Μαρία Μπάτζιου

Κάλπες χωρίς όραμα…;

Οι προσεχείς εκλογές είναι διαφορετικές από όλες τις υπόλοιπες. Είναι η πρώτη φορά, που η χώρα και η κοινωνία μας, έχουν τόσα ανοιχτά μέτωπα. Η κακή οικονομία, η μεγάλη πόλωση μεταξύ των κομμάτων, το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης του μεγαλύτερου ποσοστού των πολιτών, έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του πολιτικού γίγνεσθαι από τους Έλληνες, αλλά και στην ραγδαία άνοδο των άκρων και του λαϊκισμού. Αυτό, κατ’ επέκταση, έχει αντίκτυπο και στην τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να βλέπουμε σε μικρούς δήμους υπερβολικό αριθμό υποψηφίων. Αδιαμφισβήτητα ο πλουραλισμός πρέπει να καταγράφεται σε δημοκρατικές κοινωνίες, όχι όμως σε βάρος της συνειδητής επιλογής ενασχόλησης με τη διακυβέρνηση.

Είναι κρίσιμο να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η ενασχόληση με την πολιτική, σε όλα τα επίπεδα, προϋποθέτει ενσυνείδηση της πραγματικής ευθύνης του ατόμου που την επιλέγει, καθώς και την ανιδιοτελή προσφορά στο σύνολο. Το μοναδικό όφελος που πρέπει να προκύπτει από μία σωστή ηγεσία, είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών και αυτό να είναι το κριτήριο της επιλογής τους. Σε καμία περίπτωση η αποχή ή η αντιδραστική ψήφος δεν αποτελούν ορθολογική προσέγγιση για την αλλαγή που όλοι αναζητούμε.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της διακυβέρνησης, είναι αυτή που στην πραγματικότητα είναι το προπύργιο της σχέσης μεταξύ πολιτών και πολιτικής, πράγμα που, δυστυχώς, ακόμη αδυνατούμε να κατανοήσουμε ως κοινωνία. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται μια κοινωνία είναι το όραμα, πέρα από κάθε λογική παροχολογίας, υποσχέσεων και πελατειακών προσεγγίσεων. Κάποιος που θα μπορεί πραγματικά να νιώσει τις ανάγκες των πολιτών και να τους προσφέρει μια αξιοπρεπή καθημερινότητα και καινοτομίες χρήσιμες για την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Διαφορετικά, παραμένουμε στο παρωχημένο μοντέλο που, εν έτει 2019, τίποτα δεν έχει να προσφέρει. Αντίθετα οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση της δημοκρατίας και εμποδίζει την αναγκαία εξέλιξη.

Η Μαρία Μπάτζιου είναι Διεθνολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διακυβέρνηση

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες