ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Γιαννούλας: Ερχόμαστε να υπηρετήσουμε τους πολίτες και όχι να υπηρετήσει ο Δήμος εμάς

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα Βαγγέλη Γιαννούλας είναι από τους ανθρώπους που δε διστάζουν να πουν την άποψή τους, ακόμη κι αν αυτή θεωρείται πολιτικά «εκτός κεντρικής γραμμής».

Στο πλαίσιο αυτό κι επιλογή του νεαρού πολιτικού στα αυτοδιοικητικά, εκεί όπου συστρατεύτηκε από την πρώτη στιγμή με τον υποψήφιο δήμαρχο Λαρισαίων Παναγιώτη Γούλα, αψηφώντας την κεντρική επιλογή του Κινήματος Αλλαγής.

Ο ίδιος σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, εξηγεί την απόφασή του και μιλά για τα όσα θέλει η «Πρωτοβουλία Αξιών» να φέρει στη Λάρισα.

||| Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Κύριε Γιαννούλα είστε υποψήφιος με την Πρωτοβουλία Αξιών του κ. Γούλα. Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Υποστήριξα από την πρώτη στιγμή ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος πρέπει να ενώνει, να εμπνέει και να εκφράζει μια συνολική αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση που να είναι κοντά με τις δικές μου αντιλήψεις. Προέρχομαι από έναν πολιτικό χώρο που έχει καταγράψει τεράστιες μεταρρυθμίσεις στο τομέα αυτό και θεωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα από τα βάθρα της δημοκρατίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει η υποψηφιότητα Γούλα σε αντίθεση με αυτή του κ. Καλογιάννη, ο οποίος ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον «Καλλικράτη» δεν βρήκε να πει τίποτα για τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», δεν διαφώνησε με καμία επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι συμπεριφέρθηκε σαν κυβερνητικός Δήμαρχος σε αυτή του τη θητεία. Νομίζω ότι η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Γούλα, ενός πετυχημένου επιστήμονα με πλούσια κοινωνική δράση μπορεί να ενώσει και να διαφοροποιήσει την εικόνα του διχασμού που επικράτησε στην πόλη. Η ανεξάρτητη πορεία του επίσης μας απελευθερώνει από στενά κομματικές επιλογές και αποτελεί τιμή για την πόλη μας.

Είστε ικανοποιημένος από την ποιότητα της προεκλογικής αντιπαράθεσης μέχρι τώρα;

Προφανώς και όχι. Από τη μία πλευρά υπάρχει η λογική του «όλα καλά τα κάναμε» και η αγωνία να συγκριθεί αυτή η δημοτική αρχή με πετυχημένες άλλων χρονών και από την άλλη η λογική του «δεν έγινε τίποτα». Ταυτόχρονα οι φερόμενοι σαν μονομάχοι, μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων που έφτασαν μέχρι τις μηνύσεις, υποβαθμίζοντας και το Δημοτικό Συμβούλιο και τη λειτουργία του θεσμού γενικότερα. Λογικό είναι να προσπαθούν να περάσουν αυτό το κλίμα και στην προεκλογική περίοδο. Επί της ουσίας οι πολίτες της Λάρισας δεν έχουν ακούσει τίποτα ουσιαστικό από τους δύο. Μπαλώματα της τελευταίας στιγμής από τη δημοτική Αρχή και προγραμματισμός – αν μπορείς να τον πεις έτσι –με στόχο τις εκλογές, υπερβολές και ακοστολόγητες προτάσεις από την άλλη πλευρά. Εμείς αντίθετα ήρεμα και με σοβαρότητα καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και ακόμα περιμένουμε τις απαντήσεις…

Ποια νομίζετε ότι είναι τα βασικά προβλήματα του Δήμου που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως μετά τις εκλογές;

Δεν είναι ένα και δύο αλλά πολλά. Κυρίως η εγκατάλειψη των συνοικιών που δημιουργεί μια πόλη δύο ταχυτήτων. Στο κέντρο η βιτρίνα, στις συνοικίες η δύσκολη καθημερινότητα, με στενούς δρόμους, διαλυμένα πεζοδρόμια, ανεπαρκή φωτισμό, παρατημένες πλατείες και παιδικές χαρές κτλ Τα αυτονόητα δηλαδή, όταν στο κέντρο επενδύονται δεκάδες εκατομμυρίων. Ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης δεν μπορεί να γίνει με τις γειτονιές να βρίσκονται σε άλλη κατηγορία… Για αυτό λέμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να αλλάξουμε τη γειτονιά, να ασχοληθούμε με τη συνοικία για να αλλάξουμε την πόλη. Και αυτό θα κάνουμε. Η απενεργοποίηση της συμμετοχής των πολιτών, και σε αυτό περιλαμβάνεται και η υποβάθμιση του ρόλου των διαμερισματικών και τοπικών συμβουλίων, με τις τεράστιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, η οικονομική διαχείριση με τα εκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων , άρα χαμένων  χρημάτων για την πόλη, η όξυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ειδικά μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής και η μετριότατη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, δημιουργούν το πάζλ των προβλημάτων της πόλης που όμως πρέπει να απαντηθούν άμεσα και ουσιαστικά.

Τι διαφορετικό φέρνει η Πρωτοβουλία Αξιών στο Δήμο;

Μια διαφορετική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση αρχικά. Ερχόμαστε να υπηρετήσουμε τους πολίτες και όχι να υπηρετήσει ο Δήμος εμάς. Οι προτάσεις μας για συμμετοχικό προϋπολογισμό, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία και άρα την ενεργοποίηση του πολίτη στη γειτονιά, τα Συμβούλια Συνοικίας με τους εθελοντές και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στις Τοπικές Κοινότητες, η ηλεκτρονική διαβούλευση δημιουργούν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των πολιτών.

Οι προτάσεις μας για τη διαφάνεια στα οικονομικά , με διαπαραταξιακό έλεγχο και σύστημα επιλογής  για τις απευθείας αναθέσεις αλλά και η δημοσιοποίηση ανα εξάμηνο του απολογισμού της οικονομικής πορείας του Δήμου, ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη διαφάνεια. Άρα Συμμετοχή και διαφάνεια για να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα και να προχωρήσουμε μαζί με τον πολίτη στο σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες της πόλης και όχι τις ανάγκες της κάθε προεκλογικής περιόδου.

Ποια είναι η άποψή σας για τις συνεργασίες που θα πρέπει να υπάρξουν μετά τις εκλογές, με δεδομένο τις προβλέψεις του νέου νόμου και την απλή αναλογική;

Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει συνεργασία. Συνεργασία προγραμματική , καθαρή με όρους πάνω από το τραπέζι. Και αυτό θα κάνουμε ανοίγοντας μέτωπο απέναντι στα φαινόμενα συναλλαγής που θα εμφανιστούν. Συνεργασία με όλους για την πόλη και τις ανάγκες της, χωρίς μικροκομματικές και μικροπολιτικές φοβίες, μέσα από την συμφωνία στις αναγκαιότητες. Η Λάρισα θα έχει Δημοτική Αρχή κι δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Οι Λαρισαίοι θα ξέρουν κάθε λεπτομέρεια κάθε επιλογής μας. Καθαρές κουβέντες.

Τελικά γιατί να σας εμπιστευτούν οι πολίτες της Λάρισας;

Γιατί με εμάς έχουν πολλά να κερδίσουν. Και κυρίως την αξιοπρέπεια τους να περπατάνε σε ανθρώπινες συνοικίες. Γιατί με εμάς θα έχουν τον Δήμαρχο στο δρόμο και όχι στο γραφείο. Γιατί με εμάς θα λύσουν προβλήματα και δεν θα κρυφτούν αυτά κάτω από το χαλί.

Νέες πολιτικές λοιπόν με σταθερές αξίες όπως είναι το κεντρικό μας σύνθημα. Για αυτό στις 26 Μαΐου Παναγιώτης Γούλας και Πρωτοβουλία Αξιών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες