ΛΑΡΙΣΑ

Το 5ο Λύκειο Λάρισας σε διεπιστημονικό Συνέδριο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με θέμα «Τεχνολογικές εξελίξεις και Δικαιοσύνη»

Το 5ο Λύκειο Λάρισας μέσω της Ομάδας Αγωγής Υγείας,συμμετείχε-μετά από τιμητική πρόσκληση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου-στο διεπιστημονικό Συνέδριο το οποίο διεξήχθη στις 5 και 6 Απριλίου 2019 στην Αθήνα, με θέμα τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη Δικαιοσύνη. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, με την υποστήριξη του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ(ΚΕ.Μ.Ε).

Η πρόσκληση απευθύνθηκε στο πλαίσιο της πανελλήνιας βράβευσης της δράσης της Ομάδας Αγωγής Υγείας με τίτλο, «Το νου σου στο διαδίκτυο», στο διαγωνισμό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διεξήχθη ειδική συνεδρία απευθυνόμενη σε μαθητές, με θέμα «Τα παιδιά και οι τεχνολογικές εξελίξεις». Στο προεδρείο της συνεδρίας ήταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο παιδοψυχίατρος Κωνσταντίνος Σιώμος, ενώ εισήγηση έγινε και από την εκπρόσωπο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,αστυνόμο Μαρία Κόλλια.

Στην παραπάνω συνεδρία τα μέλη της Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου έθιξαν τα θέματα Cyberbullying, Sexting, Grooming, Ρητορική μίσους στο διαδίκτυο-τα οποία άπτονται του πεδίου της δικαιοσύνης-μέσα από την εμπειρία της ομότιμης μάθησης (peermentoring) και των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Συμμετείχαν οι μαθητές της Γ’ τάξης, Δανάη Βαρνά, Σοφία Ζαγγανά, Νικόλαος Πνευματικός, η φοιτήτρια Ελένη(Λίνα) Σπυράτου-όλοι μέλη της Ομάδας Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου και μέλη του Πανελλήνιου Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη, συντονίστρια του προγράμματος Αγωγής Υγείας και μέλος της Ακαδημίας Πρεσβευτών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, ο Νικόλαος Πνευματικός μίλησε για το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, διαπιστώνοντας ότι υποβαθμίζονται ως αστεϊσμός, ενέργειες όπως, η λήψη βίντεο που αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς και η ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Ακολούθως η Σοφία Ζαγγανά, έθιξε το φαινόμενο τουgrooming, στο πλαίσιο του οποίου, ανήλικοι μαθητές μπορούν να παρασυρθούν από ενήλικες με προφίλ συνομηλίκου τους και να θυματοποιηθούν, μέσω σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Στη συνέχεια η Δανάη Βαρνά, ενημέρωσε για το sexting,τη συνήθεια των εφήβων να ανταλλάσσουν μηνύματα με φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου μέσω των κινητών και του διαδικτύου.

Για το ζήτημα της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυοη οποία υποκινεί τη βία, μίλησε η Λίνα Σπυράτου, με παραδείγματα μέσα από τα σχολεία.

Στο τέλος της συνεδρίας η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη, παρουσίασε εκπαιδευτικά βίντεο από το αποθετήριο καλών πρακτικών της Ομάδας Αγωγής Υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των μαθητών σε ζητήματα θυματοποίησης στο διαδίκτυο, τονίζοντας και το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης.

Το διεπιστημονικό συνέδριο θα επαναληφθεί στην Ιατρική Σχολή Λάρισας(Βιόπολις) στις 10 και 11 Μαΐου 2019, με τη διοργάνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες