ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: «Άρετε την αδικία εις βάρος των επιτυχόντων – εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008»

«Να άρει την αδικία εις βάρος των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ του 2008, οι οποίοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της παράλειψης διορισμού τους», καλεί ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει πως «το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να προχωρήσει στους διορισμούς μόνον όσων εκπαιδευτικών προσέφυγαν δικαστικά, απόφαση που εγείρει σοβαρά ερωτήματα, αφού καταστρατηγεί τη σειρά κατάταξης των εκπαιδευτικών και δεν συνάδει με τις αρχές της ισονομίας και της ισότητας, που αρμόζουν σε κράτος δικαίου».

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Μετά τη διενέργεια, το 2008,  γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, πλην δασκάλων,  συντάχθηκαν οι πίνακες με σειρά κατάταξης, χωρίς όμως το Υπουργείο Παιδείας  να προβεί σε πρόσκληση προς τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς, ώστε να πραγματοποιηθούν διορισμοί.

480 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, κι έλαβαν αμετάκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, με την οποία έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως κατά της παράλειψης διορισμού τους. Στις 29/1/2019 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ (τεύχος Α13/29-1-2019), στο οποίο ψηφίστηκε ως τροπολογία το άρθρο 73, που αφορά το διορισμό των εν λόγω εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια, με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (αριθμ.πρωτ 58450/Ε1/12-4-2019) και σε εφαρμογή των ως άνω  διατάξεων, κλήθηκαν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών, να υποβάλουν αίτηση – δήλωση προτίμησης περιοχών για μόνιμο διορισμό, σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης.

Η απόφασή αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα, αφού καταστρατηγεί τη σειρά κατάταξης των εκπαιδευτικών και δεν συνάδει με τις αρχές της ισονομίας και της ισότητας που αρμόζουν σε κράτος δικαίου. Ουσιαστικά το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στους διορισμούς μόνον όσων προσέφυγαν δικαστικά, απαξιώνοντας τόσο τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς όσο και τη διαδικασία του διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2008, που δεν είχαν προσφύγει αρχικά κατά της παράλειψης του διορισμού τους,  προσφεύγουν  ομαδικά, για να διεκδικήσουν τον διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ εκπαιδευτικοί της κατηγορίας ΠΕ60 καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Υπουργείου Παιδείας για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

Είναι στις προθέσεις σας να άρετε την αδικία εις βάρος των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ του 2008, οι οποίοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της παράλειψης διορισμού τους;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες