ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κατεβαίνουν Μεγάλη Τρίτη στην Αθήνα ζητώντας πολιτική λύση οι Λαρισαίοι αμυγδαλοπαραγωγοί (φωτό)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης αμυγδαλοπαραγωγοί από τις περιοχές των δήμων Τεμπών και Κιλελέρ, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις για το πρόβλημα της ακαρπίας που δυστυχώς εμφανίστηκε φέτος στις καλλιέργειές τους λόγω των καιρικών φαινομένων.

Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ ζητώντας με υπόμνημα την άμεση αναγγελία της ζημιάς, την άμεση αποπληρωμή της απώλειας εισοδήματος για το 2019, να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ όπου να συμπεριληφθούν ως παθογόνα αίτια αποζημίωσης και κάποιοι άλλοι παράγοντες.

Επίσης συμφωνήθηκε την ερχόμενη Τρίτη αντιπροσωπεία αγροτών και αυτοδιοικητικών να μεταβούν στην Αθήνα και να συναντηθούν στο υπουργείο με τον Υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ αξιώνοντας πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ο οποίος έκανε λόγο για ένα «λογικότατο και δίκαιο αίτημα που αφορά την ολοκληρωτική καταστροφή σε μία περιοχή όχι μόνο του δήμου μας, αλλά όλου του νομού, στο 100%. Η αμυγδαλοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια και καλύπτει το 20% στο δήμο Τεμπών της πανελλαδικής παραγωγής. Ήδη οι παραγωγοί έχουν καταβάλλει τα καλλιεργητικά έξοδα για το 2019 και θα πληρωθούν το 2020 εφόσον πληρώσουν και τα έξοδα της επόμενης χρονιάς.  Καταλαβαίνετε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα» εξήγησε.

O πρόεδρος του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας κ. Αντώνης Ζέλφος τόνισε πως ο βασικότερος σκοπός της σημερινής παράστασης διαμαρτυρίας είναι η διεκδίκηση αποζημίωσης για την ολοκληρωτική όπως τόνισε καταστροφή της παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ όπως ανέφερε πως έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει ζημιά. Ο κ. Ζέλφος παρουσιάζοντας το μέγεθος της καταστροφής ανέφερε πως υπάρχουν στο νομό Λάρισας 1.600.000 δέντρα που δεν έφεραν καρπούς.

Την ανάγκη δίκαιης και γρήγορης αποζημίωσης των αγροτών έθεσε στο προσκήνιο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Μπίλλης Απόστολος, αναφέροντας πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, καθώς «δε γίνεται να απαντάμε σε έναν παραγωγό ότι δεν δικαιούται αποζημίωση γιατί αυτήν την ώρα δεν έχει καρποδεσία».

Δείτε φωτογραφίες από την κινητοποίηση:

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Τζώτζης / Φωτό: Onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες