ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ρένα Καραλαριώτου στο onlarissa.gr: «Η πόλη μας είναι πάνω από κόμματα και χρώματα»

«Η Πόλη μας είναι πάνω από χρώματα και κόμματα. Θέλουμε να ενώσουμε την πόλη και να αξιοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και απόψεις. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να κερδίσουμε», επισημαίνει η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου.

Στη συνέντευξή της, εφ’ όλης της ύλης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά» μιλά για την καθημερινότητα, αλλά και για τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Λάρισα για να γίνει Σύγχρονη και Ευρωπαϊκή πόλη.

Παράλληλα, εγκαλεί τον απερχόμενο δήμαρχο για σκόπιμη ένταση και προσωπικές επιθέσεις σε βάρος της –«γιατί δεν μπορεί να επιδείξει έργο και να απαντήσει με επιχειρήματα στην κριτική που του ασκείται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- και καλεί τους πολίτες της Λάρισας να μη συμβιβάζονται με το μέτριο. «Μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα», υπογραμμίζει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Κυρία Καραλαριώτου, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και βλέπουμε να ανεβαίνει η ένταση στην αντιπαράθεση σας με τον κ. Καλογιάννη. Έτσι θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές;

Ευθύνη δική μας είναι να ελέγχουμε τη Δημοτική Αρχή τόσο για τα πεπραγμένα της όσο και για τις παραλείψεις της. Να καταθέτουμε, σε κάθε θέμα, τη δική μας εναλλακτική  πρόταση. Αυτό κάνουμε με συνέπεια. Μιλάμε πολιτικά, δεν επιδιώκουμε την ένταση, δεν κάνουμε προσωπικές επιθέσεις. Ο κ. Καλογιάννης, αντιθέτως, μπροστά στην αδυναμία του να απαντήσει με επιχειρήματα στην κριτική που του ασκούμε επιλέγει κάθε φορά την ένταση, επιλέγει κάθε φορά να κάνει προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου. Συστηματικά επιδιώκει να “πετάει τη μπάλα στην εξέδρα”.

Είτε το θέλει είτε όχι, θα τον υποχρεώσουμε να απολογηθεί στους πολίτες.

Στις εκλογές του 2014, δεσμεύτηκε ότι δεν θα έκανε καμία απευθείας ανάθεση έργου. Με αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια, αποδείξαμε ότι μόνο το 2018 και μόνον από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου έκανε 1,5 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις. Αντί να δώσει εξηγήσεις, επέλεξε την ένταση και τις προσωπικές επιθέσεις εις βάρος μου.  Τα ερωτήματα όμως περιμένουν απαντήσεις. Γιατί δεν τήρησε τη δέσμευση του. Γιατί σκορπά τα χρήματα των δημοτών με απευθείας αναθέσεις. Γιατί δεν κάνει ανοικτούς δημόσιους διαγωνισμούς. Γιατί αποφεύγει τη διαφάνεια.

Στο κέντρο της πόλης ξεκίνησε να κάνει τρεις δρόμους χωρίς να έχει φροντίσει πρώτα, όπως προτείνουμε εμείς στο πρόγραμμά μας, να δημιουργήσει οργανωμένους χώρους στάθμευσης περιφερειακά, χωρίς να έχει διαπραγματευτεί με τα δύο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης για να διαθέσουν τις κενές θέσεις στάθμευσης στους εμπόρους και τους εργαζόμενους, χωρίς να έχει μειώσει το εισιτήριο στις Αστικές Συγκοινωνίες κατά 50%. Τα έχει κάνει όλα λάθος. Το αποτέλεσμα είναι το κυκλοφοριακό να γίνει χειρότερο και το εμπορικό κέντρο να απαξιώνεται. Σε αυτά οφείλει να απαντήσει ο κ. Καλογιάννης και όχι να κάνει προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου.

Να απολογηθεί στους πολίτες η απερχόμενη δημοτική αρχή για την απραξία πέντε ετών

Έχουμε μία νέα εκλογική διαδικασία και οι δημοτικές παρατάξεις θα δώσουν για μία φορά υποσχέσεις για το Αρχαίο Θέατρο, για τον Πηνειό, για την έκταση του ΕΘΙΑΓΕ. Κάθε φορά τα ίδια. Τα χρόνια περνούν, οι υποσχέσεις μένουν ανεκπλήρωτες σε μεγάλο βαθμό αν ανατρέξουμε διαχρονικά στα προεκλογικά προγράμματα του καθενός. Τι διαφορετικό μπορείτε εσείς να κάνετε;

Πρώτα απ’ όλα, σε αντίθεση με τον κ. Καλογιάννη, δεν έχω εκλεγεί Δήμαρχος και συνεπώς δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ζητώ να κριθώ, ως δήμαρχος, για το έργο μου. Ο κ. Καλογιάννης εκλέχτηκε, δεσμεύτηκε για αυτά τα έργα και δεν έκανε τίποτα. Πέντε χρόνια πέρασαν και δεν έγινε ούτε ένα μεγάλο έργο.

Το δικό μας σχέδιο στηρίζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας του Δημότη, και ο δεύτερος είναι η προώθηση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η Πόλη για να ανέβει επίπεδο. Έργα πρώτης προτεραιότητας είναι η αναβάθμιση του Αρχαίου Θεάτρου, η Ανάδειξη του Πηνειού, η αξιοποίηση της έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ, το μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο. Αυτά τα έργα μπορούν να προσελκύσουν με τη σειρά τους νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Μπορούν να κάνουν την πόλη Σύγχρονη, Ανθρώπινη, Ευρωπαϊκή πόλη. Χρειάζεται όμως μια νέα Δημοτική αρχή με πολιτική βούληση, με ώριμες μελέτες, με πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που να δώσει τη μάχη και να κερδίσει την χρηματοδότηση αυτών των έργων. Ο κ. Καλογιάννης δεν προσπάθησε καν. Συμβιβάστηκε με την αδράνεια και την απραξία.

Μη συμβιβάζεστε με το μέτριο, μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα

Πώς θα δώσετε και θα κερδίσετε τη μάχη της καθημερινότητας;

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα που δείχνουν τη διαφορά φιλοσοφίας που έχω με τον κ. Καλογιάννη. Το δικό μας σχέδιο προβλέπει ότι συγκροτούμε συνεργεία άμεσης επέμβασης σε κάθε συνοικία προκειμένου ο Δήμος να μπορεί να λύνει τα προβλήματα καθημερινότητας του Δημότη γρήγορα και αποτελεσματικά. Τέτοια θέματα καθημερινότητας είναι για παράδειγμα η σπασμένη λάμπα, το χαλασμένο πεζοδρόμιο, τα ογκώδη αντικείμενα έξω από το σπίτι του, η χαλασμένη μπασκέτα ή χαλασμένη πόρτα σε ένα σχολείο. Και εδώ ο κ. Καλογιάννης τα έκανε όλα λάθος. Ενώ δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων του Δημότη για θέματα καθημερινότητας δεν φρόντισε να έχει επαρκή συνεργεία άμεσης επέμβασης. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες Δημότες να διαμαρτύρονται ότι ο Δήμος τους απαντά ότι είτε το αίτημα τους δεν μπορεί να λυθεί είτε θα λυθεί μετά από πέντε και έξι μήνες. Πρώτα δηλαδή πυροβόλησε και μετά ψάχνει το στόχο.

Ασφαλτοστρώσεις. Το δικό μας σχέδιο προβλέπει ότι στην αρχή της τετραετίας θα καταγραφεί ψηφιακά το οδικό δίκτυο της πόλης, θα προσδιοριστούν οι ανάγκες και με βάση τους διαθέσιμους πόρους θα καταρτιστεί τετραετές πρόγραμμα συντήρησης και ανακατασκευής του οδικού δικτύου. Για να ξέρουν όλοι τι και πότε θα γίνει. Ο κ. Καλογιάννης δεν κατάρτισε καν τέτοιο πρόγραμμα. Τώρα, προεκλογικά, τρέχει έτσι, χωρίς σχέδιο, να κάνει ασφαλτοστρώσεις μόνο και μόνο για να δείξει ότι κάτι κάνει. Το αποτέλεσμα; Ακόμα και σε αυτούς τους δρόμους που ασφαλτοστρώνει έχουν αρχίσει να δημιουργούνται καθιζήσεις και νέες λακκούβες. Δίκαια είναι ο Δήμαρχος της «λακκούβας» και της «προχειρότητας»

Όλοι οι Δήμαρχοι που πέρασαν από αυτή την πόλη έκτιζαν σε ό,τι θετικό έκαναν οι προηγούμενοι -ο Λαμπρούλης, ο Καφές, ο Τζανακούλης. Μόνον ο κ. Καλογιάννης τα γκρέμισε όλα

Ο κ. Καλογιάννης πάντως χαρακτήρισε τις προτάσεις σας για το Πηνειό ανεφάρμοστες και εξωπραγματικές. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Ο κ. Καλογιάννης έχει μετατραπεί από Δήμαρχος σε σχολιαστής των ανακοινώσεων μου. Τον ευχαριστώ για αυτό. Δείχνει με τον τρόπο αυτό ότι έχει αρχίσει από τώρα την αντιπολίτευση αφού ως Δήμαρχος πήρε κάτω από τη βάση. Τώρα με κατηγορεί ότι αυτά που προτείνω για την ένταξη του Πηνειού στη ζωή της πόλης, δεν στέκουν. Γιατί δεν στέκουν; Οι προτάσεις μας στηρίζονται σε μελέτη εγκεκριμένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Καλογιάννης αντί να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο κ. Τζανακούλης επέλεξε να μην κάνει τίποτα. Επέλεξε να μην αξιοποιήσει έναν κρυμμένο θησαυρό, τον Πηνειό, σε όφελος των δημοτών μας.

Όλοι οι Δήμαρχοι που πέρασαν από αυτή την πόλη έκτιζαν σε ό,τι θετικό έκαναν οι προηγούμενοι -ο Λαμπρούλης, ο Καφές, ο Τζανακούλης, άφησαν μεγάλο έργο στην πόλη. Μόνον ο κ. Καλογιάννης τα γκρέμισε όλα. Για αυτό και δεν μπορεί να δείξει έργο. Ακόμα και με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο προβλέπει περισσότερα από 300 έργα και παρεμβάσεις απέτυχε. Έκανε μόλις τρία έργα από τα 300. Αποτελεσματικότητα 1%. Για αυτό φωνάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου: μη συμβιβάζεστε με το μέτριο, μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα.

Σε αυτές τις εκλογές πιστεύετε ότι θα έχετε τη στήριξη όλου του πολιτικού χώρου που εκπροσωπείτε;

Σε αυτές τις εκλογές, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να κερδίσουμε. Ο Δήμος χρειάζεται Δημοτική Αλλαγή, η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνητική αλλαγή. Το σχέδιο μας για την πόλη δεν έχει κομματικό χρώμα. Έχει τις δεσμεύσεις εκείνες που χρειάζεται ο Δημότης, είτε είναι αριστερός είτε κεντρώος είτε δεξιός, για να γίνει η ζωή του καλύτερη. Στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους. Θέλουμε να ενώσουμε την πόλη και να αξιοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και απόψεις. Γιατί η πόλη μας είναι πάνω από χρώματα και κόμματα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες