επαγγελματικό θέατρο.

Γενικά είμαστε ένα Φεστιβάλ που θέλει να γεννάει πράγματα και να εκπαιδεύει και θεατές, να μην τους δίνουμε μόνο αυτό που αρέσει και είναι εμπορικό, αλλά να τους περάσει και μηνύματα για το σωστό, όμορφο και ποιοτικό.

Αναφέρατε πριν για κάποιες μετρήσεις, ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών σχετικά με το κοινό του Φεστιβάλ Ολύμπου;

Ξέρετε το γυναικείο φύλο υπερέχει σε σχέση με τους άντρες. Οι ηλικίες είναι κυρίως από 35-40 και πάνω και γι’ αυτό ανέφερα προηγουμένως ότι θέλουμε να προσελκύσουμε πλέον και νεολαία. Γιατί η αλήθεια είναι ότι από τις ηλικίες αυτές και κάτω είναι λάτρεις της μουσικής πιο πολύ, παρά των άλλων θεαμάτων.

Κάθε χρόνο όμως να πω ότι προστίθενται και νέοι επισκέπτες και πολλοί ξένοι τουρίστες. Ανάλογα βέβαια και την τιμωμένη χώρα που έχουμε κάθε χρόνο. Πάντως αυξήθηκαν πολύ οι τουρίστες που δείχνουν ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ, διότι δίνουμε και κίνητρα, βάζουμε πχ λεωφορεία, ή ομαδικό εισιτήριο σε φθηνή τιμή. Επίσης τα ίδια τα ξενοδοχεία το εντάσσουν μέσα στο πακέτο, γι’ αυτό και ο αριθμός των ξένων επισκεπτών κάθε χρόνο αυξάνεται. Μάλιστα για τον ίδιο λόγο φροντίζουμε κάποιες παραστάσεις να είναι μεταγλωττισμένες στα αγγλικά.

Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία

Εγώ ευχαριστώ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες