ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καρδίτσα: Ποιοί στηρίζουν την “Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία”

Κείμενο θέσεων αλλά και υπογραφές δεκάδων προσώπων από την περιοχή της Καρδίτσας που στηρίζουν την περιφερειακή παράταξη “Αριστερή Παρέμβαση για τη Θεσσαλία”, δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.

Αναλυτικά: “Δέκα χρόνια μετά την βίαιη μνημονιακή προσαρμογή η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέλος των μνημονίων και επιδιώκει με παροχές-ψίχουλα στα πιο φτωχά πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας να καλλιεργήσει τη λογική του «μικρότερου κακού» και της «καλύτερης διαχείρισης».

Η κοινωνική πλειοψηφία όμως βιώνει μία νέα αντιλαϊκή εκστρατεία με μόνιμα χαρακτηριστικά για τις επόμενες δεκαετίες. Το δεκαετές κεκτημένο της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» συμπυκνώνεται στην εμπέδωση των αντιλαϊκών πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο. Κορυφαίες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, όπως η κοινωφελής εργασία, εισήχθησαν πιλοτικά σε δήμους και περιφέρειες. Οι θεσμικές αλλαγές με την ψήφιση του «Κλεισθένη Ι»,στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη πρόσδεση δήμων και περιφερειών με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εκσυγχρονίζοντας και εμπεδώνοντας όσα εφαρμόστηκαν με τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη».

Οι τοπικοί κρατικοί θεσμοί ουσιαστικά ολοκληρώνουν τη μετεξέλιξή τους σε ανταγωνιζόμενες επιχειρηματικές δομές. Mε μοχλό τη μείωση των ΚΑΠ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (κατά 60% τα τελευταία χρόνια) οι δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται να αντλήσουν χρηματοδότηση από την ανταποδοτική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων(που μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ ή ιδιωτικοποιούνται), τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ) και την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σε αυτή τη διαδικασία επιδιώκεται βαθύτερη και ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Η θέσπιση μιας εκδοχής «απλής αναλογικής», αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για ευρείες συναινέσεις-συμμαχίες και ιδιότυπες συγκυβερνήσεις στο πεδίο της γενικής αποδοχής του μνημονιακού κεκτημένου και εξαγοράς συνειδήσεων.

Η επιβαλλόμενη δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερηαναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στην οικονομική και πολιτική ζωή (οδηγίες, κατευθύνσεις κτλ.), δημιούργησαν ένα νέο περιβάλλον στην τοπική διοίκηση. Στο προσκήνιο έρχεται το ΕΣΠΑ ως «σωτηρία», ενώ ουσιαστικά αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός άλλου μοντέλου παραγωγής για τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Το κουμάντο θα το έχουν τα πολυεθνικά και πολυκλαδικά μονοπώλια μέσω της συγκεντροποίησης της γης και της ιδιοκτησίας, της ιδιωτικοποίησης ή ενοικίασης εκτάσεων σε γη και θάλασσα για επιχειρηματική δραστηριότητα και τη δημιουργία μαζικών στρατιών σύγχρονων προλετάριων στην αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία και την επιστήμη. Το ΕΣΠΑ και οι όροι και οι προϋποθέσεις που το συνοδεύουν καταργεί οριστικά την (υποτιθέμενη) προσπάθεια ανταπόκρισης του τοπικού κράτους στις κοινωνικές ανάγκες.

Απέναντι στη βαθύτερη διαπλοκή του τοπικού κράτους με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εμείς προτάσσουμε την απελευθέρωση από τη θηλιά που θέτουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα σταθερότητας και το ευρώ. Το εργατικό και αγροτικό κίνημα πρέπει να απειθαρχήσει στις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και να επιβάλλει τις ανάγκες και τα δικαιώματα της πληττόμενης πλειοψηφίας σε σύγκρουση με την ΕΕ και τις επιταγές των προγραμμάτων. Η αντιπαράθεση για τα κρίσιμα κοινωνικά θέματα έχει ταξικό πρόσημο και περιεχόμενο. Κανένα έργο και κονδύλι της περιφέρειας δεν είναι κοινωνικά ουδέτερο.

Θέλουμε να εκφράσουμε τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των ανθρώπων του μόχθου, των μεταναστών και των εκμεταλλευόμενων, όλων των αποκλεισμένων. Σε αυτή την ανάγκη απαντάει η αριστερή, αντικαπιταλιστική, αντιδιαχειριστική συγκρότηση της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΘΕΣΣΑΛΙΑ.

Δεν αποτελούμε μια ευκαιριακή συμμαχία δυνάμεων, ούτε ένα ψηφοδέλτιο μιας χρήσης. Επιδιώκουμε να είμαστε μία ενωτική, μαζική και μαχητική κίνηση, που να αποτελεί πολιτικό νεύρο στην αναγκαία αντιπαράθεση με την αστική πολιτική στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητα των κινημάτων να καθορίζουν τα ίδια τη συζήτηση όσο και να παρεμβαίνουν ενάντια στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, και να διεκδικούν με όρους μαζικού πολιτικού εκβιασμού και όχι άνευρης θεσμικής διεκδίκησης. Δε θα συμμετέχουμε στα παζάρια (που επιβάλλει ο «Κλεισθένης») για θέσεις ή συναινέσεις σε πλειοψηφικά ή αντιπολιτευτικά σχήματα είτε με «τεχνοκρατικό» είτε με «προοδευτικό» μανδύα. Στη βάση αυτή επίσης εφαρμόζουμε την εναλλαγή στις αιρετές θέσεις και εναντιωνόμαστε στα προσωποπαγή μοντέλα εκπροσώπησης.

Η δική μας πολιτική πρόταση απευθύνεται στο κίνημα, στον κόσμο της εργασίας και της μαχόμενης Αριστεράς. Μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανατροπή της αστικής κυριαρχίας και να προβάλλει μια άλλη, κάθετα αντίθετη προς αυτή, εξουσία πλειοψηφίας, την εργατική εξουσία και δημοκρατία. Για να μπορέσει να αποκτήσει σάρκα και οστά ένα πρόγραμμα με γνώμονα της κοινωνικές ανάγκες, για έργα υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες, για να μην προχωρήσει το ξεπούλημα των δημόσιων χώρων απαιτείται η κατάργηση του Κλεισθένη και του Οικονομικού Παρατηρητήριου. Μπορούμε να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης, ένα δρόμο ελπίδας. Για να ζήσει η εργαζόμενη πλειοψηφία… πρέπει να χάσει εξουσία, ιδιοκτησία και πλούτο το κεφάλαιο.

Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΑΛΕΞΑΚΟΣ ΦΩΤΙΟΣ, Εκπαιδευτικός
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, Υγειονομικός – Εργαζόμενος Γ.Ν.Κ.
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΛΕΑΝΘΗΣ, Πολιτικός Μηχανικός
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΟΦΙΑ, Φοιτήτρια
MΠΑΛΝΤΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, Εργάτης
TΣΙΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Συγγραφέας
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, Φοιτήτρια
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Συνταξιούχος οικοδόμος
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ, Γιατρός
ΑΡΧΟΝΤΗ ΒΑΝΑ, Φοιτήτρια
ΒΟΥΡΚΟΤΙΩΤΗ ΒΑΣΩ, Εργαζόμενη
ΓΑΡΙΤΟΥ ΒΙΒΗ, Ελεύθερη Επαγγελματίας
ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Δασκάλα
ΓΚΕΝΑΣ ΑΚΗΣ, Ελεύθερος Επαγγελματίας
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΝΩΝΤΑΣ, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ, Εκπαιδευτικός
ΘΕΟΔΩΣΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, Μηχανικός Παραγωγής
ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
ΚΑΛΟΓΡΙΑΝΙΤΟΥ ΜΑΡΙΑ, Εκπαιδευτικός Φιλόλογος ΔΕ
ΚΑΜIΝΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Γεωπόνος , Εργαζόμενος ΟΤΑ
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΖΩΗ, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΟΛΑΣ ΣΑΚΗΣ, Μαθηματικός
ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ ΕΛΕΝΗ, Φιλόλογος στη ΔΕ
ΚΑΡΑΤΣΙΩΡΗ ΕΛΕΝΗ, Γεωπόνος
ΚΑΤΣΙΑΜΠΟΥΡΑ ΓΙΑΝΝΑ, Διδάσκουσα στο ΕKΠΑ
ΚΟΛΟΦΩΤΙΑΣ ΝΙΚΟΣ, Λογιστής
ΚΟΝΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Γεωπόνος
ΚΟΡΚΟΝΤΖΕΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Φοιτήτρια
ΚΡΟΜΜΥΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Χωροτάκτης – Πολεοδόμος Μηχανικός
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ, Δάσκαλος
ΚΩΣΤΑΜΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, Άνεργος
ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ, Οικοδόμος
ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ, φιλόλογος
ΜΟΥΣΤΟΣ ΑΛΕΞΗΣ, Φοιτητής Α.Π.Θ.
ΜΟΥΣΤΟΣ ΦΩΤΗΣ, Υπάλληλος Φαρμακείου
ΜΟΥΣΤΟΥ ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ, Δασκάλα
ΜΠΟΛΤΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, φοιτήτρια
ΜΠΟΛΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Εργαζόμενος
ΜΠΟΛΤΣΗΣ ΑΡΗΣ, Εργαζόμενος στο Γ.Ν. Καρδίτσας
ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Ιδιωτικός υπάλληλος
ΜΠΟΥΡΑΣ ΒΑΪΟΣ, Εργάτης
ΜΠΡΟΥΖΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, Εργάτης
ΝΤΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Γεωλόγος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΤΑΣΙΑ, Δασκάλα
ΠΙΠΙΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Άνεργη
ΠΟΛΥΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Παραγωγός Βιολογικών Προϊόντων
ΠΡΑΤΖΟΥ ΓΙΑΝΝΑ, Συνταξιούχος
ΣΚΟΥΡΕΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, Συνταξιούχος
ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, Εργαζόμενος ΟΤΑ (Δήμου Πλαστήρα)
ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Δικηγόρος
ΤΕΛΙΟΥ ΧΡΥΣΑ, Καθηγήτρια Αγγλικών
ΤΣΙΛΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Τοπογράφος – εργαζόμενος ΟΤΑ
ΦΑΛΑΡΑ ΑΡΕΤΗ, Επικουρική γιατρός
ΦΩΤΟΣ ΦΩΤΗΣ, Πολιτικός μηχανικός
ΧΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ, Εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις