ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Καλογιάννης στο onlarissa.gr: «Ο κόσμος λέει νίκησε το πρόσωπο, εγώ λέω η συλλογικότητα της Συμπαράταξης»

Μία ακριβώς εβδομάδα μετά την ευρεία νίκη στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο επανεκλεγέντας δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης μιλά εφ’ όλης της ύλης στο onlarissa.gr για το αποτέλεσμα, τα αίτια και τα πρόσωπα.

Εξηγεί τα κριτήρια με τα οποία κατά την άποψή του ψήφισαν οι πολίτες, τι ρόλο διαδραμάτισε στο αποτέλεσμα η παρουσία του Έκτωρα Νασιώκα, πώς θα διοικήσει με την απλή αναλογική και τέλος τι παρακαταθήκη θέλει να αφήσει στο δήμο Λαρισαίων με την επόμενη θητεία του.

||| Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Πολλοί συνάδελφοι κατέγραψαν τη νίκη της Συμπαράταξης και τη δική σας νίκη ως αντικείμενο μελέτης πολιτικής και κοινωνικής. Ποια είναι η δική σας ερμηνεία γι’ αυτή την κατά κράτος επικράτησή σας;

Νομίζω κ. Ράιδε πως είναι μία πορεία που έχει κατάληξη σε αυτή τη νίκη. Η έκβαση της αναμέτρησης δεν κρίθηκε μόνο στην προεκλογική περίοδο.  Σ’ αυτή τη θητεία οι Λαρισαίοι γνώρισαν έναν δήμαρχο, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο κόσμος λέει πως τον διέκρινε η σοβαρότητα, η ευγένεια, η εντιμότητα. Εγώ θα πω απλά ότι η θητεία αυτή χαρακτηρίστηκε κι από ένα πολύ σημαντικό και μετρήσιμο έργο.

Από την άλλη πλευρά, από την πρώτη στιγμή το 2016, ακούγαμε στο δημόσιο λόγο και στο δημοτικό συμβούλιο περί ανίκανης και ανύπαρκτης δημοτικής αρχής, περί ανύπαρκτου έργου. Μετέπειτα ακούσαμε ότι  οικονομικά συμφέροντα στηρίζουν το δήμαρχο. Υπήρξαν κόντρες που οδήγησαν σε μία αγωγή εναντίον του δημάρχου η οποία δεν έχει αποσυρθεί και στη συνέχεια πήρε κι άλλα χαρακτηριστικά. Κατά την προεκλογική περίοδο με βάφτισαν «αυτοκράτορα της πόλης» αλλά και έναν πολιτικό που μπορεί να είναι «από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη Χρυσή Αυγή». Αναφέρομαι σε όλες αυτές τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό προσδιόρισε την άλλη πλευρά με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Αυτό νομίζω ήταν το καθοριστικό στοιχείο για την εκλογική μάχη που δόθηκε σε δύσκολες συνθήκες, πάνω σε μία πολιτική αλλαγή πολύ ισχυρή, που όμως προσπεράστηκε από τη «Συμπαράταξη» κι από μένα προσωπικά, επειδή ακριβώς αυτά τα δύο στοιχεία  δεν εμπεδώθηκαν μέσα στις εκλογές, αλλά στην πορεία της πενταετίας.

Γιατί στις πρώτες σας δηλώσεις μετά τη νίκη είπατε πως «ο λαός της Λάρισας έδειξε σοφία και ωριμότητα» και περιγράψατε την άλλη υποψηφιότητα ως μία προσπάθεια στήριξης πάνω στην γενικότερη πολιτική αλλαγή;

Νομίζω ότι αυτό ήταν σαφές. Όλα τα πολιτικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν όλο αυτό τον καιρό από τη μεριά της κ. Καραλαριώτου ήταν ακριβώς αυτά: «Πολιτική αλλαγή στη χώρα, αλλαγή στο δήμο» έλεγε  και μάλιστα έκανε τη δική της ανάλυση, κάτι εντελώς έωλο, ότι μία δήμαρχος φιλική στην ερχόμενη κυβέρνηση, σ’ αυτή που η ίδια υποθέτει ότι θα είναι, θα πάρει περισσότερα χρήματα.

Δεν είναι όμως αλήθεια πως κατά καιρούς δήμαρχοι έχουν ευνοηθεί από κυβερνήσεις που είναι συγγενείς ιδεολογικά;

Η κ. Καραλαριώτου είπε ένα επιχείρημα το οποίο ήταν χαρακτηριστικό της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Δεν υπάρχει κ. Ράιδο. Υπάρχουν συνάδελφοι δήμαρχοι που με μικρότερο δήμο έχουν πάρει περισσότερα χρήματα από μένα από το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτά όλα γιατί; Γιατί κάθε δήμαρχος προσανατολίζει τη δουλειά του σε συγκεκριμένους τομείς. Άρα εκεί λοιπόν μελετάς, επεξεργάζεσαι, ωριμάζεις έργα και περιμένεις μία χρηματοδοτική πηγή για να εντάξεις μία πρόταση. Αν βγει μία πρόταση από ένα υπουργείο για την οποία δεν είσαι έτοιμος, ας είσαι δέκα φορές φίλος στην κυβέρνηση, δε θα το πάρεις.

Η αναφορά μου σε συμφέροντα δεν ήταν αναφορά με στοιχεία, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Ήταν στο πλαίσιο ενός προεκλογικού διαλόγου που πήρε κι από τη δική μου μεριά, ανθρώπινα, την ένταση αυτή. Για την οποία δεν αισθάνθηκα και τόσο καλά, γιατί δε με διακρίνει αυτός ο λόγος

Η πραότητα και η ηρεμία είναι αυτό που σας διακατέχει ως χαρακτήρα. Ωστόσο, την Τετάρτη, στο ενδιάμεσο των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, δώσατε μία συνέντευξη τύπου όπου εκεί είδαμε «σκληρό ροκ» από εσάς. Κάτι που εύλογα δημιούργησε απορίες…

Η συνέντευξη εκείνη ήταν στο πλαίσιο μίας στρατηγικής της προεκλογικής περιόδου. Εμείς λέγαμε από πριν – και το έλεγε κι ο κόσμος που μας γνωρίζει από κάπως κοντά – πως αυτές οι εκλογές για να χαθούν θα πρέπει να βάλουμε αυτογκόλ. Μετά την πρώτη Κυριακή με την πρωτιά και τον σχεδόν διπλασιασμό του ποσοστού μας, έπρεπε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο επικοινωνίας και δράσεων που θα μας οδηγούσε με καλό τρόπο στη δεύτερη Κυριακή. Δεν έχασε λοιπόν την ψυχραιμία του ο δήμαρχος, αλλά λειτούργησε στο πλαίσιο μίας στρατηγικής. Έπρεπε κάποιοι άνθρωποι να καταλάβουν ότι είμαστε ευγενείς, αρκετά, αλλά με όρια.

Τι είναι τελικά αυτά τα οικονομικά συμφέροντα για τα οποία κι εσείς μιλήσατε σηκώνοντας το γάντι που σας είχε πετάξει από καιρό η κ. Καραλαριώτου;

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που έχει σχέση με το γεγονός ότι η δραστηριότητα του δήμου, έχει πίσω της ανθρώπους που συναλλάσσονται με το δήμο. Έργα, δραστηριότητες διάφορες κλπ. Είναι πάρα πολύ εύκολο να λέγεται μία κουβέντα ότι υπάρχει διασύνδεση. Σε ό, τι με αφορά προσωπικά, το πόθεν έσχες είναι ακόμη αναρτημένο στη σελίδα του δήμου και το λέω ότι θα φύγω φτωχότερος. Έζησα από τη δουλειά μου. Μετά από 37 χρόνια δουλειάς δεν νομίζω ότι είχα τέτοια ανάγκη. Για την πόλη μου είναι το μεράκι μου κι όχι για να βγάλω μεροκάματο. Αυτό δεν άφηνε περιθώριο σε κανέναν πολίτη συνειρμικά να φέρει στο μυαλό του καταστάσεις που έχουμε δει στο παρελθόν. Από την άλλη οι διαδικασίες έχουν αυστηροποιηθεί με τέτοιο τρόπο που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Τα πάντα είναι στη «Διαύγεια», ότι κι αν κάνει κανένας είναι εμφανέστατα. Η δική μου αναφορά σε ότι αφορά την κ. Καραλαριώτου δεν έχει σχέση τόσο με το σήμερα, αλλά με το ότι κι εκείνη γνωρίζει καλά – μετά από μία πολυετή πορεία στην αυτοδιοίκηση – ότι υπήρξαν στο παρελθόν ζητήματα τέτοια. Η αναφορά μου δεν ήταν αναφορά με στοιχεία, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Ήταν στο πλαίσιο ενός προεκλογικού διαλόγου που πήρε κι από τη δική μου μεριά, ανθρώπινα, την ένταση αυτή. Για την οποία δεν αισθάνθηκα και τόσο καλά, γιατί δε με διακρίνει αυτός ο λόγος.

Βλέποντας τα αποτελέσματα των δύο Κυριακών και συγκρίνοντας με το 2014, είναι ξεκάθαρο ότι η αστική Λάρισα τάχθηκε αναφανδόν με τον Απόστολο Καλογιάννη. Γιατί πιστεύετε ότι μεγάλωσε η ψαλίδα με τη συνυποψήφιά σας; Ως πολιτική και αυτοδιοικητική οντότητα πως εκτιμάτε τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη στο δήμο;

Ο αστικός κόσμος της πόλης αυτό που τον ενδιέφερε είναι ο δήμος Λαρισαίων να εκφράζεται πολύ σοβαρά. Το πρόσωπο του δήμου που εκφράζεται από το δήμαρχο να έχει τη σοβαρότητα που πρέπει. Νομίζω ότι ένα από τα στοιχεία που μέτρησαν είναι αυτό και το δεύτερο είναι αυτό που είπα, ότι ο κόσμος ψήφισε με σοφία. Δεν επέτρεψε να διακοπεί ούτε μία ημέρα το έργο που γίνεται και εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Την ώρα που είχαμε τις εκλογές, πέραν των ασφαλτοστρώσεων για τις οποίες κατηγορούμαστε για προεκλογικά έργα, η Ασκληπιού ήταν ανοιγμένη με σκάμμα. Δημοπρατούνταν άλλα έργα. Στην πλατεία Πρωτομαγιάς είναι έτοιμος να μπει ο εργολάβος. Αυτό το πράγμα το αισθάνθηκε η πόλη. Το κατέκτησε ως γνώση, το έβλεπε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιλέξει εμάς.

Αισθάνθηκα ότι μας έγινε ένα “δώρο” με την παρουσία Νασιώκα στην ομιλία της κ. Καραλαριώτου

Ένα από τα αντιπολιτευτικά επιχειρήματα ήταν πως «δε θα σας σώσουν οι τρεις δρόμοι στο κέντρο»…

Τώρα το έλεγαν αυτό. Όταν ξεκίνησαν έλεγαν «εκατό μέτρα δρόμου έκαναν και τίποτε άλλο». Όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε σε έναν σοβαρό κόσμο δημιουργούν αντιστάσεις κι αντιδράσεις.

Αν σας ζητούσα να μου δώσετε μία δοσολογία του μείγματος της νίκης σας, τι μέτρησε περισσότερο, ο Απόστολος Καλογιάννης ως προσωπικότητα ή η παρουσία της Συμπαράταξης και το έργο.

Με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Ο κόσμος λέει το πρόσωπο. Εγώ λέω η συλλογικότητα της Συμπαράταξης.

Η συμβίωση με την κ. Καραλαριώτου πως θα είναι στην επόμενη τετρατετία;

Κοιτάξτε… η επόμενη τετραετία έχει εντελώς άλλα χαρακτηριστικά. Έχω πει επανειλημμένα ότι στο προηγούμενο περιβάλλον, ο δήμαρχος με τη δική του μεγάλη πλειοψηφία που ως μπόνους έπαιρνε τη δεύτερη Κυριακή, είχε τη δυνατότητα να περνάει ό,τι ήθελε. Κι εδώ έχουν υπάρξει και δικά μας λάθη. Όμως, η αντιπολίτευση επίσης, μη έχοντας την ευθύνη της συμμετοχής, επειδή ήξερε ακριβώς τι συμβαίνει από την πλευρά του δημάρχου «τουφεκούσε στον αέρα» να το πω λαϊκά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, στη διαμόρφωση των προτάσεων που αφορούν την πορεία της Λάρισας αύριο και μεθαύριο.

Αυτό έχει αλλάξει. Ο μεν δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία, δεν περνάει ό,τι θέλει. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δημιουργεί τις συνθήκες και διαμορφώνει συναινέσεις και συζητήσεις. Η δε αντιπολίτευση όταν δε συναινεί για ένα μεγάλο έργο που αφορά την πόλη, καταλαβαίνετε ότι αυτό καταδεικνύεται στην κοινωνία κι αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό. Θα είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα κάποιος να μη συνεργάζεται και να μη συναινεί σε ένα αύριο της πόλης.

Το Σάββατο πριν την επαναληπτική ψηφοφορία, βρεθήκατε σε ουζερί με τον κ. Γούλα και παρέα. Ήταν προγραμματισμένο ραντεβού ή τυχαία συνάντηση;

Όχι δεν ήταν προγραμματισμένο. Ήταν αυθόρμητο.

Συζητήσατε καθόλου για τις εξελίξεις; Γιατί τότε ήταν αρκετά «ζεστό» το θέμα με τον κ. Βενιζέλο στο Κίνημα Αλλαγής…

Συζητήσαμε. Δεν ήταν μόνον αυτό. Η συνάντηση έγινε δύο ημέρες μετά την παρουσία του κ. Νασιώκα στην κεντρική ομιλία της κ. Καραλαριώτου.

Έπαιξε ρόλο αρνητικό ή θετικό ο κ. Νασιώκας στην έκβαση του αποτελέσματος;

Για τη δική μας παράταξη, επιτρέψτε μου την έκφραση αν είναι τραβηγμένη, εγώ αισθάνθηκα ότι εκείνη την ώρα μας έγινε ένα δώρο. Διότι οι ευαισθητοποιημένοι κι ενταγμένοι συμπολίτες γύρω από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και την παράταξη του κ. Γούλα, είδαν μία ενέργεια η οποία δεν ήταν στο πνεύμα της ανακοίνωσης που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα από τον ίδιο τον κ. Γούλα. Άρα λοιπόν αισθάνθηκαν ένα σοκ ταύτισης της παράταξής τους με την παράταξη της κ. Καραλαριώτου.Ο κ. Νασιώκας ήταν από τους δημιουργούς και ο υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτής της. Στην πολιτική, για κάθε ενέργεια που κάνεις πρέπει να υπολογίζεις πρώτα τι προκαλείς στον αντίπαλο. Η αντισυσπείρωση λοιπόν ήταν ένα μεγάλο ζήτημα.

Γιατί πιστεύετε ότι συρρικνώθηκαν κάτω από το μισό οι επιδόσεις της «Πρωτοβουλίας Αξιών»; Θα συμπληρώσω στο ερώτημα πως ο κ. Νασιώκας μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών είχε εκτιμήσει πως οι πολίτες εξέλαβαν αδιάφορα τα όσα συνέβησαν στη συγκεκριμένη παράταξη, τα οποία όπως εξήγησε αφορούσαν και προσπάθεια επίλυσης εσωτερικών προβλημάτων του ΚΙΝΑΛ. Έχει μία δόση αλήθειας αυτή η εκτίμηση;

Έχει, αλλά νομίζω πως το σημαντικότερο ζήτημα που έπαιξε ρόλο είναι ότι ενώ ο επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης είναι καταξιωμένος πολίτης, ο πρώην υπουργός ως επικεφαλής της παράταξης εκείνης προσωποποιούσε κι ένα άλλο στοιχείο, της προσωπικής εμβληματικής πορείας. Αυτό είχε δημιουργήσει ένα αίσθημα στους πολίτες που του το ανταπέδωσαν με υψηλό ποσοστό. Αυτά το 2014. Σ΄ αυτές τις εκλογές αυτό το στοιχείο δεν υπήρχε.

Θα ζητήσω από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που θα εκλεγεί, να προετοιμάζονται οι συνεδριάσεις του σώματος

Σε ότι αφορά τις αριθμητικές ισορροπίες εντός του δημοτικού συμβουλίου, να υποθέσει κάποιος βάσει των πολιτικοϊδεολογικών συγγενειών, ότι θα σας δούμε περισσότερο να συμφωνείτε με την «Πρωτοβουλία Αξιών» και την «Ορμή Ανανέωσης»;

Η δική μου υποχρέωση είναι να καλέσω όλες τις παρατάξεις να καταθέσουν στο δικό μας πρόγραμμα τις δικές τους απόψεις που μπορούν να μπολιαστούν. Το αισθάνομαι ως ανάγκη πια, σ’ αυτό το νέο περιβάλλον. Όλες οι παρατάξεις. Και της κ. Καραλαριώτου. Τι έχουμε να κάνουμε για τη νεολαία, για όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν στην πόλη; Θα ζητήσω από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που θα εκλεγεί, να προετοιμάζονται οι συνεδριάσεις του σώματος. Με μίνι συνεδριάσεις των παρατάξεων. Η απλή αναλογική είναι δίκαιο αλλά και δύσκολο σύστημα.

Τι θέλει να αφήσει ως αποτύπωμα στην ιστορία ο Απόστολος Καλογιάννης διότι θα μου επιτρέψετε να εκτιμήσω πως η επόμενη θητεία σας, είναι η τετραετία της υστεροφημίας σας…

Δε θα μιλήσω τόσο για έργα γιατί αυτά που θα ολοκληρωθούν σε αυτή τη θητεία είναι πολλά και μεγάλα. Εμένα ως άνθρωπο αυτό που με συνέχει είναι ολοκληρώνοντας κάποια στιγμή τη θητεία μου, να έχω αφήσει πίσω μία αυτοδιοικητική παράταξη η οποία – χάρηκα όπως και τώρα – να ξεκινά από την αριστερά και να φθάνει μέχρι την κεντροδεξιά. Με ανθρώπους που έχουν βάλει στην άκρη τις ιδιαίτερες πολιτικές τους αναφορές και να εργάζονται σταθερά και μόνιμα για το καλό της πόλης. Αυτό με έφερε στην αυτοδιοίκηση, αυτό υπηρετώ αυτή τη στιγμή κι έτσι θέλω να φύγω.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες