ΑΡΘΡΑ

Να αποτελέσει κριτήριο ψήφου το ωράριο εργασίας

Στις κάλπες που θα στηθούν το Μάη, για το Ευρωκοινοβούλιο, το Δήμο και την Περιφέρεια, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο πρέπει να θυμηθούν τις αλλαγές που έζησαν τα προηγούμενα χρόνια:

** Μετατροπή του εργαζόμενου σε απασχολήσιμου.
** Απελευθέρωση ωραρίων στα εμπορικά καταστήματα.
** Κατάργηση της Κυριακής αργίας.
** Μερική απασχόληση, ωρομίσθιο, συμβάσεις μιας ημέρας, μισός μισθός, μισή ασφάλιση, μισή ζωή.
** Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, απληρωσιά, προγράμματα ΕΣΠΑ, ατομικές συμβάσεις, απελευθέρωση απολύσεων.

Για όλα τα παραπάνω, που οδηγούν τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου στην ασταμάτητη, εντατικοποιημένη δουλειά χωρίς αρχή, μέση και τέλος, που κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή των εμποροϋπαλλήλων και των οικογενειών τους,κάποιοι φταίνε, κάποιοι  έχουν την ευθύνη, κάποιοι έβαλαν την υπογραφή τους,  κάποιοι παίρνουν  τις αποφάσεις και κάποιοι τις υλοποιούν.

Είναι αποφάσεις και εντολές της Ε.Ε., είναι χρόνιες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, και υλοποιήθηκαν στο ακέραιο από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσειςΠΑΣΟΚ καιΝΔ και από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όσα προεκλογικά έλεγε ο κατά τα άλλα «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ για Νομοθετική κατοχύρωσητης Κυριακής Αργίας, αποδείχτηκαν στάχτη στα μάτια των εμποροϋπαλλήλων για να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Από τις8 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ανοιχτά τα καταστήματα(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), με  Υπουργική Απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑθεσμοθέτησε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εννιά τουριστικές περιοχές της χώρας, παραδίδοντας τη σκυτάλη σε Δήμους  και Περιφέρειες, να αποφασίσουν πόσες ακόμα Κυριακές, με βάση τις «ανάγκες» της αγοράς,  θα είναι ανοικτά  τα καταστήματα στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Περιφέρειες και Δήμοι, λοιπόν καλούνται να αποφασίσουν για το πόσες,  πέρα των 8  Κυριακών, θα είναι ανοιχτά  τα καταστήματα , αλλά και συνολικά για το ωράριο του εμποροϋπάλληλου, που έχει να κάνει και με την εφαρμογή θεσμών τύπου «Λευκής Νύχτας», «BlackFridays», «CyberMondays», όπου οι εργαζόμενοι στον κλάδο αναγκάζονται  να δουλέψουν πέραν του ωραρίου τους και  μεταμεσονύχτια.

Πρώτος Δήμος που υλοποίησε το μέτρο αυτό ο Δήμος Λειβαδιάς (ΣΥΡΙΖΑ), και ακολούθησαν κι άλλοι Δήμοι και εδώ στην περιοχή μας,  Δήμοι Ελασσόνας και Φαρσάλων, βάζοντας πλάτη για την χειροτέρευση των  συνθηκών εργασίας στον κλάδο.

Γι’ αυτό λοιπόν, οι εμποροϋπάλληλοι ας σκεφτούν καλά πριν πάνε στις κάλπες του Μάη, να βγάλουν συμπεράσματα από  την ζωή τους, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης, καταψηφίζοντας τα κόμματα που έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν  μέτρα που τους δυσκολεύουν τη ζωή.

Στις πολλαπλές εκλογές του Μάη, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, ψηφίζουμε με ενιαίο κριτήριο: την πάλη για καλύτερους όρους εργασίας και ζωής κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με Δημάρχους και  Περιφερειάρχες αγωνιστές, με ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ σε Ευρωβουλή και Βουλή (όποτε κι αν γίνουν εκλογές).

Να  δυναμώσει το ΚΚΕ παντού, ψηφίζοντας τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ,δοκιμασμένους στα δύσκολα, μπροστάρηδες στους αγώνες των εργαζομένων, των άνεργων και των λαϊκών στρωμάτων.

Για να υπάρχει πραγματική εργατική- λαϊκή αντιπολίτευση στην Ε.Ε., τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το βάρβαρο και σάπιο σύστημα, για να ανοίξει ο δρόμος με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις