ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μητροπολίτης Λαρίσης στο Πασχάλιο μήνυμα του: «Όσα φοβερά κι αν μας βρουν στη ζωή, στο τέλος νικά πάντα ο Χριστός»

«Αυτό το Πάσχα αυτό ας κρατήσουμε. Ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε για τίποτα. Ότι πρέπει να έχουμε τη σιγουριά όχι μόνο της χαράς, όχι μόνον της ελπίδας, αλλά και του θριάμβου της Αναστάσεως. Διότι σε κάθε περίπτωση, όσα φοβερά κι αν συμβούν, όσα τρομερά κι αν μας βρουν στη ζωή αυτή, στο τέλος πάντα ο Χριστός νικά κι όσοι είναι μαζί του». Τα παραπάνω σημειώνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος, στο Πασχάλιο μήνυμα του προς το ποίμνιο μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης τη Μεγάλη Τρίτη.

Αναλυτικότερα το μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου: «Για άλλη μία φορά καλούμαστε να γιορτάσουμε Ανάσταση, για άλλη μία φορά προβάλλει η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, η μεγαλύτερη χαρά της Εκκλησίας. Και σ’ αυτή τη γιορτή το πρώτο που ακούμε στο Ευαγγέλιο, είναι μία φράση που ο απαστράπτων άγγελος, λέει στις γυναίκες που έρχονται πρωί – πρωί της Κυριακής προς το μνημείο, για να αλείψουν με αρώματα τον τάφο του Χριστού, αυτές που περίμεναν να δουν ολόκληρη κουστωδία από στρατιώτες, έναν λίθο τεράστιο πάνω στο μνήμα και μάλιστα εσφραγισμένο, ώστε να μη μπορεί να μπει ούτε οξυγόνο, ούτε να μετακινηθεί από τη θέση του χωρίς να το κατανοήσει κανείς, βλέπουν ξαφνικά έναν απλό, κατά σχήμα λόγου, λευχημονούντα και απαστράπτοντα άγγελο, το λίθο απόκεκυλησμένο και τίποτε άλλο. Κι αυτό που τους λέει στην απορία τους είναι «υμείς μη φοβήσθε». Αυτό το «υμείς», «εσείς – δηλαδή – του Χριστού να μη φοβάστε» είναι και το πρώτο μήνυμα της Αναστάσεως που αιώνες τώρα ακούμε.

Δεν έχουμε λόγο εμείς οι χριστιανοί πλέον να φοβόμαστε. Καταργείται ο θάνατος, καταργείται οτιδήποτε δέσποζε κυριαρχικά στο ανθρώπινο γένος και πλέον έχουμε όχι απλή ελπίδα, αλλά τη βεβαιότητα της Αναστάσεως.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, σε ένα θεολογικότατο λόγο του για το μεγάλο Σάββατο λέει ότι «η Ανάσταση του Χριστού είναι εις πίστωσιν της ημετέρας αναστάσεως» δηλαδή είναι ως απόδειξη της δικής μας αναστάσεως. Και περαιτέρω, αναλύοντας ο μεγάλος πατήρ τι συγκλόνιζε για χρόνια το ανθρώπινο γένος, δηλαδή ο φόβος του θανάτου, ο φόβος της εξαλείψεως και του αφανισμού, λέει ότι όλο αυτό που μας πλάκωνε ως βαρύ φορτίο πλέον δεν υφίσταται. Πλέον έχουμε βεβαιότητα στην Ανάσταση, νικιέται ο θάνατος. Είναι έσχατος εχθρός που όμως νικιέται. Και μπορεί προσωρινά μεν να μας δεσμεύει, όχι όμως ανεπίστροφα, ούτε απέλπιδα. Πλέον έχουμε τη σωτηρία, έχουμε την απάντηση σε αυτό που για χρόνια μας καταπίεζε.

Και τι άλλο συμβαίνει με την Ανάσταση του Χριστού; Πώς αλλιώς ερμηνεύεται αυτό το «μη φοβήσθε» που είπε ο Άγγελος ειδικά στους ανθρώπους του Χριστού; Σημαίνει ότι αυτοί οι οποίοι είναι με το Χριστό έχουν τη βεβαιότητα της δόξας της Αναστάσεως. Συμβασιλεύουν και συνδιαιωνίζουν. Δεν είναι πράγματα τα οποία λέγοντα ως απλά λόγια τα οποία μπορεί κάποιοι να τα πιστεύουν και κάποιοι να τα απορρίπτουν. Δεν είναι για εμάς θεωρίες μέσα στην Εκκλησία. Είναι η ψηλαφητή πραγματικότητα, η βιωματική εμπειρία όλων αυτών που αναγνωρίζουμε και βιώνουμε καθώς μελετάμε το Ευαγγέλιο, ζούμε τη λειτουργία, χαιρόμαστε τους ωραίους ύμνους.

Αυτό που συμβαίνει με την Ανάσταση, είναι να έρθουν τα πάνω – κάτω στον Άδη κι εδώ πάνω στη γη, να έρθουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Να αποκατασταθεί η αρχέγονη τάξη και από εκεί και μετά να δοθεί η δυνατότητα για κάτι πολύ παραπάνω. Να σκαρφαλώσει ο άνθρωπος ίσα με τον Θεό.

Αυτό το Πάσχα αυτό ας κρατήσουμε. Ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε για τίποτα. Ότι πρέπει να έχουμε τη σιγουριά όχι μόνο της χαράς, όχι μόνον της ελπίδας, αλλά και του θριάμβου της Αναστάσεως. Διότι σε κάθε περίπτωση, όσα φοβερά κι αν συμβούν, όσα τρομερά κι αν μας βρουν στη ζωή αυτή, στο τέλος πάντα ο Χριστός νικά κι όσοι είναι μαζί του.»

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις