ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Συγκλονιστικές θύμησες ξύπνησαν σε επετειακή εκδήλωση – Ένα τροχαίο πριν 40 χρόνια συνδέει με στενούς δεσμούς τη Λάρισα και την ιταλική πόλη Αβιάνο  (φωτο)

Αναμνήσεις πριν 40 χρόνια που συγκλονίζουν και συγκινούν, ξύπνησαν το βράδυ της Παρασκευής στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από το τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην περιοχή της Λάρισας τον Μάιο του 1979, με θύματα μέλη – χορευτές του ιταλικού χορευτικού FEDERICO ANGELICA.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας, φιλοξενεί στη Λάρισα το χορευτικό συγκρότημα «Federico Angelica» από την πόλη Αβιάνο της Ιταλίας. Η σχέση του Συνδέσμου και του συγκροτήματος ”Federico Angelica Danzerini di Aviano” ξεκίνησε πριν 40 χρόνια, στις 24 Μαΐου του 1979, όταν ένα τραγικό δυστύχημα συνέβη στην περιοχή της Λάρισας, με θύματα μέλη – χορευτές του Ιταλικού χορευτικού συλλόγου. Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από το συγκεκριμένο γεγονός, βρίσκεται στην πόλη μας και φιλοξενείται αυτές τις ημέρες το ιταλικό χορευτικό συγκρότημα.

Η πόλη Αβιάνο πρόκειται να αδελφοποιηθεί με τη Λάρισα και η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, απλά λόγω της γραφειοκρατίας θα πάρει λίγους μήνες, όμως ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στην σημερινή εκδήλωση υποσχέθηκε στον δήμαρχο της ιταλικής πόλης Illario de Marco Zompi που παραβρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση στην Πινακοθήκη, πως τον Αύγουστο που γίνεται στην πόλη Αβιάνο  κάποια τοπική μεγάλη γιορτή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδελφοποίησης και θα υπάρχει ένας ακόμη λόγος γιορτής για την πόλη.

Ο δήμαρχος του Αβιάνο, είναι επικεφαλής της ιταλικής αποστολής στη Λάρισα που συμμετέχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Σαμαριναίων Λάρισας.

Θυμίζουμε πως οι σχέσεις της Λάρισας και του Αβιάνο είναι ιδιαίτερα στενές, καθώς τις δυο πόλεις συνδέσει το συγκεκριμένο γεγονός που συνέβη πριν σαράντα χρόνια. Επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους τότε και πολλοί τραυματίστηκαν. Στη Λάρισα σήμανε συναγερμός. Ασθενοφόρα πηγαίνουν και έρχονται μεταφέροντας νεκρούς και τραυματίες στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Η ανταπόκριση των φορέων και των κατοίκων της Λάρισας που έσπευσαν να δώσουν αίμα και να στηρίξουν τους Ιταλούς, φέρνει τις δυο πόλεις πολύ κοντά.

Σαράντα χρόνια μετά την τραγωδία, το ιταλικό χορευτικό συγκρότημα βρέθηκε στη Λάρισα και οι αναμνήσεις ξύπνησαν στην αποψινή εκδήλωση. Όμως ένα τόσο τραγικό γεγονός στάθηκε η αφορμή να αναπτύξουν οι δύο πόλεις τόσο στενούς δεσμούς που όπως τόνισαν τόσο ο δήμαρχος Λαρισαίων όσο και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, θα διαρκέσουν για πάντα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο επίτιμος πρόεδρος  του Συνδέσμου Σαμαριναίων κ. Νίκος Κοντογιάννης, του οποίου η ανταπόκριση όπως και όλων των Σαμαριναίων, τότε που έγινε το δυστύχημα ήταν συγκινητικό.

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες