Λευτέρης Παπαστεργίου

Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, το σπίτι μας

Η προεκλογική περίοδος που έληξε χθες το βράδυ κινήθηκε σε απολύτως προβλέψιμα επίπεδα. Καμία κουβέντα για τις ευρωεκλογές, καμία συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. Όλα κινήθηκαν ανάμεσα στην τοξικότητα της μικροπολιτικής και των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Τα διλήμματα που τέθηκαν στους Έλληνες πολίτες αφορούσαν την πολιτική κατάσταση της χώρας και πως αυτή θα διαμορφωθεί, μετά το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών. Από τη μια «πολιτική αλλαγή» και από την άλλη «ψήφος εμπιστοσύνης στα οικονομικά μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων». Και η Ευρώπη;

Αν υπάρχει ένα δεδομένο, όπως αυτό προέκυψε μετά την περιπέτεια των τελευταίων ετών, αυτό είναι η συνειδητοποίηση από μια μεγάλη μάζα, τόσο πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, όσο και πολιτών, πως η ΕΕ είναι δύσκολο να καταστραφεί, επειδή θα το επιθυμούσαν κάποιοι ανόητοι πολιτικοί. Φυσικά, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή, με την πάροδο των ετών, να συμβεί, ακόμα κι αυτό, ωστόσο σήμερα φαντάζει αδύνατο, τουλάχιστον με την ιδέα που είχαν και έχουν στο μυαλό τους κάποιοι δήθεν «ασυμβίβαστοι» ηγέτες, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε, δεν είναι τίποτα παραπάνω από την επιτομή του λαϊκισμού. Αν έχετε την οποιαδήποτε αμφιβολία ρωτήστε γι’ αυτό τον Αλέξη Τσίπρα και παρακολουθήστε στενά την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μεγάλη Βρετανία.

Το μεγαλύτερο πολιτικό, και όχι μόνο, «πείραμα», που οδήγησε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, στη λήξη των αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων στην Γηραιά Ήπειρο, πρέπει να προστατευτεί, ως ανθρώπινη κατάκτηση, και να ανανεωθεί.

Οφείλουμε όλοι, με τις δικές του δυνάμεις ο καθένας, να στείλουμε μήνυμα αναμόρφωσης των θεσμικών λειτουργιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και χάραξης πολιτικών που θα έχουν ως στόχο την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και της προστασίας των συνόρων. Πολιτικών που θα έχουν στο επίκεντρο τους το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προετοιμασία των νέων, ιδιαίτερα, ανθρώπων στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Πολιτικών που θα ανοίγουν τους δρόμους για το μέλλον και δεν θα σπρώχνουν τις κοινωνίες, πίσω, στο σκοτεινό παρελθόν.

Αύριο ψηφίζουμε για την Ευρώπη, για το σπίτι μας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που είχε την τύχη να μην βιώσει τις συνέπειες του κομμουνισμού και να ενταχθεί στο σκληρό πυρήνα της Ένωσης. Τα χρήματα που ήρθαν στην Ελλάδα από τα ταμεία της ΕΕ ξεπερνάνε τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τα χρήματα αυτά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τεράστια έργα υποδομής και αν το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν ήταν προσανατολισμένο στον λαϊκισμό και την εξαπάτηση, η χώρα θα είχε απογειωθεί πολύ περισσότερο.

Δεν είναι όμως μόνο τα χρήματα. Η Ελλάδα συμμετείχε ως ισότιμο μέλος στη συμμαχία των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα παντού, έχοντας στην τσέπη τους ένα ισχυρό νόμισμα, και μια θωράκιση της δημοκρατίας και των θεσμών της.

Αύριο δεν στέλνουμε μόνο πολιτικό μήνυμα εντός. Στέλνουμε ισχυρό πολιτικό μήνυμα και εκτός. Είμαστε με την Ευρώπη, είμαστε με την πρόοδο. Αυτό είναι το σπίτι μας και αυτό οφείλουμε να προστατέψουμε. Επιλέγουμε τους ανθρώπους εκείνους που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Ανθρώπους που έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να συνθέσουν παρέα με άλλους πολιτικούς από ολόκληρη την Ευρώπη. Ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν τη δυνατότητα να σπρώξουν την Ένωση εκεί που πρέπει, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Το γεγονός πως η χώρα μας έχει αποκτήσει, εδώ και χρόνια, τα χαρακτηριστικά ενός θιάσου, δεν μας επιτρέπει, τουλάχιστον αυτή τη φορά, να στείλουμε στην Ευρώπη ηθοποιούς και ποδοσφαιριστές.

Αύριο ψηφίζουμε, πρωτίστως, για το δικό μας μέλλον.

 

Λευτέρης Παπαστεργίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις