ΛΑΡΙΣΑ

Οι Λαρισαίοι είδαν τη ζωή… αλλιώς μέσα από το Εργαστήρι Ζωής του ΟΚΑΝΑ (φωτο)

Ο Χατζησεβάχ «γέμισε» το Δημοτικό Ωδείο

Κατέκλυσαν το Δημοτικό Ωδείο οι Λαρισαίοι για την παράσταση «Χατζησεβάχ» του Εργαστηρίου Ζωής στη θεσμοθετημένη πλέον καλοκαιρινή γιορτή με τίτλο «Η Ζωή Αλλιώς», το απόγευμα της Πέμπτης στη Λάρισα.

Φέτος η «Ζωή Αλλιώς» συνδυάστηκε με την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και γίνεται μεγαλύτερη, ουσιαστικότερη και πιο παραστατική από ποτέ.

Σε ομιλία της η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε:

«Καλωσορίζουμε όλους τους Ανθρώπους του τόπου μας. Όλους εσάς, τους ξεχωριστούς φίλους και φίλες, που στηρίζουν πάντα το έργο μας και δίνουν το κίνητρο να βελτιώνουμε καθημερινά τις δράσεις μας. Η εντυπωσιακή παρουσία σας, η δυναμική δράση σας και η διαρκής ενθάρρυνσή σας, είναι για μας η πυξίδα που μας οδηγεί, στο συναρπαστικό ταξίδι της δημιουργίας, μέσα στην κοινωνία και για την κοινωνία.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο κόσμος μας αλλάζει γρήγορα. Οι εξελίξεις τρέχουν, ο χρόνος φέρνει μαζί του νέες προκλήσεις, διλήμματα και σύγχρονα εναγώνια ερωτήματα. Η εποχή μας έφερε μαζί της μια πρωτοφανή θεσμική και αξιακή κρίση, που έφτασε όχι μόνο στην αμφισβήτηση κεκτημένων, αλλά προχώρησε σε  ευθεία κατάλυση σημαντικών αρχών και αξιών, που διέπουν μια οργανωμένη πολιτειακή λειτουργία. Μέσα σ’αυτή τη δίνη του επανακαθορισμού μας ως κοινότητα, στην προσωπική αναζήτηση του ποιοι είμαστε, πού πάμε και με ποιο τίμημα, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα, με το ιστορικό χρέος της προσωπικής κοινωνικής ευθύνης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στον «τρελό πλου» μιας κοινωνίας που εμφανίζει κάτι τρομακτικό: δείχνει να αρχίζει σιγά –σιγά να της φαίνονται όλα φυσιολογικά και οικεία. Στην κεντρική σκηνή της χώρας παρακολουθούμε ετερόκλητες συμμαχίες, διπολικές συμπράξεις, πρωτοφανείς ενέργειες.

Είμαστε υποχρεωμένοι τώρα να σταθούμε, να σηκώσουμε τα κουπιά και να παρατηρήσουμε πού είμαστε, να σκεφτούμε αν αυτό που νιώθουμε και βλέπουμε μας αρέσει, αν αυτό που υπάρχει γύρω μας, μας κάνει περήφανους, αν αυτό που βιώνουμε μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, ώστε αν αύριο φύγουμε, τα παιδιά μας και οι επόμενοι, να μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς τα δικά μας δεκανίκια.

Μέσα σ’αυτή την αναζήτηση, η δική μας ρότα άλλαξε και …επιλέξαμε «πορεία ανάπλου».

Ενάντια στο πνεύμα της εποχής που για να είσαι «πετυχημένος» και «κοινωνικά αποδεκτός», πρέπει να είσαι τουλάχιστον όμορφος, σίγουρα πλούσιος και φυσικά σπουδαίος, ενώ σημαντικό πρόσθετο προσόν είναι το θράσος- ενίοτε και η ξιπασιά! Αφήσαμε το μυαλό και την ψυχή μας να ακούσει και να αισθανθεί το ρυθμό του δικού μας αρχέγονου τυμπάνου, του λιτού, του απέριττου , αυτού που χτυπάει  απλά, αλλά λέει πολλά και ανακαλύψαμε την μαγεία του κάθε Ανθρώπου.

Δημιουργήσαμε το Εργαστήρι Ζωής, με μεγάλη αγάπη και μου επιτρέπετε να πω με προσωπική συγκίνηση,  που ένα όραμά μου , έγινε συλλογικό στοίχημα και αγαπήθηκε τόσο πολύ. Είχα μάλιστα την μεγάλη τιμή να το βαφτίσω και είχα αγωνία ,να του βρώ ένα όνομα που θα ήταν αντάξιο των προσδοκιών μας. Νομίζω ότι η λέξη «ζωή», έδωσε στο Εργαστήρι μας το πρόσημο που χρειαζόταν. Ανοίξαμε το Εργαστήρι μας σε όλους τους πολίτες της Λάρισας, σε όλους τους Ανθρώπους μας, γνωριστήκαμε, επικοινωνήσαμε, συνδεθήκαμε και καταφέραμε να γίνουμε μια μεγάλη οικογένεια, χτίζοντας πραγματικές σχέσεις, ξεπερνώντας αντιξοότητες και νοοτροπίες που οι ίδιοι κουβαλάμε , για να  γίνουμε εμείς οι ίδιοι, η αλλαγή που ζητάμε.

Η αυτοεκτίμηση, η ειλικρίνεια, η αντιμετώπιση της εσωστρέφειας , η διαχείριση του πένθους των παιδιών, η δημιουργία νέων προτύπων κοινωνικής αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, είναι από τα βασικά θέματα που πραγματευόμαστε μέσα στο Εργαστήρι μας, με εμπνευσμένους γονείς, αξιολάτρευτα παιδιά, αφοσιωμένα στελέχη και συνεργάτες. Η πρόσφατη ευρωπαϊκή διάκριση του Εργαστηρίου μας με το Βραβείο Πρόληψης 2018, επιβράβευσε τη δουλειά μας , αλλά αύξησε σοβαρά το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία που υπηρετούμε.

Σήμερα, είμαστε εδώ όλοι μαζί, μια μεγάλη πολυποίκιλη οικογένεια για να βρεθούμε, να χαρούμε, να ενώσουμε τη φωνή μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, να πούμε ένα βροντερό ΝΑΙ στη ζωή, αλλά παράλληλα είμαστε εδώ για να αναλάβουμε την προσωπική κοινωνική μας ευθύνη.

Δεν είναι θέμα προσωπικής ευαισθησίας ή επιλογής. Είναι θέμα κοινού χρέους .

Σήμερα, τα υπέροχα παιδιά μας και οι εμπνευσμένοι μας ενήλικες, οι υπέροχοι εκπαιδευτές μας και τα στελέχη μας, το ακούραστο  διοικητικό μου συμβούλιο,  φτιάξαμε για εσάς όλους , ένα όμορφο ταξίδι στη χώρα των αισθημάτων, της αναζήτησης και της ανακάλυψης της αληθινής έννοιας της ζωής.  Αυτή είναι η δική μας απάντηση στις εξαρτήσεις. Είναι οι δυνατές σχέσεις, είναι οι σκεπτόμενοι Άνθρωποι. 

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας σταθερά κυριαρχεί  ο Άνθρωπος, αυτή η μαγική, τεράστια λέξη, με την απερίγραπτη δύναμη και τις απίστευτες δυνατότητες .

Λέω πάντα, και λέω σήμερα ότι δεν ξεχνάμε ποτέ ότι η λέξη αυτή, ο  «Άνθρωπος», είναι η λέξη που σκότωσε το φοβερό τέρας, τη Σφίγγα, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ελπίδας για τον κόσμο που ζούμε Ο Άνθρωπος, γνωρίζει ξανά τον εαυτό του, αντιλαμβάνεται  ποιο είναι το πεδίο της ζωής του και το επανορίζει, όπως αυτός θέλει, μέσα στα χρονικά πλαίσια που του δίνονται.

Έτσι, δε θα φοβηθεί ποτέ το τέλος του και ο βίος του θα αποκτήσει αληθινό νόημα. Γιατί  θα έχει καταφέρει να ζήσει πραγματικά… Κυρίες και Κύριοι,  μας εύχομαι ΚΑΛΗ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ και καλό ταξίδι μας μέχρι το τέλος, κρατώντας μέσα μας τα υπέροχα μηνύματα του «ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ»!

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες