ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Λάρισα ο ακόλουθος Επιστημονικών και Πανεπιστημιακών Συνεργασιών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελάδας

Θεσμικές συναντήσεις πραγματοποίησε ο Ακόλουθος Επιστημονικών Συνεργασιών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος – Γαλλική Πρεσβεία κος Mohamed ROCHDI στη Λάρισα συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτο Λάρισας κα Χρύσα Βουλγαράκη

Συναντήθηκε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κο Μαμούρη . Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση του νεόυ πανεπιστημιου Θεσσαλίας και συζητήθηκαν θέματα επικείμενων συνεργασιών μεταξύ του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και γαλλικών πανεπιστήμιων .

Επίσης, συναντήθηκε με τον καθηγητή κο Δημήτρη ΚΟΥΡΕΤΑ στο χώρο του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.

sdr

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ερευνητικών έργων της ομάδας του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα που έχουν να κάνουν με το αποτύπωμα της δράσης επιλεγμένων ελαιόλαδων σε ανθρώπινα κύτταρα (διδακτορικό της Παρασκευής Κούκα), δημιουργία βιολειτουργικών ζωοτροφών από απόβλητα ελαιουργείου και οινοποιείου (διδακτορικό σωτηρίας Μακρή), δράση τροποποιημένων φαινολών του ελαιόλαδου και γης μαστίχας σε ανθρώπινα κύτταρα ( διδακτορικό Κωνσταντίνας Κρεατσουλη), δημιουργία εκχυλισμάτων από τη φλούδα του κάστανου για παρασκευή καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής (διδακτορικό Δημήτρη Λαδά) καθώς και της νεοφυούς εταιρείας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με την δημιουργία προσωπικών διαιτολογίων από το μεταβολικό προφίλ ανθρώπων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναπτύχθηκε γύρω από επικείμενες συνεργασίες αντίστοιχων ερευνητικών εργαστηρίων και εταιριών χρηματοδότησης ερευνών καθώς και ανταλλαγή τεχνογνωσιών μεταξύ των δυο χωρών
Τέλος συναντήθηκε στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με τους Καθηγητές Δρ Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου και Δρ Δημήτριο Καντά και το μέλος ΕΤΕΠ MCs Βασίλειο Κυριατζή. Κατά τη συνάντηση διερευνήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ του Π.Θ. και του INRA (Εθνικό Ινστντούτο Αγροτικών Ερευνών) Γαλλίας σε θέματα Αρωματικών -Φαρμακευτικών φυτών και Ζωικής Παραγωγής και η  δυνατότητα ανταλλαγών ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το Erasmus.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις