ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κομήτσας: Αν θέλουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι φιλική προς τους ιδιώτες

Μπαρουτοκαπνισμένος από εκλογές, ο πρώην δήμαρχος Κιλελέρ και Νίκαιας Ρίζος Κομήτσας, δίνει πλέον την επόμενη μάχη στην αυτοδιοίκηση, από το μετερίζι του υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας, στο πλευρό του Νίκου Τσιλιμίγκα.

Ο κ. Κομήτσας αναλύει τις σημαντικότερες προτάσεις του για τα προβλήματα που αφορούν το νομό Λάρισας, εστιάζει στην έλλειψη αγροτικών υποδομών, ενώ τονίζει και την ανάγκη της αυτοδιοίκησης να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

|||Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Μετά από μια τόσο μεγάλη θητεία στην αυτοδιοίκηση για ποιό λόγο επιλέξατε να είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και γιατί με τον Νίκο Τσιλιμίγκα;

Η διαδρομή που έχω στην τοπική αυτοδιοίκηση μου έχει δώσει την δυνατότητα και την ευκαιρία να προσεγγίσω τον παράγοντα άνθρωπο και είναι αυτό που μου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζω. Γιατί διαπιστώνω ότι η ζωή μου έχει ταυτιστεί με τον συνάνθρωπο μου και με την εγγύτητα που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο, μόνο να φαίνομαι χρήσιμος στους συμπολίτες μου, όπως δεν με ενδιαφέρει και τίποτε άλλο παρά ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό και ποτέ δεν είχα και δεν έχω βλέψεις για περαιτέρω ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Αυτός είναι και ο λόγος που με έκανε και με κάνει να έχω το ενδιαφέρον μου και να θεωρώ καθήκον μου να μπορώ να προσφέρω με την εμπειρία που έχω αποκτήσει, έτσι ώστε να βελτιώνω την καθημερινότητα και να αφουγκράζομαι τα προβλήματα των συμπολιτών μου και τώρα, σε αυτή τη φάση, των συμπολιτών μου σε επίπεδο νομού Λάρισας.

Επιλέγω να πολιτευτώ με τον Νίκο τον Τσιλιμίγκα γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ανθρωπιστής και ένας σπουδαίος επιστήμονας, ο οποίος με την παρουσία του στα ιατρικά δρώμενα όχι μόνο στη Λάρισα, στη Θεσσαλία αλλά στην κεντρική Ελλάδα έχει δομήσει μια τέτοια προσωπικότητα, η οποία είναι αναγνωρισμένη και ομολογείται καθημερινά στις επαφές που έχω με τους απλούς πολίτες.

Θεωρώ ότι τόσο η επιστημονική του συγκρότηση, όσο και τα βιώματα που έχει αποκτήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει ζήσει, τον καθιστούν το ιδανικό πρόσωπο για να αποτελέσει τον επικεφαλής και τον συντονιστή στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ούτως ώστε να λειτουργήσουμε με ένα συλλογικό πνεύμα και ένα πνεύμα συνεργασίας και ανταλλαγής προτάσεων και απόψεων με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μέσα σε αυτή την κρίση το μόνο χρήμα που υπήρχε για να γίνουν έργα στην ύπαιθρο ήταν το χρήμα της Ευρώπης που πέρασε από την Περιφέρεια. Εδώ θέλω να μου πείτε αν είστε ικανοποιημένος από όσα έχουνε γίνει τα τελευταία εννιά χρόνια -γιατί είναι από το 2010 περιφερειάρχης ο κ. Κώστας Αγοραστός…

Προσωπικά δεν είμαι από τους ανθρώπους που μηδενίζουν το έργο και την παρουσία κανενός. Όμως, θα σταθώ σε κάποια συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις τα οποία θεωρώ ότι αποτελούν πληγές. Και μιλάω για το νομό Λάρισας όπου γνωρίζω καλύτερα τα πράγματα. Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ακόμη να μην έχει παρακαμφθεί η πόλη της Ελασσόνας και να διέρχονται βαριά οχήματα και νταλίκες μέσα από την πόλη. Δεύτερον, θεωρώ απαράδεκτο το ότι ενώ από το 2006 επί νομαρχίας Λάρισας ακόμη, είχε εξαγγελθεί η δημοπράτηση της παράκαμψης της Νίκαιας και της οδού Φαρσάλων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι απαράδεκτο επίσης με τα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό της κίνησης βαρέων οχημάτων στην παλιά οδό Βόλου και στις παράπλευρες οδούς, όλες οι νταλίκες και τα βαριά οχήματα να διέρχονται μέσα από τη Νίκαια και να δημιουργούν επικινδυνότητα και ένα αφόρητο κυκλοφοριακό που το ζουν καθημερινά οι πολίτες της Νίκαιας. Επιπλέον ακούγεται όλο και περισσότερα τελευταία ότι θα γίνουν κάποια έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Εγώ θεωρώ ότι αν δεν γίνει μερική εκτροπή νερών του Αχελώου, δεν υπάρχει η δυνατότητα να τροφοδοτηθεί κανένα έργο εμπλουτισμού από τον Πηνειό. Γιατί ξέρετε, σε ξερικές χρονιές δεν επαρκεί το νερό που έρχεται για να αρδευτούν οι εκτάσεις που ήδη είναι στους ΤΟΕΒ και αρδεύονται από το νερό που έρχεται από το Σμόκοβο.

Πιστεύω επίσης ότι το τεράστιο πρόβλημα για την επιβίωση των αγροτών που αρδεύουν με υπόγεια νερά, είναι το κόστος άντλησης του νερού το οποίο ξεπερνά πολλές φορές τα εκατό ευρώ ανά στρέμμα – χωρίς να βάζουμε τα χρήματα της επένδυσης για την ανόρυξη των γεωτρήσεων και τις περισσότερες φορές είναι αυτό που αποτρέπει τους αγρότες να καλλιεργούν τη γη τους με ποτιστικές καλλιέργειες. Θεωρώ λοιπόν πως θα έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερα μικρά έργα και να επεκταθούν οι ταμιευτήρες και σ’ άλλες περιοχές. Κατά την άποψή μου, οι περισσότερο αδικημένες περιοχές. είναι οι περιοχές του δήμου Κιλελέρ και του δήμου Φαρσάλων και οι περιοχές του πρώην δήμου Κοιλάδας, όπου εκεί δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα προκειμένου να ενισχυθούν οι αγρότες.

Να υποθέσω πως ότι ακούσαμε τώρα που αφορά τις ελλείψεις είναι στο πρόγραμμα που συζητάτε με τους πολίτες…

Εγώ προσωπικά – και αυτό το θέμα το περνάω μέσα στην παράταξη του Νίκου Τσιλιμίγκα-, θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν τομές σ’ αυτόν τον τομέα που αφορά τη χρήση του νερού στους καλλιεργητές που αρδεύουν με γεωτρήσεις, αν θέλουμε να μην ερημώσουν περαιτέρω τα χωριά μας. Και επιπλέον σας είπα για τους δύο κεντρικούς οδικούς άξονες που είναι στρατηγικής σημασίας και είναι κεντρικοί, αφορούν όλη τη χώρα και που για μένα δεν πάει άλλο.

Ξέρετε καλά από πολιτική, θέλω να μου σχολιάσετε την εμπλοκή των κομμάτων σε αυτή την εκλογική διαδικασία, στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Πώς είδατε όλες αυτές τις ζυμώσεις, δεδομένου ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το αποτέλεσμα των περασμένων εκλογών για σας στο δήμο Κιλελέρ, καθορίστηκε κατά ένα μεγάλο βαθμό όχι με αυτοδιοικητικά κριτήρια, αλλά με κομματικά.

Θεωρώ ότι η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που πρέπει να λειτουργεί πέρα από διαχωρισμούς και κομματικές γραμμές. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια που θήτευσα δήμαρχος στο δήμο Κιλελέρ και πρόεδρος στη Νίκαια, έχω συνεργαστεί με ανθρώπους όλων των αποχρώσεων και όπως συνηθίζω να λέω, καλοί και δημιουργικοί άνθρωποι υπάρχουν σε όλους τους χώρους.

Από κει και πέρα, θεωρώ απαράδεκτο κάποιοι να προσπαθούν να καλύψουν τις προσωπικές τους αδυναμίες επικαλούμενοι κομματικές γραμμές και κατευθύνσεις. έτσι ώστε να μαντρώσουν, όπως λέμε, ψηφοφόρους κάποιων κομμάτων. Πιστεύω ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί κατά το δυνατόν μακριά από κόμματα και να μην λειτουργεί με βάση κατευθύνσεις που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή.

Τι ρόλο μπορεί να έχει η περιφέρεια Θεσσαλίας και αν μπορεί να έχει ρόλο στην ανάπτυξη και κυρίως στην μεγάλη μας πληγή που έχει να κάνει με την ανεργία;

Νομίζω ότι η περιφέρεια είναι ο κατεξοχήν θεσμός ο οποίος πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον έτσι ώστε ιδιώτες επενδυτές να ενθαρρυνθούν και να έρθουν να επενδύσουν στην περιοχή της Θεσσαλίας και στην περιοχή της Λάρισας. που είναι ένα στρατηγικό και κομβικό οδικό σημείο. Εγώ ως δήμαρχος Νίκαιας και Κιλελέρ αυτό είχα σαν στόχο. Οι ιδιώτες να βλέπουν το δήμο ως ένα φιλικό δήμο όπου δεν θα βρουν εμπόδια και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας θα βρουν κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να εγκαταστήσουν μία δραστηριότητα.

Αυτό πρέπει να είναι κύριο μέλημα της περιφέρειας ώστε να έρθουν επενδύσεις, να γίνουν θέσεις εργασίας, που είναι το κυρίως ζητούμενο, ώστε οι νέοι μας να βγουν από το αδιέξοδο της ανεργίας και που πιστεύω ότι είναι το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής που οι νέοι μαστίζονται από την ανεργία και πέφτουν πολλές φορές και θύματα εκμετάλλευσης και υποσχέσεων που δεν έχουν αντίκρισμα και πιστεύω ότι πρέπει αν όχι η κυβέρνηση, η περιφέρεια, οι δήμοι να το έχουν πρώτο μέλημα για να λυθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις