ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Απίστευτες ιστορίες μέσα από ένα καθαριστήριο στη Λάρισα – Ρούχα ξεχασμένα λόγω χρημάτων, καυγάδων και… διαζυγίων!

Ένα κατά βάση χριστουγεννιάτικο δώρο που κάνουμε στις εόρτιες περιόδους είναι εκείνες οι μικρές χιονισμένες γυάλινες μπάλες μέσα στις οποίες υπάρχει αναπαράσταση ενός σκηνικού ή τοπίου. Αυτές μπορούν να αποτελέσουν έναν μικρόκοσμο μέσα στον οποίον η φαντασία μας πλάθει τα γεγονότα, όπως αυτή επιθυμεί. Πολλές φορές όμως δεν μπορούμε ίσως να αντιληφθούμε πως κάτι μικρό μπορεί να κρύβει τόσες ιστορίες μέσα.

Ας μεταφερθούμε όμως στον «πραγματικό» κόσμο, στη Λάρισα του 2019. Εάν σας έλεγα ότι μέσα από ένα καθαριστήριο μπορούμε να βρούμε ιστορίες χαράς, λύπης αλλά και ιστορίες που προξενούν κοινωνικό προβληματισμό, θα με πιστεύατε; Ίσως και όχι. Ας βαλθώ λοιπόν να κάμψω τις όποιες αντιστάσεις μπορεί να έχετε.

Το καθαριστήριο «Ο Κρίνος» μετρά στην πόλη μας χρόνια λειτουργίας. Ο ιδιοκτήτης του κ. Γιάννης Τζήμας έχει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια δει μια μεγάλη πληθώρα περαστικών να περνά από τα μάτια του.

Το πρώτο που προξενεί εντύπωση είναι πως υπάρχουν μέσα στο καθαριστήριο ρούχα που μετρούν έως και 15 ολόκληρα χρόνια χωρίς να τα έχει παραλάβει κάποιος. Κάποια στιγμή ο ίδιος πραγματοποίησε έκθεση των ξεχασμένων ρούχων ώστε να υπάρξει αποφόρτιση, αλλά τα περιστατικά πλήθαιναν συνεχώς.

Πίσω από τις περιπτώσεις των ξεχασμένων ρούχων υπάρχουν – μεταξύ άλλων – ιστορίες γαμπρών οι οποίοι μετά τους γάμους τους έστειλαν τα κουστούμια τους στο καθαριστήριο και δεν τα παρέλαβαν ποτέ. Από ότι φαίνεται το ταξίδι του μέλιτος παραήταν γλυκό για τους συγκεκριμένους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου παπλώματα ή κουρτίνες έμειναν στο καθαριστήριό του λόγω διαζυγίων. Οι δε κουρτίνες από ότι φαίνεται αποτέλεσαν μήλον της έριδος για ορισμένες από τις πεθερές των ζευγαριών οι οποίες έστησαν μια μικρή «διαμάχη» για το ποια θα τις αποκτήσει. Εν τέλει πολλές από αυτές παρέμειναν κατάστημα.

Τα περιστατικά που προξενούν όμως τον μεγαλύτερο προβληματισμό είναι αυτά οικογενειών που αφήνουν τα ρούχα τους γιατί δεν διαθέτουν την οικονομική άνεση να τα παραλάβουν. Τα περιστατικά αυτά αποτελούν την πλειοψηφία όσων μένουν στο κατάστημα, σύμφωνα με τον κ. Τζήμα.

Εφόσον τα πάντα είναι αρχειοθετημένα, γνωρίζουν πως όσος καιρός και αν περάσει τα ρούχα που άφησαν θα είναι εκεί να τους περιμένουν. Μάλιστα όπως τονίζει ο ίδιος πολλοί αφήνουν χειμωνιάτικα ρούχα στις αρχές της άνοιξης και τα παραλαμβάνουν Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη. «Η υπηρεσία που προσφέρω είναι δευτερεύουσα για πολύ κόσμο. Πρώτα θα πάνε να πάρουνε το κρέας και μετά τα ρούχα».

Υπάρχουν βέβαια και οι πιο φυσιολογικές περιπτώσεις περιστατικών, όπου στρατιωτικοί ή γιατροί που μετατίθενται αφήνουν πίσω τα πράγματά τους εκεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τζήμα το 30% περίπου του ρουχισμού που βρίσκεται στο κατάστημά του είναι «ξεχασμένο», ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλα καθαριστήρια.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης / Φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις