ΛΑΡΙΣΑ

Μπαργιώτας: «300% αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς το πρώτο τρίμηνο του 2019 σύμφωνα με τον ΠΟΥ»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 170 χώρες ανέφεραν 112,163 περιστατικά ιλαράς, ενώ την προηγούμενη χρονιά για την αντίστοιχη περίοδο 163 χώρες είχαν αναφέρει 28,124 περιστατικά. Ο ΠΟΥ εκφράζει έντονη ανησυχία που τα τελευταία δύο χρόνια περίπου λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα γονέων με βασικό επιχείρημα ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες. Παραπληροφόρηση, θεωρίες συνωμοσίας και πόλεμος κατά των φαρμακευτικών εταιρειών μέσω του διαδικτύου έχουν οδηγήσει σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «εμβολιαστική διστακτικότητα». Στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ «Από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 13/12/2018 έχουν καταγραφεί 3258 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι».

Υπάρχουν προαιρετικά, υποχρεωτικά και αναγκαστικά προγράμματα εμβολιασμών ανά τον κόσμο. Η Αυστραλία παρέχει οικονομικά κίνητρα. Στον Καναδά η ολοκλήρωση των εμβολίων είναι προϋπόθεση για τη φοίτηση στο σχολείο και στη Σλοβενία η άρνηση εμβολιασμού των παιδιών έχει συνδεθεί με ποινές. Στην Ελλάδα με το άρθρο 33 του Ν.2676/1999 (ΦΕΚ 1/Α/5-1-1999) καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Ωστόσο, η περίπτωση των εμβολιασμών ομοιάζει με αυτή του καπνίσματος, το οποίο απαγορεύεται ρητά, παρόλα’ αυτά, όλοι καπνίζουν παντού. Η υποχρεωτικότητα όμως της αγορανομικής διατάξεως, που απαγορεύει το κάπνισμα, δεν αίρεται λόγω της αδυναμίας του συστήματος να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους παραβάτες. Αντίστοιχα, το ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή για τις περιπτώσεις μη εμβολιασμού, δεν αναιρεί τη δεσμευτικότητά του.

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας: 1) Πόσα είναι τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2019; 2) Ενόψει της παγκόσμιας αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς σε ποιες δράσεις σκοπεύετε να προβείτε, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού και την ενημέρωση του κοινού; 3) Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να κάμψετε τις αντιρρήσεις γονέων; Προσανατολίζεστε -σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον- στη δημιουργία ενός συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων;

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις