ΛΑΡΙΣΑ

Μαρούδας: Θολές υποσχέσεις στους Λαρισαίους αμυγδαλοπαραγωγούς

Στην συνάντηση των αμυγδαλοπαραγωγών των δήμων Τεμπών, Ελασσόνας, Αγιάς, Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Κόκκαλη συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει πως “πέρα από θολές υποσχέσεις αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα ο ΕΛΓΑ να εξετάσει την περίπτωση παγετού και αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών η συνάντηση δεν είχε κάποιο άλλο αποτέλεσμα εκτός από τις συνήθεις δηλώσεις «συμπάθειας» ότι όλοι συμμερίζονται το πρόβλημα που προκύπτει από το γεγονός οτι δεν θα έχουν εισόδημα οι παραγωγοί ενώ ταυτόχρονα έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες ενώ και τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους τρέχουν.

Και από αυτή την συνάντηση προκύπτει επιτακτικά το θέμα αλλαγής του απαράδεκτου κανονισμού του ΕΛΓΑ που θέτει εδώ και χρόνια το αγροτικό κίνημα χωρίς ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις. Να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% ο ΕΛΓΑ την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια από τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Εννοείται χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των ήδη υπέρογκων και δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών αλλά το κράτος να καλύπτει τα επιπλέον που απαιτούνται από τον προϋπολογισμό που είναι δικά μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία και τα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουμε. Ούτε να διανοηθεί η κυβέρνηση να επιβάλει επιπλέον ασφάλιστρα στους αγρότες και κτηνοτρόφους για να συμπεριλάβει όλα τα ζημιογόνα αίτια στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όπως έχει σκοπό να κάνει.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο παγετός είναι το ζημιογόνο αίτιο που κατέστρεψε την φετινή παραγωγή, έχει καταγραφεί και πρέπει οι αμυγδαλοπαραγωγοί να αποζημιωθούν. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση δεν κρίνεται αποδεκτή επειδή έγινε προσπάθεια από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ να πείσει ότι υπήρχε ακαρπία και άρα εκεί οφείλεται η ζημιά ώστε να βρει πάτημα ο ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει τους παραγωγούς.

Οποιαδήποτε σκέψη για ΠΣΕΑ ή για ενίσχυση μέσω του de minimis σημαίνει επί της ουσίας κάποια ψίχουλα μετά από χρόνια και χωρίς να δοθούν σε όλους τους παραγωγούς. Το πρόβλημα είναι ότι για φέτος δεν θα υπάρχει εισόδημα και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με αποζημίωση καθώς και άλλα μέτρα όπως:

«Πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων των αμυγδαλοπαραγωγών.

«Πάγωμα» των εισφορών σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, ΔΟΥ, πληρωμή ΔΕΗ.

Απαλλαγή από κάθε είδους χαράτσια

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώσπου να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Άμεσες δίκαιες εκτιμήσεις για τον παγετό και γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και όχι μετά από 8-10 μήνες όπως συνηθίζει να δίνει.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις