ΛΑΡΙΣΑ

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της “Επιχειρησιακής Βάσης” της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών στη Νίκαια (φωτο)

Με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ¨Επιχειρησιακής Βάσης¨ της ΕΟΔΥΑ στη Νίκαια.

Οι Εθελοντές, οι Επίσημοι προσκεκλημένοι και οι Πολίτες, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το σκοπό της ¨Επιχειρησιακής βάσης¨ της ΕΟΔΥΑ αλλά κυρίως για τον Εθελοντισμό.

Έπειτα από την τέλεση του Αγιασμού από τον π. Αριστείδη, ο οποίος μετέφερε τις Ευχές και Ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου στου Εθελοντές, ακολούθησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΟΔΥΑ κ. Ξενοφώντα Λέτσα.

Ο κ. Ξ. Λέτσας τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα και σε καθημερινή βάση, γίνονταν από Εθελοντές της ΕΟΔΥΑ διάφορες εργασίες διαμόρφωσης του παρόντος κτιρίου, που μέχρι πριν από λίγο καιρό στεγαζόταν το Αγροτικό Ιατρείο της Νίκαιας.

Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε σε εύλογα ερωτήματα τα οποία αφορούν τον Εθελοντισμό και την ΕΟΔΥΑ, όπως: Τι γίνετε εδώ; Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί φορούν στολές; Γιατί δουλεύουν μέχρι αργά; Τι είναι Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης; Τι είναι Εθελοντές; Τι κερδίζουν αυτοί; Τι θα κερδίσουμε εμείς οι πολίτες; και πολλά άλλα.

Απόσπασμα της ομιλίας παρατίθεται παρακάτω.

«Αναρωτιέστε όλοι τι είναι Εθελοντισμός και τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος Εθελοντής. Είστε έτοιμοι να μάθετε;

Εθελοντισμός είναι κάτι, με το οποίο για να ασχοληθείς θα πρέπει πρώτα να το αγαπάς και να το υπηρετείς ανιδιοτελώς. Εθελοντισμός είναι προσφορά υπηρεσιών χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προσδοκία υλικής αμοιβής ή προσωπικής προβολής και έχει ως κίνητρο την οργανωμένη προσφορά υπηρεσίας προς το κοινωνικό σύνολο.

Μέσα από την Εθελοντική προσφορά θα νιώσετε χρήσιμοι για το κοινωνικό σύνολο και θα αξιοποιήσετε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας.

Θα μεταλαμπαδεύσετε τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκτήσατε, όπως επίσης θα λάβετε τις αντίστοιχες άλλων Εθελοντών.

Η λέξη Εθελοντής προέρχεται από την αρχαία λέξη ¨ἐθέλω¨ δηλαδή θέλω και το κάνω, επιθυμώ.

Ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του συνανθρώπου.

Αποτελεί κορυφαία πράξη ανάδειξης αγάπης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και κινητήρια δύναμη που μας καθιστά ενεργούς πολίτες.

Ο Εθελοντισμός ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από την προσφορά του πλεονάσματος ανθρώπινης αγάπης. ¨Εθελοντισμός είναι η σοφή διαχείριση του περισσεύματος της ψυχής¨.

Φυσικά οι Εθελοντές και η Εθελοντική προσφορά διέπονται από κανόνες οι οποίοι και πρέπει να τηρούνται ευλαβικά και απαρέγκλιτα. Για το λόγο αυτό δημιουργούνται και οργανώνονται Εθελοντικές Ομάδες όπως και η ΕΟΔΥΑ. Στον Εθελοντισμό δεν υπάρχει εγώ, αλλά Εμείς, η Ομάδα το Σύνολο.

Όπως γνωρίζετε η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από μια διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά προς την κοινωνία. Η αδυναμία των δομών της Πολιτείας, η έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης, σε συνδυασμό με την αδιαφορία μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αυξάνουν στο έπακρο και δημιουργούν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την Ανθρώπινη Ζωή & Υγεία καθώς & το Περιβάλλον, κυρίως από Φυσικές ή Τεχνολογικές Καταστροφές.

Για τους παραπάνω λόγους, άνθρωποι με ευαισθησίες, ανησυχίες, όρεξη, εμπειρία, γνώσεις, όραμα και κυρίως διάθεση για Εθελοντική προσφορά, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ¨ΕΟΔΥΑ¨ (Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών). Η ¨ΕΟΔΥΑ¨ με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του Εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, με κύριο βραχίονα την παροχή ποιοτικών Διασωστικών & Υγειονομικών Υπηρεσιών, στοχεύει στην ανάπτυξη Εθελοντικών δράσεων με σκοπό την θωράκιση της Κοινωνίας από απειλητικές καταστάσεις.

Επειδή η ¨ΕΟΔΥΑ¨ βρίσκεται σε μια ανοδική και δυναμική ανάπτυξη και με δεδομένη την ένταξή μας στο Μητρώο των Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σας ενημερώνουμε ότι στο χώρο σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε Επιχειρησιακό – Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚ), πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και Διασωστικό – Υγειονομικό υλικό. Σκοπός του ΕΣΚ είναι η διαχείριση ο συντονισμός και η συνεργασία των Εθελοντικών Ομάδων με τις Κρατικές Υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στόχος μας είναι άμεσα, η έδρα της ¨ΕΟΔΥΑ¨ να μεταφερθεί στη Νίκαια και να ενταχθεί στο σχεδιασμό του Δήμου Κιλελέρ, στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με χώρο επιχειρησιακής ευθύνης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και έδρα το Δ.Δ. Νίκαιας.

Τα ανταποδοτικά οφέλη που θα προκύψουν για το Δήμο Κιλελέρ, το προσωπικό και τους συμπολίτες μας, θα είναι η παροχή Δωρεάν Ενημέρωσης – Εκπαίδευσης σε θέματα παροχής Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις, Βασικής Υποστήριξης Ζωής με χρήση Απινιδωτή, παροχή Υγειονομικών καλύψεων & υποστήριξης σε κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές & ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που υλοποιεί ο Δήμος Κιλελέρ και οι εποπτευόμενοι Οργανισμοί του, με Πιστοποιημένους – Εκπαιδευμένους Εθελοντές κ.α.

Φιλοσοφία μας στην ¨ΕΟΔΥΑ¨ είναι: ¨Δίπλα στον Άνθρωπο, δίπλα στην Κοινωνία¨.

Εκ μέρους των μελών του ΔΣ της ΕΟΔΥΑ Θέλω να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του Οράματός μας.

Ειδικότερα ευχαριστούμε τις Εθελόντριες και Εθελοντές για την προσφορά και παρουσία τους σε δράσεις της ΕΟΔΥΑ τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς επίσης και όλους τους συνεργάτες & χορηγούς μας σε Διασωστικό & Υγειονομικό Εξοπλισμό.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κιλελέρ (Δήμαρχο, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, Προέδρο Τοπικής Κοινότητας και Τοπικούς Συμβούλους), για την εμπιστοσύνη και την αμέριστη στήριξη που μας παρείχαν.

Ιδιαίτερα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Χατζούλη Αχιλλέα ο οποίος από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε για τη συνεργασία μας, διαπιστώσαμε ότι οι Ιδέες και το Όραμά μας ήταν ταυτόσημα».

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΟΔΥΑ, κάλεσε τους Φορείς και τους Πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, να στηρίξουν την προσπάθεια των Εθελοντών με χορηγίες σε απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό, ώστε η ¨Επιχειρησιακή Βάση¨ της ΕΟΔΥΑ να είναι σε πλήρη Επιχειρησιακή ετοιμότητα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η επικοινωνία για την υποστήριξη των παραπάνω δράσεων μπορεί να γίνει στο: 6971.641.664, email: info@eodia.gr,  στο facebook: eodia/2017 και στο www.eodia.gr

Μετά το τέλος των χαιρετισμών έγινε η κοπή της ¨Κορδέλας των Εγκαινίων¨ και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της ¨Επιχειρησιακή Βάσης¨. Αμέσως μετά ακολούθησε δεξίωση με πολύ νόστιμα σπιτικά εδέσματα τα οποία ετοίμασαν Εθελόντριες της ΕΟΔΥΑ.

Στη εκδήλωση βρισκόταν σύσσωμο το ΔΣ της ΕΟΔΥΑ αποτελούμενο εκτός του Προέδρου από τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Αθανάσιο Τσολάκη, τη Β΄ Αντιπρόεδρο κα. Μαίρη Τσακνάκη – Μπρούστα, τον Γραμματέα κ. Βασίλειο Ευστρατιάδη – Αρχοντή, την Ταμία κα. Υπαπαντή Κονταράτου, Δεκάδες ένστολοι Εθελοντές και πολλοί Συνεργάτες & Φίλοι της ΕΟΔΥΑ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες