ΛΑΡΙΣΑ

Ο Ροταριανός Όμιλος Ανατολικής Λάρισας τίμησε το Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη

Η 18η Απριλίου έχει οριστεί ως Ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σ΄όλον τον κόσμο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των ανεκτίμητων περιουσιακών στοιχείων των χωρών άυλων και μη.

Ο Ροταριανός Όμιλος Ανατολικής Λάρισας σε εκδήλωσή του αυτή την ημέρα τίμησε το Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Η Γραμματέας του ομίλου και εισερχόμενη Πρόεδρος Κορμά Μάρω-Ήβη με την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της, μας ταξίδεψε στη ζωή και στο έργο του μεγάλου ποιητή, τον οποίο είχε την τιμή να γνωρίσει και προσωπικά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Οδυσσέας Ελύτης αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στα πρώτα του βήματα έρχεται σε επαφή με τη γαλλική λογοτεχνία και την ποίηση του Καβάφη και του Καρυωτάκη. Στη συνέχεια ανακαλύπτει το σουρεαλισμό και μελετά Λόρκα και Ελιάρ. Το 1935 γνωρίζει τον ποιητή και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο που θα επηρεάσει καθοριστικά την ποίησή του, όπως και η λαϊκή ζωγραφική του Θεόφιλου θα επιδράσει στον εικονιστικό προσανατολισμό της ποίησής του. Οι επισκέψεις του όμως κάθε καλοκαίρι στα νησιά του Αιγαίου, ήταν αυτές που επηρέασαν το λυρικό υπόστρωμα της ποίησής του. Η ποίηση του Ελύτη είναι γεμάτη ήλιο, θάλασσα και Ελλάδα!

Το 1959 κυκλοφορεί το Άξιον Εστί, μια κορυφαία στιγμή της ελληνικής λογοτεχνίας. Το 1979 η Σουηδική Ακαδημία του απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας για  « την ποίησή του, που με βάθρο την ελληνική παράδοση, περιγράφει με αισθητική δύναμη και υψηλή πνευματική διακριτικότητα, τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για την ελευθερία και τη δημιουργία» Επισημαίνει ακόμα ότι το άξιον Εστί αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του 20ου αι.

Τα επόμενα χρόνια είναι αρκούντως δημιουργικά για τον Ελύτη σε έργα και διακρίσεις τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εκτός.

Ο Οδυσσέας (Αλεπουδέλης) Ελύτης θα φύγει από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1996 σε ηλικία 85 ετών.

«Σας καταθέτω τέσσερις λέξεις:

Θάλασσα, άνεμος, ήλιος, ελευθερία.

Έχουν ηλικία τριών χιλιάδων χρόνων

Αυτή είναι η γλώσσα μου, αυτός είναι ο λαός μου…»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες