ΑΡΘΡΑ

Τα πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση – Προγραμματικές συνεργασίες ή συνεργασία της καρέκλας;

Του Σάββα- Γκαντάκα Κωνσταντίνου, Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με την “Πρωτοβουλία Αξιών” 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Στην Αυτοδιοίκηση επιλέγουμε πρόσωπα, πρόσωπα που καλούνται να συμπορευτούν στη πρόκληση για ένα Σύγχρονο Δήμο, μιας Πρότυπης πόλης για τους ανθρώπους της, μιας πόλης των νέων.
Πρόσωπα που είναι ικανά να αφοπλίσουν ξεπερασμένες αντιλήψεις και να συγκριθούν με ικανότητες και όχι μόνο με κομματικές ιδιότητες.

Πρόσωπα που θα στηρίζουν τη συνεργασία και θα επιδιώκουν συμμαχίες με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις για όλα τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα που απασχολούν το Δήμο Λαρισαίων.
Και τέλος πρόσωπα, που κατανοούν το αυτονόητο της πολιτικής πράξης.

Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια αρχή:
Πως το δημόσιο συμφέρον είναι υπεράνω κάθε κομματικού ή προσωπικού οφέλους.
Η συνέπεια λοιπόν σε αξίες και αρχές με σεβασμό στο πολίτη αποτελεί δύναμη εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη, τη Κοινωνική Συνοχή και την Ανάπτυξη.

Ο Δήμος Λαρισαίων μπορεί να διεκδικήσει τα χρήσιμα, τα αναγκαία και τα ουσιώδη, χωρίς μεγαλοϊδεατισμούς και ανεδαφικές εξαγγελίες.
Με πρόγραμμα, με σχέδιο, με αισιοδοξία και με εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αλήθεια ότι συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις.
Υπάρχει η καθεστωτική και ξεπερασμένη αντίληψη διοίκησης του Δήμου, οι εύκολες πελατειακές σχέσεις, οι ψηφοθηρικές υποσχέσεις, το εμπόριο προσδοκιών και ελπίδων, εφαλτήριο για την ικανοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών, αρένα προσωπικών συγκρούσεων .

Η αντίληψη που περιορίζεται σε φτιασιδώματα, που παρουσιάζει τα αυτονόητα ως κατορθώματα, που εμμένει στη καθηλωτική πρακτική των έργων της τελευταίας προεκλογικής στιγμής… ΄΄ όλα τα έργα φτιάχνονται στις σαράντα μέρες προ των εκλογών΄΄.

Υπάρχουν όμως και δυνάμεις που μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους, που αμφισβητούν, που διαμορφώνουν συνειδήσεις, προβλέπουν, ανατρέπουν, και δημιουργούν με το βλέμμα στραμμένο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, των αναγκών και των απαιτήσεων του Δήμου και των Δημοτών.
Δυνάμεις που πιστεύουν σε μια ΄΄ άλλη πολιτική ΄΄ που ενώνει συσπειρώνει και κινητοποιεί όλη τη ζωντανή κοινωνία και το παραγωγικό δυναμικό του Δήμου.

Ο εφησυχασμός στην αυταρέσκεια και το βόλεμα στις δημόσιες σχέσεις φέρουν τις ανάγκες της Λάρισας και των πολιτών της στα όρια της μετριότητας.
Χρειάζεται να διεκδικείς αξιόπιστα, να πετυχαίνεις στόχους, χωρίς προχειρότητες και χωρίς θόρυβο που κάνουν και οι φούσκες όταν σπάνε.
Η ουσία πρέπει να είναι πάντοτε παρούσα. Και τα πρόσωπα δεν είναι μόνο φωτογραφίες.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σήμερα, μετά από μία τετραετία κυβερνητικής απραξίας όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρατηρούμε μία προσπάθεια απορρύθμισης και αδιεξόδου για τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν μετά τις επόμενες εκλογές.

Ο «Κλεισθένης» υπονομεύει τη λειτουργία των δημοτικών αρχών, θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητά τους και προωθεί το μοντέλο ενός δημάρχου που είναι μεν εκλεγμένος από την κοινωνική πλειοψηφία αλλά καταλήγει όμηρος των μειοψηφιών. για αυτό και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στη μεγάλη προοδευτική πολιτική παράδοση καταξίωσης της Αυτοδιοίκησης.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αρκεί από μόνη της. Χρειάζονται και ευρύτερες αλλαγές στη κατεύθυνση του δομικού, λειτουργικού και πολιτικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του θεσμού.

Έχω διατυπώσει πολλές φορές την άποψη πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό χώρο συνεννόησης, συναίνεσης και συγκλίσεων με ορθολογισμό, αξιακό πλαίσιο και προγραμματική αξιοπιστία προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας και όχι στη βάση ανορθόδοξων, ετερόκλητων, ευκαιριακών και καιροσκοπικών συμμαχιών.

Πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που πρέπει να εξελίσσονται πολιτικές συνεργασιών, αλλά δεν πιστεύω στην από τα «πάνω επιβολή τους» που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για να μετατραπούν οι αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις σε παρασκηνιακές συναλλαγές και ιδιοτελή παζάρια.

Γι’ αυτό σ’ αυτές τις εκλογές οφείλουμε να προτάξουμε την ανάγκη ρεαλισμού στα τοπικά σχέδια, συνέργειας του Δήμου με τους κοινωνικούς εταίρους της Λάρισας και ιδιαίτερα τους επιστημονικούς φορείς, συνεργασίας των δημοτικών δυνάμεων σε ξεκάθαρη προγραμματική βάση και δουλειά όλων, και κυρίως των ανθρώπων που έχουν τη γνώση για τη λύση των προβλημάτων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις