ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Λαρισαίου συγγραφέα Θανάση Τριανταφύλλου με τίτλο «Αμήχανο βλέμμα

«ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ» είναι ο τίτλος του τρίτου βιβλίου του Θανάση Τριανταφύλλου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ (www.epikentro.gr) με ωραίο εξώφυλλο που ελκύει την προσοχή από αισθητική άποψητου αναγνώστη, όπως και τα δυο προηγούμενα του συγγραφέα, πάλι από τις ίδιες εκδόσεις. Θυμίζουμε ότι τα δυο προηγούμενα ήταν: Οι  Αριθμοί και άλλες  μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη (ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2012) και ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2014).

Και με το νέο του βιβλίο ο συγγραφέας ανανεώνει και συνεχίζει το ωραίο ταξίδι της «μαθηματικής» ιχνηλασίαςστον χώρο της λογοτεχνίας, κυρίως της ποίησης. Ένα γοητευτικό ταξίδι που με επιτυχία, κατά κοινή ομολογία όσων διάβασαν τα δυο προηγούμενα βιβλία, χάραξε ένα ακόμη μονοπάτι θέασης της λογοτεχνίας με τη ματιά του μαθηματικού, γιατί μαθηματικός είναι ο συγγραφέας τους.

Ο Θανάσης Τριανταφύλλου, γέννημα θρέμμα της Λάρισας, υπήρξε για χρόνια καθηγητής μαθηματικών (από το 1975), διευθυντής σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη Λάρισας (πόλης και νομού από το 1986), σχολικός σύμβουλος μαθηματικών σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα (από το 2003). Μάλιστα, ήταν αυτός που με ενέργειές του, ανέδειξε την ανάγκη να αποκτήσει και η Λάρισα την τρίτη οργανική θέση σχολικού συμβούλου μαθηματικών στη Θεσσαλία, μια και μέχρι τότε τις δυο θέσεις τις κατείχαν ο Βόλος και τα Τρίκαλα. Συνταξιοδοτήθηκε ως Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. της ΔιεύθυνσηςΠεριφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας το 2010.

Το «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ αποτελείται από τέσσερα συνολικά  κεφάλαια και πρόλογο.Τα τρία πρώτα  κεφάλαια είναι αφιερωμένα σε τρεις έλληνες  ποιητές με σπουδές ή και επαγγελματική ενασχόληση και με τα μαθηματικά. Είναι ο Κορίνθιος μαθηματικός και ποιητής Δημήτρης Γαβαλάς,ο οποίος έχει πολυσχιδή παρουσία και συνεχίζει να δηλώνειενεργά ‘παρών’, μια και είναι ο μόνος εν ζωή από τους υπόλοιπους δυο. Οι δυο αυτοί είναι ο σπουδαίος Θεσσαλονικιός ποιητής Γ. Θ. Βαφόπουλος(απεβίωσε το 1996) και ο σπουδαίοςΠειραιώτηςυπερρεαλιστής ποιητής Έκτορας Κακναβάτος που πριν εννέα χρόνια έφυγε από τη ζωή (απεβίωσε το 2010). Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο αργεντινό ποιητή, διηγηματογράφο, δοκιμιογράφο Χ.Λ.Μπόρχες(απεβίωσε το 1986), με έντονη παρουσία στην παγκόσμια λογοτεχνία, και  με πολλές και ποικίλες διακρίσεις.  Η ιχνηλασία στο έργο του Μπόρχες γίνεται μέσα από εγκυρότατες μεταφράσεις.

Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι: ‘‘Επίσκεψη «μαθηματική» -και όχι μόνο- στο έργο λογοτεχνών’’. Και με αυτήν την επίσκεψη επιχειρείται η σύ­ζευξη των δυο κορυφαίων πτυχών της ανθρώπινης δημιουργίας και του παγκόσμιου πολιτισμού, των Μαθηματικών και της Λογοτεχνίας. Και στο «ΑΜΗΧΑΝΟ» ΒΛΕΜΜΑ, συνεπώς, καταβάλλεται προσπάθεια ιχνηλασίας στις λιγότερο ή και περισσότερο μυστικές ή και φανερές διαδρομές από το ένα στο άλλο (τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία) και αντιστρόφως. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να εντοπι­στεί η όποια αλληλεπίδραση του ενός στο άλλο και η ανάδραση που προκα­λούν έννοιες του ενός στη δημιουργία εννοιών και εικόνων του άλλου. Ο τρόπος της διασύνδεσης αυτής σχολιάζεται και αναλύεται κατά περί­πτωση και με απλό τρόπο.  Αναζητούνται, δηλαδή, οι όποιοι τους συνεκτικοί δεσμοί. Και όπως φαίνεται και στο βιβλίο αυτό, οι δεσμοί αυτοί δεν είναι και λίγοι. Και όλα αυτά αναπτύσσονται με απλό και κατανοητό τρόπο για τον κάθε φίλο του βιβλίου και της ανάγνωσης. Στόχος και προσπάθεια του συγγραφέα ήταν και σε αυτό το βιβλίο, όπως και στα προηγούμενά του, να δημιουργήσει αναγνωστική απόλαυση στον μελετητή και αναγνώστη που θα τα πάρει στα χέρια του να τα διαβάσει.Ο Θανάσης Μουσόπουλος, στο επίμετρό του, επισημαίνει γράφοντας ότι «η μελέτη των βιβλίων του Τριανταφύλλου επιφυλάσσει και λογοτεχνική απόλαυση». Σημειώνεται ότι τοβιβλίο συνοδεύεται από επίμετρο που έγραψε ο φιλόλογος-ποιητής και συγγραφέας ΘανάσηςΜουσόπουλος, ο οποίος έχει διαρκή και σημαντική παρουσία στα γράμματα και στον πολιτισμό της Ξάνθης και της ακριτικής Θράκης ευρύτερα, όπου ζει και εργάζεται μόνιμα.

Οι πολλές υποσημειώσεις, η βιβλιογραφία του και τα σχετικά ευρετήρια ονομάτων και εννοιών που υπάρχουν στο βιβλίο το καθιστούν ένα χρήσιμο και ευχάριστο εργαλείο στην προσέγγιση της θεματολογίας του από την σκοπιά θέασής του στους στόχους που φιλοδοξεί να υπηρετήσει.  Οι στόχοι αυτοί εν πολλοίς είναι ίδιοι με αυτούς που με επιτυχία, όπως αναγνωρίζεται,  υπηρέτησαν και τα δυο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, όπως ήδη τονίστηκε και πιο πριν.

Οι εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, παραδίνοντας στο αναγνωστικό κοινό και αυτό το τρίτοτου βιβλίοτου  Θανάση Τριανταφύλλου ελπίζουν ότι θα αγκαλιαστεί από αναγνωστικό κοινό, όπως και τα δυο προηγούμενά του.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες