ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αλυσίδα εξωστρέφειας και επενδύσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ανάσες οξυγόνου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις  δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας  με προγράμματα και δράσεις που ενισχύουν τις νέες επενδύσεις, υποστηρίζουν τους νέους και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

«Ανάπτυξη σημαίνει δυο λέξεις μόνο: Παραγωγική επανάσταση. Η πατρίδα μας χρειάζεται να παράξει, να αυξήσει το εισόδημά της, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Τώρα, όχι στο αόριστο μέλλον. Κινδυνεύουν να απαξιωθούν μια – δυο γενιές. Αυτός είναι εθνικός στόχος και θα έπρεπε να είναι η βασική προτεραιότητα όλων μας, καθημερινά. Η χώρα μας χρειάζεται μια Παραγωγική Επανάσταση, διότι χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ισορροπία στην οικονομία, δεν υπάρχει κοινωνική ευημερία.» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. «Αυτή η προσπάθεια αφορά όλους τους Θεσσαλούς διότι κάθε ένα προϊόν που εξάγεται σημαίνει πρόσθετο εισόδημα στον τόπο μας και νέες θέσεις εργασίας» συμπληρώνει.

Στο πλαίσιο αυτό:

-Χρηματοδοτική ανάσα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες  δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με νέες  εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις  20 εκατομμυρίων ευρώ που  θα οδηγήσουν σε επενδύσεις  συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία. Με 10 εκατ. ευρώ ενισχύονται επενδύσεις υφισταμένων επιχειρήσεων,  ύψους από 80.000 έως 400.000 ευρώ, με επιδότηση από 50% έως 60% σε περίπτωση που κάνουν νέες προσλήψεις. Με 10 εκατ. ευρώ  πρόκειται να ενισχυθούν επενδύσεις νέων επιχειρήσεων, που δεν έχουν κλείσει τρεις χρήσεις λειτουργίας,  με επιδότηση από 60% έως 70% σε περίπτωση νέων προσλήψεων. Προτεραιότητα θα δοθεί   στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες υγείας, τα μέταλλα και τα δομικά υλικά.

-Επιπλέον από την  Περιφέρεια Θεσσαλίας εκχωρούνται 53 εκατ. ευρώ στον ΕΦΕΠΑΕ, ως Ενδιάμεσου Φορέα  του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας, προκειμένου να προχωρήσει στις προκηρύξεις.

Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 η Περιφέρεια Θεσσαλίας:

– έχει διαθέσει  16,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών  μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Θεσσαλία, που οδηγούν σε επενδύσεις 33 εκατ. ευρώ και δημιουργούν αλυσίδα επιχειρηματικότητας.

-Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαθέσει  10 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των θεσσαλικών μικρών επιχειρήσεων, μέσω παροχής τραπεζικών δανείων  με επιδότηση επιτοκίου.

-Συνολικά από το 2015 μέχρι σήμερα,  μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, στην  Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί, στους τομείς της  ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας,  1.344 έργα προϋπολογισμού 385 εκατ. ευρώ.

Η Θεσσαλία απέσπασε την κορυφαία διάκριση  «Επιχειρηματική περιφέρεια της Ευρώπης 2019», γιατί  «με συντονισμένη, συλλογική δράση και στρατηγικό σχέδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, οικονομικές δυσκολίες που επιμένουν».

Εξάλλου, το 2019  είναι η χρονιά των νέων της Θεσσαλίας με εργαλείο το Κέντρο Καινοτόμου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο ιδρύθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Κέντρο  χρηματοδοτεί  τις επιχειρηματικές ιδέες νέων ανθρώπων που θέλουν να μείνουν, να εργαστούν  και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Πρόκειται να στεγαστεί  στο ΤΕΙ Λάρισας αλλά και στο κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης στο Βόλο, που ανακατασκευάζεται από την Περιφέρεια  με  έργο προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ, καθώς  και σε δύο (2) άλλες πρωτεύουσες Νομών σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Επιμελητήρια .

«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα και την αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

«Σε δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε και διαμορφώσαμε και ενισχύουμε καθημερινά ένα θετικό περιβάλλον για το επιχειρείν. Καταφέραμε να πετύχουμε τη δημιουργική ανατροπή χρονοβόρων διαδικασιών, οι οποίες ήταν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα, ενώ δεν επιτρέψαμε να μείνει ανεξόφλητη καμία επένδυση που εντάχθηκε στον επενδυτικό νόμο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επενδύσεις, σύγχρονες υποδομές, θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον και εξωστρέφεια συντέλεσαν στο να αυξηθούν οι εξαγωγές κατά 500% τα τελευταία χρόνια και να υπάρχει θετικό εμπορικό πλεόνασμα. Η Θεσσαλία είναι η μοναδική περιφέρεια στη χώρα που εξάγει περισσότερα απ όσα εισάγει» επισημαίνει ο κ. Αγοραστός.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες