ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στον Βόλο τα επιθετικά ελικόπτερα Kiowa 

Αρχισε χθες η εκφόρτωση στο λιμάνι του Βόλου των ελικοπτέρων OH – 58D Kiowa Warrior παρόντος του αρχηγού του ΓΕΣ αντιστράτηγου Γεωργίου Καμπά, που επέβλεπε τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό πλοίο «Ocean Giant» που μετέφερε τα ελικόπτερα κατέπλευσε στον εμπορικό λιμένα χθες το πρωί στη θέση όπου προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας τα ελικόπτερα από το λιμάνι Jacksonville των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνολικά μετέφερε 70 ελικόπτερα Kiowa, όπως και το 10ο Chinook CH – 47D (ΕΣ 930), καθώς και αρκετά παρελκόμενα, τόσο για τα OH – 58D, όσο και για τα Chinook.

Τα Kiowa Warrior φέρουν το σκοπευτικό σύστημα ιστού (MMS) με σύγχρονο ηλεκτροπτικό σύνολο που προσδίδει πλήρη ικανότητα νυκτερινού αγώνος. Η υποστήριξη του εν λόγω κρίσιμου συστήματος είναι εξασφαλισμένη, δεδομένου ότι παραλήφθηκε αριθμός αποθέματος. Η διαδικασία της εκφόρτωσης συνεχιζόταν έως το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό πλοίο κατέβασε πρώτα πέντε κοντέινερ με υλικά, τα οποία μεταφέρθηκαν με φορτηγά στο Στεφανοβίκειο. Ακολούθως ξεφόρτωσε έξι ελικόπτερα, τα οποία συναρμολογήθηκαν επί τόπου και πέταξαν για Στεφανοβίκειο με μικτό πλήρωμα Ελλήνων και Αμερικανών. Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εκφόρτωση οκτώ ελικοπτέρων, τα οποία μεταφέρθηκαν με φορτηγά στο Στεφανοβίκειο.

Η εκφόρτωση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα από την ερχόμενη Δευτέρα. Η εκπαίδευση στα Kiowa δεν θεωρείται δύσκολη, σ’ ό,τι έχει να κάνει με τον χειρισμό του μέσου. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού θέλει να παρουσιάσει το νέο (έστω και μεταχειρισμένο) απόκτημά του τόσο κατά την άφιξη των ελικοπτέρων, όσο και κατά την επιχειρησιακή τους αξιολόγηση, με βολές που θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο βολής στο Λιτόχωρο.

Στη σύντομη επίσκεψή του στον Βόλο ο αρχηγός ΓΕΣ μετά την επιτήρηση της διαδικασίας επισκέφτηκε την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών όπου μίλησε στο προσωπικό και στη συνέχεια αποχώρησε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Σχολή Ευελπίδων. Το φορτηγό πλοίο «Ocean Giant» απέπλευσε στις 18 Απριλίου από το λιμάνι Jacksonville των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις