ΛΑΡΙΣΑ

Αγγελουσόπουλος από Νίκαια: «Ο δήμος μας κουβαλάει μια ιστορία αγώνων που μας γεμίζει υπερηφάνεια και ευθύνη να φανούμε αντάξιοι»

Την κεντρική του ομιλία πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης στη Νίκαια, ο υποψήφιος δήμαρχος Κιλελέρ και επικεφαλής του συνδυασμού «Νέοι Ορίζοντες» κ. Θανάσης Αγγελουσόπουλος. Ο υποψήφιος δήμαρχος ξεδίπλωσε τα προβλήματα του δήμου, καθώς και τις δικές του προτάσεις για τη βελτίωσή της διοίκησής του, μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο, κερδίζοντας παράλληλα το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Αναλυτικά η ομιλία του:

Φίλες και φίλοι συνδημότισσες και συνδημότες σας ευχαριστώ όλους για την αποψινή σας παρουσία. Εκφράζω την αγάπη μου, τον σεβασμό μου και την υποχρέωση μου απέναντι σας. Η παρουσία όλων σας είναι ξεχωριστή για μένα και τους συνεργάτες μου ,γιατί μας οπλίζει με δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα για να ατυχούμε μαζί με όλους εσάς τους στόχους μας για ένα καλύτερο αύριο στο Δήμο Κιλελέρ.

Αυτός ο Δήμος κουβαλάει μια ιστορία αγώνων και θυσιών. Μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη να φανούμε αντάξιοι. Ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας ,που η οικονομική κρίση έχει βάλει φρένο στα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Κιλελέρ και ευρύτερα ο θεσσαλικός κάμπος είναι η έλλειψη υπόγειων αποθεμάτων νερού. Οι συνέπειες αυτής της έλλειψης θα είναι καταστροφικές στην αγροτική οικονομία των επόμενων ετών. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μετρά για εξοικονόμηση και εμπλουτισμό των υπόγειων αποθεμάτων, για να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Πρέπει να κάνουμε στροφή σε νέες καλλιέργειες πιο δυναμικές που ευδοκιμούν στον τόπο και το κλίμα μας. Καλλιέργειες που δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Στόχος μας είναι να δωσουμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα του τόπου μας, να αυξήσουμε το βιοτικό επίπεδο του κάθε δημότη μας, να κάνουμε τον καθένα από μας ενεργό μέλος της κοινωνίας μας. Η οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα, έχει επηρεάσει σε μεγάλο ποσοστό την αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία, τις εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις και πολλές κατηγορίες επαγγελματιών που συνδέονται μ αυτές. Το κέρδος των αγροτών και κτηνοτροφών μειώθηκε τραγικά. Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν αφήνοντας πίσω πολλούς ανέργους. Άλλες κάνουν ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης. Θέλουμε να ενισχύσουμε την αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία. Να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Στο πρόγραμμα μας υπάρχουν δυο καινοτόμα σχέδια για τον δήμο μας.

Το πρώτο είναι η δημιουργία μιας κλειστής άμεσης αγοράς -υπερσύγχρονων προδιαγραφών- για την πώληση αγροτικών, κτηνοτροφικών και βιοτεχνικών προϊόντων. Αυτό το πρότυπο αγοράς έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλούς ευρωπαϊκούς δήμους. Θα είναι μια ευκαιρία για όλους τους δημότες. Θα επιτρέπει άμεση επαφή μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Οι παραγωγοί θα πουλούν τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες με μεγαλύτερο κέρδος γι αυτούς. Οι καταναλωτές από την άλλη θα αγοράζουν φρέσκα ποιοτικά τοπικά προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Θα είναι ένας χώρος συνάντησης, γνωριμίας, πώλησης και προβολής. Ένας χώρος που θα ζωντανέψει την τοπική αγορά. Θα δώσει ευκαιρίες σε παραγωγούς, ομάδες παραγωγών, βιοτεχνικές και τοπικές επιχειρήσεις να προβάλουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές.

Το δεύτερο καινοτόμο σχέδιο είναι η ίδρυση ενός δημοτικού φορέα(με μορφή ΚΕΠ) ο οποίος θα έχει πιστοποίηση και αξιολόγηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόσβαση στο σύστημα ΟΣΔΕ. Αυτός ο φορέας θα είναι ένα πολυεργαλείο που θα εξυπηρετεί και θα βοηθάει τους δημότες. Με σωστή τεχνολογική υποδομή και συντονισμό θα ασχολείται με την συλλογή και επεξεργασία δηλώσεων παραγωγών, επιδόματα, σχέδια βελτίωσης, ενημέρωση για διάθεση και διαφήμιση και μεταποίηση προϊόντων. Θα ενημερώνει επίσης για μελέτες προστασίας περιβάλλοντος βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για νέα προγράμματα, κτηματολόγιο, μητρώο  αγροτών, δηλώσεις συγκομιδής, μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, πιστοποίησης τους ως τοπικά. Ενημερώσεις επίσης για διαχείριση εδάφους, φυτοπροστασία, λίπανση, άρδευση και συγκομιδή. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για την παράγωγη προϊόντων ασφαλών με σεβασμό στο περιβάλλον. Επιπλέον θα παρέχει πληροφορίες στους δημότες για υπηρεσίες μεταφορών από επαγγελματίες, υλικά, εξοπλισμούς, μεταποιήσεις και ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο στην επαγγελματική δραστηριότητα. Θέλουμε έτσι να ενώσουμε την αλυσίδα όλων των επαγγελματιών του δήμου μας. Η ενημέρωση και η συνεργασία είναι ο τρόπος για να το πετύχουμε.

Με την οικονομική κρίση και την μείωση εσόδων οι παραγωγοί(γεωργοί-κτηνοτρόφοι-βιοτέχνες) προβληματίζονται για τρία πράγματα. Με τι να ασχοληθούμε για να αυξήσουμε το κέρδος μας ,πως θα το κάνουμε και που θα πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Σε  αυτά τα ερωτήματα δίνουμε λύσεις μ’ αυτά τα δυο καινοτόμα σχέδια. Πρέπει να καταλάβουμε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας μας. Θέλουμε να ενώσουμε την αλυσίδα όλων των επαγγελμάτων του δήμου μας. Να στηρίξουμε νέες πρωτοβουλίες και ιδέες. Να διευκολύνουμε νέες επενδύσεις. Θέλουμε ανοιχτά μυαλά και όρεξη για δουλειά. Θέλουμε επιχειρήσεις που θα δώσουν ζωή στον τόπο μας και θέσεις εργασίας σε πολλούς συντοπίτες μας. Επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγική διαδικασία και θα αξιοποιήσουν τα τοπικά προϊόντα.

Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε αυτές τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, να κάνουν επενδύσεις και να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών. Έτσι θα συμβάλουν οικονομικά και ενεργά και στον τόπο και στην κοινωνία. Ο δήμος μας είναι ένα μεγάλο κομμάτι του θεσσαλικού κάμπου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της παράγωγης στην Ελλάδα και ποσοτικά και ποιοτικά. Πρέπει να οργανωθούμε σωστά, να ενώσουμε τα επαγγέλματα, να συνεργαστούμε για να φέρουμε ανάπτυξη στον τόπο μας. Ο δήμος οφείλει να βοηθήσει  αυτό. Αν δεν κάνουμε αλλαγές τα προβλήματα θα μένουν άλυτα, θα μένουμε στάσιμοι χωρίς ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό το καλύτερο μέλλον το χρωστάμε στα παιδιά μας. Να δωσουμε κίνητρα να γυρίσει ο κόσμος στα χωριά μας. Να δημιουργήσουμε δουλειές στον τόπο μας.

Επιτακτική ανάγκη είναι η ίδρυση δημοτικής αστυνομίας. Η αύξηση της παραβατικότητας, η ερήμωση των χωριών μας ειδικά τους χειμερινούς μήνες κάνουν τους δημότες να μην νιώθουν ασφαλείς. Η ίδρυση της δημοτικής αστυνομίας είναι απαραίτητη για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. Τα τελευταία χρόνια πολλοί συνδημότες μας αναγκάστηκαν να φύγουν και να ζήσουν στην πόλη (Λάρισα-Βόλο). Η τωρινή δημοτική αρχή και η προηγούμενη τους επιβάρυνε για την διατήρηση του σπιτιού τους στο χωριό, με υπερβολικά τέλη ενώ δεν χρησιμοποιούν συχνά το νερό και το ρεύμα του σπιτιού τους. Είναι σαν να τους τιμωρεί που φύγανε να τους αναγκάζει να απομακρυνθούν από τα χωριά που γεννηθήκαν και μεγάλωσαν. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους ελαφρύνουμε οικονομικά ώστε να μην αναγκάζονται να διακόπτουν τις συνδέσεις νερού και ρεύματος, για να μην υπάρχουν έρημα σπίτια στα χωριά μας.

Με στόχο την οικονομική ελάφρυνση όλων των δημοτών θα προχωρήσουμε στην μείωση 50% των δημοτικών τελών με αντικατάσταση λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού.

  • Θα επαναφέρουμε το πάγιο νερού σε 20€ το εξάμηνο αντί για 20€ το δίμηνο που είναι τώρα.
  • Πληρωμή ενοικιαστηρίων δημοτικών αγροτεμαχίων και ρεύματος στο τέλος της συγκομιδής.
  • Επίσης θα πάρουμε μετρά για τους ανέργους του δήμου.
  • Θα ενισχύσουμε και θα συνεργαστούμε με  τους πολιτιστικούς και μορφωτικούς συλλόγους της περιοχής μας  για την ανάδειξη των ιστορικών μας μνημείων και μέσω προγραμμάτων να αυξήσουμε την επισκεψίμότητά τους.

Αναφορικά με τους χώρους άθλησης του Δήμου σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα ήδη υφιστάμενα γυμναστήρια και γήπεδα, αναλαμβάνοντας ακόμη και τη μεταφορά των νέων στους χώρους αυτούς, γιατί πιστεύουμε στην μεγάλη κλασική αξία του Αθλητισμού, που αποτρέπει τα παιδιά μας από τη μάστιγα των ναρκωτικών αλλά και την αλόγιστη και επιβλαβή χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών γενικότερα- η οποία τείνει να γίνει εξάρτηση στις μέρες μας.

  • Θα συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινότητες και την ενορία για σωστή κοινωνική δράση.
  • Θα φροντίσουμε και θα ενισχύσουμε τις άπορες οικογένειες.
  • Θα βοηθήσουμε ανθρώπους με προβλήματα υγείας και μετακίνησης.

Ένα σημείο που θα ήθελα να αναφερθώ είναι η στήριξη μας στις τοπικές κοινότητες. Στόχος μας είναι να έχουν την δυναμική και την αυτονομία τους. Να μπορούν να λειτουργήσουν σε θέματα ασφάλειας και αγροτικής οδοποιίας, σε μικροπαρεμβάσεις και μικροέργα με τον δικό τούς προϋπολογισμό. Να ασχολούνται με θέματα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας σε συνεργασία με την ενορία. Με πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του χωριού . Όλοι μαζί πρέπει να στηρίξουμε τον τόπο μας. Αυτή τη γη πρέπει να την αξιοποιήσουμε με σωστό τρόπο. Με νέες ιδέες και καινούρια δεδομένα. Οφείλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και δημιουργικοί. Να προσαρμόσουμε την πείρα και την γνώση που αποκτήσαμε από τους γονείς μας, με καινούργιες μεθόδους καλλιέργειας και προώθησης των προϊόντων μας. Που θα δίνουν κέρδος στον καθένα από μας. Για να μην γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Για να πετύχουμε την αποκέντρωση. Να ζωντανέψουν τα χωριά μας. Για να αμείβεται ο καθένας για τον κόπο του. Να μπορεί να  καλλιεργεί με χαμηλό κόστος και να πουλάει τα προϊόντα του σε καλή τιμή. Η γεωργία είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομικής ζωής του δήμου μας. Όταν αυτή αναπτυχθεί θα ζωντανέψουν κι αλλά επαγγέλματα και επιχειρήσεις. Όλοι μαζί μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας και την μοίρα μας στα χεριά μας, να βάλουμε στόχους. Να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα. Με εργασία και συνέπεια να κάνουμε την ζωή μας πιο ήρεμη και ποιοτική. Χωρίς το άγχος της επιβίωσης. Θέλουμε έναν δήμο ενωμένο και δημιουργικό. Έναν δήμο συνεργασίας, που θα προνοεί και θα φροντίζει για τον καθένα  μας και όλοι μαζί για την κοινή μας πρόοδο ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να βάλουμε νέες ιδέες και προγράμματα για την πρόοδο του τόπου μας.

Τα προηγούμενα χρόνια χορτάσαμε από μεγάλα λόγια. Δεν αντιμετωπίστηκαν τα μεγάλα προβλήματα του δήμου. Το ίδιο πολίτικο μοτίβο επαναλαμβάνεται χωρίς καινοτομίες, ουσιαστικές αλλαγές και προγράμματα ανάπτυξης. Να αλλάξουμε ριζικά τη μικρή κοινωνία του δήμου μας για να μην υπάρχουν άνεργοι και άποροι. Σε ένα κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοβοηθείας.

Είμαι ο αρχαιότερος από τους συνυποψήφιους σε ότι αφορά την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησα αυτήν την επιλογή των συνδημοτών μου με υπευθυνότητα και σεβασμό και εισπράττω καθημερινά την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Είμαστε ανεξάρτητος συνδυασμός χωρίς κομματικούς μηχανισμούς και κομματικές ταυτότητες. Συμμετέχουν στον συνδυασμό μας άνθρωποι απ όλους τους πολιτικούς χώρους. Η μονή μεριμνά μας είναι το καλό του τόπου μας. Η δημοτική αρχή πρέπει να βγαίνει μέσα από τους δημότες κι όχι να κρύβεται πίσω από κομματικές παρατάξεις. Ο δήμος ανήκει στους δημότες του. Πρέπει να διώξουμε επιτέλους την αντιπαλότητα και τα προσωπικά συμφέροντα. Χρειαζόμαστε προγραμματισμό και όραμα. Χρειαζόμαστε συνεργασία με άξιες και ήθος.

Το ψηφοδέλτιο μας απαρτίζεται από ανθρώπους ικανούς και έντιμους. Από ανθρώπους έμπειρους αλλά και νέους με όρεξη για δουλειά. Ανθρώπους του μόχθου ανθρώπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ανθρώπους δικούς μας οι οποίοι θα έχουν την πόρτα ανοιχτή την επομένη μέρα και δεν θα κρύβονται πίσω απ’ αυτή. Είμαστε οι μοναδικοί  ανεξάρτητοι και άφθαρτοι. Αυτά που λεμέ τα εννοούμε και θα το αποδείξουμε την επομένη μέρα των εκλογών .Στον πολιτικό  χάρτη της χώρας ο δήμος Κιλελέρ δεν θα έχει το χρώμα κάποιου κόμματος. Είμαστε εδώ γιατί μιλάμε εκ μέρους του πιο απλού δημότη εκ μέρους των νέων του δήμου μας που αγωνιούν για το μέλλον τους εκ μέρους όλων αυτών που θέλουν ένα καλύτερο αύριο. Δεν πρέπει να είμαστε απλοί θεατές αλλά πρωταγωνιστές της ζωής μας όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τον δήμο με συνέπεια και ειλικρίνεια. Θα συνεχίσουμε μέχρι την υλοποίηση των θέσεων μας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες