ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μαργαρίτα Τσουκαρέλα: Η Λαρισαία αισθαντική μουσικός με την καριέρα στο εξωτερικό

Συνέντευξη στην Αθανασία Παύλου

Είναι Λαρισαία, έχει αξιόλογη διαδρομή στο εξωτερικό πάνω στη μεγάλη της αγάπη την μουσική και το θέατρο και όντας ανήσυχο πνεύμα, δε διστάζει να πειραματίζεται σε μουσικές μελωδίες λαών ολόκληρου του κόσμου, αυτοσχεδιάζοντας και ερμηνεύοντας σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες.

Η ιστορία της Λαρισαίας σολίστ λυρικής σκηνής (soprano) και musical performer Μαργαρίτας Τσουκαρέλα (Margarita Tsoukarelas) ξεκινάει στην Πολωνία, όπου γεννήθηκε από μητέρα τη Δήμητρα Στραγαλινού-Τσουκαρέλα, γνωστή σκηνοθέτη και παιδαγωγό θεάτρου και πατέρα τραγουδιστή και μεγάλο λάτρη της μουσικής.

Μεγάλωσε στη Λάρισα και ξεκίνησε να ασχολείται με το τραγούδι και το θέατρο από μικρή. Στα 18 της αποφάσισε να επιστρέψει στην Πολωνία για να σπουδάσει αυτό που αγαπούσε πάντα, τραγούδι και θέατρο, στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Karol Lipinski του Wroclaw “Αkademia Muzyczna Karola Lipinskiego we Wrocławiu”(Bachelor & Master: Opera performance & Vocal Pedagogy), στην Πολωνία.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας “Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy Leipzig”, στη Γερμανία. Στην Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε διάφορους διαγωνισμούς τραγουδιού, όπου έχει διακριθεί και έχει λάβει πρώτα βραβεία. Συνεργάστηκε και συμμετείχε σε διαφόρων ειδών παραστάσεις και μουσικο-θεατρικές παραγωγές στην Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Ολλανδία.

Επίσης, έχει υποδυθεί πολλούς ρόλους όπερας, καθώς και ρόλους μιούζικαλ. Επίσης έχει κάνει την παραγωγή (σε μουσική και στίχο) ενός ελληνικού τραγουδιού, τη “Γυάλινη σφαίρα”, το οποίο και έχει ερμηνεύσει η ίδια καθώς και τη σύνθεση των τραγουδιών για τη πολυβραβευμένη πολωνική ταινία «Hustawka» («Η κούνια») το 2009.

Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα:

Ποιο είναι ακριβώς το είδος της μουσικής με το οποίο ασχολείστε;

Τα τελευταία 10 χρόνια με έχει κερδίσει περισσότερο το μιούζικαλ, το swing/jazz, καθώς και η ποπ μουσική γενικότερα. Να τονίσω ότι σπούδασα κλασσικό τραγούδι και θέατρο (“opera performance-music & drama” Bachelor ke Master) καθώς και Vocal Pedagogy (καθηγήτρια μονωδίας) στο Ανώτατο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ της Πολωνίας και στη συνέχεια στο Hochschule für Musik&Theater της Λειψίας της Γερμανίας.

Με ενδιέφεραν και με είλκυαν καθεαυτού διάφορα μουσικά είδη γιατί για εμένα η μουσική είναι άπειρη. Από jazz και swing μέχρι pop, electro, film music, folk, musical. Αισθάνομαι και θεωρώ τον εαυτό μου έναν πολύπλευρο μουσικό και όχι καλλιτέχνη περιορισμένο σε ένα μόνο είδος.

Με τα συγκεκριμένα είδη μουσικής ασχολούμαι διότι και με εκφράζουν και με συγκινούν και η επιθυμία μου είναι δημιουργώντας να συνδυάζω το παλιό με το καινούριο, όπως για παράδειγμα το ρετρό με το ποπ. Τα ρετρό τραγούδια έχουν έναν ρομαντισμό, ερωτισμό και πάθος που σπανίζει στις μέρες μας. Θέλω να φέρω τον κόσμο πιο κοντά σε συναισθήματα τα οποία θα του θυμίσουν πόσο σημαντικό είναι να αισθάνεσαι και να συγκινείσαι. Η αποστολή μου σαν Μαργαρίτα και ως καλλιτέχνης είναι να ταξιδεύω το κοινό σε άλλες εποχές και άλλα μέρη του κόσμου. Η ερμηνεία μου σε διάφορες ξένες γλώσσες μου δημιουργεί πλούτο συναισθημάτων καθώς και γνώσεων της κάθε κουλτούρας…

Μερικές φορές νιώθω ότι θα έπρεπε να έχω γεννηθεί σε άλλες εποχές (γέλια).

Από μικρή άκουγα κυρίως μαύρη μουσική (black music): soul, jazz, funky, pop, gospel, καθώς και τραγούδια από διάφορα musical και οπερέτες.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την μουσική;

Με τη μουσική ασχολούμαι από 6 χρονών, επομένως εδώ και 24 χρόνια…

Επαγγελματικά όμως από τότε που ξεκίνησα τις σπουδές μου το 2005.

Το δρόμο της τέχνης διάλεξα από πολύ μικρή, ήτανε ένα “μικρόβιο” που είχα μέσα μου, η πηγή της ευτυχίας μου. Η μουσική, το θέατρο, καθώς επίσης και ο χορός ήταν πάντα ο τρόπος έκφρασης μου. Όταν τα άλλα παιδάκια παίζανε στη παιδική χαρά, εγώ έκανα για παράδειγμα κούνια τραγουδώντας… Χόρευα, έπαιζα θέατρο λες και ήμουν σε έναν μαγικό κόσμο που δημιούργησα με τη φαντασία μου. Για να σου δώσω να καταλάβεις, σαν μια Ντόροθη από τον “Μάγο του Όζ” (γέλια), από εδώ πηγάζει και η αγάπη μου για το Μusual. Τι όμορφα που θα ‘ταν αν υπήρχε ένας τέτοιος μαγικός κόσμος όπως τον φανταζόμαστε όταν είμαστε μικρά παιδιά!

 

Προτιμάτε το τραγούδι ή την σύνθεση;

Το τραγούδι ήταν και θα είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη και ότι ποιό σημαντικό υπάρχει στη ζωή μου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου απαραίτητα συνθέτη αλλά “δημιουργό” καθώς δεν έχω σπουδάσει σύνθεση αλλά κλασσικό τραγούδι και vocal pedagogy (παιδαγωγός φωνητικής).

‘Όταν γράφω τραγούδια αισθάνομαι ότι ηρεμώ, χαλαρώνω και δημιουργώ. Είναι για μένα ένα είδος κάθαρσης. Τα τραγούδια που γράφω είναι το αποτέλεσμα κάθε μου έμπνευσης και κάθε συναισθηματικής μου φόρτισης. Στα 8 μου έγραψα το πρώτο μου τραγούδι αλλά δεν είχα τότε τη δυνατότητα να το εκδώσω. Στα 22 μου είχα την τιμή να γράψω/συνθέσω 3 τραγούδια για την φημισμένη πολωνική ταινία του 2010 «Hustawka» (μουσική και στίχους). Το επόμενο έργο μου ήταν η Γυάλινη Σφαίρα (Gialini Sfaira) το 2016.

‘Έχω γράψει τα τελευταία χρόνια περίπου 20 τραγούδια αλλά δεν τα έχω κυκλοφορήσει ακόμα. Όλα θέλουν το χρόνο τους.

Ποιες οι καλύτερες συνεργασίες που έχετε κάνει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα αντίστοιχα;

Από τις πιο σημαντικές συνεργασίες που έχω κάνει είναι αυτή με το Theater der Jungen Welt Leipzig (Θέατρο Λειψίας) της Γερμανίας στο οποίο ερμήνευσα αρκετούς σημαντικούς κύριους ρόλους σε μουσικοθεατρικές παραγωγές του. Την ιδέα ενσωμάτωσης μουσικής στις παραγωγές του θεάτρου την πρότεινα εγώ το 2013 και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μια αξέχαστη εμπειρία 3 ετών!

Συμμετείχα στις παραστάσεις σε βασικούς ρόλους από το 2013 μέχρι το 2015.

Επίσης από το 2013 είμαι μέλος του γνωστού Musical σχήματος της Γερμανίας “Μusical Company Leipzig με το οποίο ανεβάζουμε παραστάσεις σε ένα από τα πιο γνωστά θέατρα της Γερμανίας το “König Albert Theater Bad Elster. Η παράσταση έχει τίτλο Broadways Best Musical Gala Revue Show,σημειώνει μεγάλη επιτυχία και είναι πάντα sold out.

Μία από τις πιο πρόσφατες δράσεις μου στο εξωτερικό είναι η περιοδεία μου με το νέο συναυλιακό μου project LADY Margarita Swings (δεκαετιών του ‘20, ‘30, ‘40 έως ‘70) η οποία είχε μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστεί να παίζεται σε Πολωνία και Γερμανία από τον Νοέμβριο και για όλο το χειμώνα. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρουμε να το φέρουμε και στην Ελλάδα! Το “LADY Margarita Swings” πέρα από τις προγραμματισμένες συναυλίες σε Μουσεία της Γερμανίας και Πολωνίας (“Κraszewski Museum Dresden”, “Altes Rathaus Leipzig”) παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και σε συναυλιακούς χώρους (όπως “Horns Erben Leipzig”, “Blue Note Poznan”, “Palmengarten Theater Leipzig” κα.).

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας σχετικά με την μουσική;

Το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να συνεχίζω να είμαι δυνατή και δημιουργική ως ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός. Θα ήθελα ο κόσμος να αγκαλιάσει από κάθε γωνιά του πλανήτη τα τραγούδια μου και να αφήσω και εγώ κάτι πίσω μου που θα μείνει στις καρδίες και στη μνήμη του κόσμου.

Να συνεχίζω με το πέρασμα των χρόνων να προσφέρω τα μέγιστα σε αυτόν τον τομέα και να καινοτομώ γιατί ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Επίσης να προσφέρω κάθε μου γνώση ως παιδαγωγός (vocal coach) σε νέους τραγουδιστές και άτομα τα οποία έχουν ανάγκη να δουλέψουν τη φωνή τους, την ερμηνεία τους καθώς και τον εαυτό τους γενικότερα.

Που εμφανίζεστε αυτή την στιγμή στο εξωτερικό;

Με το “Μusical Company Leipzig”, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, ανεβάζουμε παραστάσεις μιούζικαλ σε ένα από τα πιο γνωστά θέατρα της Γερμανίας “Konig Albert Theater Bad Elster”. Η παράσταση έχει τίτλο “Broadway’s Best Musical Gala Revue Show”, σημειώνει μεγάλη επιτυχία και είναι πάνταsold out.

Τον Ιούνιο θα βρίσκομαι στην Πολωνία ως μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού του Kluczbork (XIII Międzynarodowy Festiwal Piosenki “Kluczborskie Trele”) στο οποίο θα έχω επίσης και μια guest συναυλία.

Ένα άλλο ευχάριστο γεγονός είναι ότι το επιτυχημένο εβραϊκό συναυλιακό μου πρόγραμμα (σε στυλ worldmusic), το Lady MargaritaBei mir bist du scheen!”, επιλέχτηκε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της κουλτούρας του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας για το 2019 και θα παίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε εβραϊκές κοινότητες, εκδηλώσεις και Φεστιβάλ.

To “Lady Margarita-Bei mir bist du scheen!”, έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και events της Γερμανίας όπως “Jüdische Woche Leipzig 2017”, “Nacht der Museen Dresden”, “Altes Rathaus Leipzig”, “Maccabi Jewish Sports Games Berlin 2015”, “Krystallpalast Variete Leipzig”, “Horns Erben Leipzig”, Budde-Haus Leipzig, “Zentralrat der Juden Deutschland”, “Jüdische Gemeinde Aachen” κα.

 

Πως συνδυάζετε, την καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό ταυτόχρονα; Πόσο δύσκολο είναι;

Κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία μου πιστεύω ότι ο δρόμος που επέλεξα ήταν και είναι πολύ δύσκολος. Έφυγα από τη Λάρισα μετά τα 18 για να σπουδάσω κλασσικό τραγούδι και θέατρο (“opera performance-music&drama”) στο Ανώτατο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ της Πολωνίας. Ήδη οι εισαγωγικές εξετάσεις σε μια ξένη χώρα είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και στη συνέχεια ακολούθησαν 6 χρόνια σπουδών σε Πολωνία και Γερμανία. Επιστρέφοντας στην ερώτηση σου, πιστεύω ότι για έναν νέο άνθρωπο που έχει τέτοια όνειρα πρέπει να τον χαρακτηρίζει δύναμη, πίστη στον εαυτό του, σεμνότητα, εργατικότητα και αισιοδοξία.

Γι αυτό και παρότι οι συνεχείς μετακινήσεις δεν είναι κάτι εύκολο (για κανέναν), θεωρώ ότι είναι ένα “αναγκαίο κακό” και κατά συνέπεια πολύ σημαντικές για την εξέλιξή μου ως τραγουδίστρια.

Θα εμφανιστείτε σύντομα κάπου στη Λάρισα;

Στην Λάρισα ετοιμάζω για τον Σεπτέμβρη ένα δικό μου Vocal Workshop (Σεμινάριο Τραγουδιού) συνδυασμένο με ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού («Sing&Play”) για παιδιά, νέους καθώς και ενήλικες στο Εργαστήρι Θεατρικής Παιδείας και Θεατρικού Παιχνιδιού Δήμητρας Τσουκαρέλα. Το σεμινάριο θα συνδυάζει ασκήσεις τεχνικής, ορθοφωνίας, σωστής στάσης του σώματος στη σκηνή καθώς και ερμηνείας για κάθε επίπεδο (αρχάριους, προχωρημένους και επαγγελματίες).

Επίσης ετοιμάζω μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Τα μυστικά του Δάσους» βασισμένη στα τραγούδια που έχω γράψει με στοιχεία σύγχρονου θεάτρου και art video σε συνεργασία με το θεατρικό εργαστήρι της μητέρας μου.

Κατάγεστε από μουσική οικογένεια;

O πατέρας μου ήταν και είναι λάτρης του “καλού” λαϊκού τραγουδιού και τραγουδιστής γνωστού ελληνικού συγκροτήματος της Πολωνίας. Η μητέρα μου είναι επίσης λάτρης της μουσικής και στο παρελθόν έχει λάβει βραβεία σε διαγωνισμούς τραγουδιού της Πολωνίας. Το επάγγελμά της παρόλα αυτά είναι αυτό της παιδαγωγού θεάτρου – σκηνοθέτιδας, μιας και το θέατρο ήταν αυτό που την κέρδισε.

Σε καμία περίπτωση δεν έλαβα πίεση από τους γονείς μου. ‘Ήταν κάτι που το επέλεξα μόνη μου.

Το οικογενειακό περιβάλλον σαφώς και έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς από πολύ μικρή είχα τη δυνατότητα να αναπτύξω και να καλλιεργήσω το ταλέντο μου λόγο της στήριξης των γονιών μου.

Σκοπεύετε να κυκλοφορήσετε κάποια νέα σας δουλειά σύντομα;

Το ROSE OF EDEN το οποίο δημιούργησα μόλις κυκλοφόρησε (10 Μαΐου) είναι το πρώτο μέρος του καινούργιου αγγλόφωνου προσωπικού μου album με τίτλο Scarlet Dreams, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον.

Ένα τριαντάφυλλο του παραδείσου με το οποίο θέλω μέσω των μεταφορών στους στίχους να αντικατοπτρίσω την πραγματική έννοια της αγάπης έτσι όπως τη φαντάζομαι και όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι.

Με το τριαντάφυλλο συμβολίζεται η αγάπη που, ενώ είναι ότι πιο όμορφο, αθώο και εύθραυστο, έχει και τα αγκάθια τα οποία συμβολίζουν τις δύσκολες στιγμές και τον πόνο που θα πρέπει να ξεπερνιούνται…Πόνος μιας απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, πόνος του χωρισμού, της προδοσίας, της απογοήτευσης…

“Η αγάπη είναι όπως ένα λουλούδι που θα πρέπει να το φροντίζουμε.. Ένα λουλούδι βγαλμένο από τον κήπο του παραδείσου, των ονείρων μας… Αυτό το τριαντάφυλλο υπάρχει στις μέρες μας δυστυχώς κρυμμένο βαθιά μέσα στην καρδιά μας, αυτό που χρειάζεται και θα έπρεπε να γίνεται, είναι να το ανακαλύψει και να το αφυπνίσει ο καθένας μας. Έτσι ο κόσμος θα γίνει πιο όμορφος και πιο δίκαιος! Γιατί η αγάπη είναι, με όλη την έννοια της σημασίας της, ο λόγος ύπαρξης μας. Γιατί χωρίς αυτή είμαστε ένα τίποτα. Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η αγάπη προς ένα παιδί, η αγάπη για έναν σύντροφο, η αγάπη για τα ζώα, τη φύση. Γιατί μόνο εκείνη στο τέλος θα νικήσει το κακό!

Σκοπός μου είναι με τις συνθέσεις, τους στίχους και τις ερμηνείες μου να ταξιδέψω τον κόσμο σε μέρη πρωτόγνωρα και ονειρικά.

Το άλμπουμ Scarlet Dreams έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι να παρουσιάσει την λύτρωση της ψυχής με έναν σύγχρονο τρόπο, ενώ μας ταξιδεύει στον χρόνο.

Το κάθε κομμάτι (Rose Of Eden, World of U, Da Da-Stars, Promises, Forbidden Love, Scarlet Dreams) συντίθεται από ποικίλα μουσικά στοιχεία (retro, pop, electro, jazz, swing, funk, film music), έχοντας όμως πάντα μια σουρεαλιστική – retro νότα, η οποία τους προσδίδει έναν κινηματογράφο χαρακτήρα.

Πάρτε μια γεύση από το «Rose of Eden» το πρώτο μέρος του άλμπουμ:

https://www.youtube.com/watch?v=UADfUjlL6dM

Διαθέσιμο τώρα σε: Itunes, Spotify, YouTube, Amazon, Deezer :

https://www.youtube.com/watch?v=UADfUjlL6dM

https://itunes.apple.com/us/album/rose-of-eden-single/1463251435

https://open.spotify.com/album/7Mim1tcG6O18UJJ2hQK7BK

https://www.amazon.com/dp/B07RPDFR3H/ref=sr_1_1?keywords=Margarita+Tsoukarelas&qid=1557584162&s=dmusic&search-type=ss&sr=1-1-catcor

https://www.deezer.com/sr/album/96585982

Music&Lirycs by Margarita Tsoukarelas (Μαργαρίτα Τσουκαρέλα)

Arrangements: Thomas Papoulakos

Production: Thomas Papoulakos, Margarita Tsoukarelas

Mix-Mastering & Vocal Recording by DARK FADER Studio

Graphics: Alexandros Troulitakis

Photos by George Cassapides

Make up&Hair by Sofia & Eleni Barbagiorgi

©Copyright 2019 Margarita Tsoukarelas All Rights Reserved

www.margarita-tsoukarelas.com

Facebook: Margarita Tsoukarelas, LADY Margarita Swings

Instagram: LADY Margarita Tsoukarelas

www.margarita-tsoukarelas.com

www.facebook.com/MargaritaTsoukarelasOfficial

www.facebook.com/LadyMargaritaSwings

https://www.instagram.com/margaritatsoukarelas/?hl=en

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες