ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ω! γλυκύ μου έαρ» με το Μουσικό Σύλλογο Ελασσόνας

Στην κορύφωση του Θείου Δράματος, με την υπέρτατη θυσία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, συμμετέχει για ακόμη μια χρονιά ο Μουσικός Σύλλογος Ελασσόνας «musicArte»στα δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας. Την ιδιαίτερη αυτή μουσική παράδοση για την πόλη, εμπνεύστηκε ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσόνας κυρός Βασίλειοςκαι συνεχίζειμε ιδιαίτερη θέρμη και υποστήριξη οΜητροπολίτης κ. Χαρίτων.Μετά από προτροπή του ιδίου, μαζί με την καταξιωμένη νεανική χορωδία “musicArte” ψάλει και η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του συλλόγου.

Τα χορωδιακά σύνολαθα ψάλλουντην Μ. Πέμπτη25Απριλίου,κατά τηνΑκολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών,χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα, το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» του Θεμιστοκλή Πολυκράτη (1863-1926). Ο συνθέτης, ο οποίος καθιέρωσε την “acapella”τετραφωνία δυτικού τύπου στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική. Η τετράφωνηχορωδιακή προσαρμογή, σεβόμενη την πρωτότυπη εναρμόνισηγια ανδρική χορωδία και τις μελωδικές γραμμές του εξαιρετικά κατανυκτικούέργου του Πολυκράτη,έγινε από τονκ. Κων/νο Μάτη.

Την επομένη,26 Απριλίου,στην Ακολουθία του Επιταφίου, οι νεανικές«αγγελικές» φωνές θα ενωθούν με τις φωνές της μικτής χορωδίας του συλλόγου και σε «αντιφωνία» θα ψάλλουντα «Εγκώμια της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής», σύμφωνα με το βυζαντινό πρότυπο προσδίδοντας ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον επιτάφιο θρήνο. Κατά την έξοδο και περιφορά του επιταφίου του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, το χορωδιακό σύνολο θα υποδεχθεί στην κεντρική πλατεία ψέλνοντας  «Ω! γλυκύ μου έαρ», τους επιταφίους των υπολοίπων ενοριών της πόλης.

Τη διεύθυνση και διδασκαλία τωνχορωδιώνέχει ο μαέστροςΚωνσταντίνος Μάτης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες