ΛΑΡΙΣΑ

Νασιακόπουλος: Επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε τα μηνύματα του αγώνα των αγροτών του Κιλελέρ

Στην ομιλία του για την 109η επέτειο της εξέγερσης των κολίγων της Θεσσαλικής  εναντίον των τσιφλικάδων ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω στο Δήμο Κιλελέρ. Η σημερινή γιορτή για τον ξεσηκωμό των αγροτών της Θεσσαλικής γης δεν πρέπει να έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα. Δεν αρκεί η θύμηση και η μνημόνευση του αγώνα τους. Σήμερα είναι επιτακτικό το αίτημα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να συνδράμουμε έτσι ώστε ο αγροτικός κόσμος να προχωρήσει κι άλλο. Το οφείλουμε στους Θεσσαλούς αγρότες που ξεσηκώθηκαν ενάντια την αδικία τον Μάρτη του 1910. Το οφείλουμε στον Μαρίνο Αντύπα ο οποίος άφησε την πατρίδα του την Κεφαλονιά και τις σπουδές του στη Νομική σχολή Αθηνών για να έρθει στη Θεσσαλία και να αγωνιστεί για το δίκαιο των εργατών της γης. Το οφείλουμε στους νεκρούς της εξέγερσης του Κιλελέρ που και αυτοί όπως ο Αντύπας έδωσαν το αίμα για να έχουν οι κολίγοι μια καλύτερη θέση κάτω από τον ήλιο. 109 χρόνια μετά βρισκόμαστε στον ιερό χώρο της θυσίας για να θυμίσουμε κυρίως στη νέα γενιά τα πόσα οφείλει σε αυτούς που εξεγέρθηκαν ενάντια στην αδικία. Τα γεγονότα στο Κιλελέρ στις 6 Μαρτίου 1910 δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά. Ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των κολίγων και της απάνθρωπης μεταχείρισης που είχαν από τους γαιοκτήμονες. Ο σπόρος που έσπειρε ο Αντύπας είχε καρποφορήσει. Έστω κι αν χρειάστηκε αγρότες να πέσουν νεκροί διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους…

Σήμερα παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε τα μηνύματα του αγώνα των αγροτών του Κιλελέρ. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει όλη η Ελληνική κοινωνία  οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν και αυτοί το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, είναι οικονομικά καταβεβλημένοι από  την ύφεση που επικρατεί στην αγορά, από την αδυναμία πρόσβασης σε φτηνά δάνεια αλλά κυρίως από το υψηλό κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός για παράδειγμα ότι οι παραγωγοί των αγροτικών προϊόντων καλούνται να πληρώσουν υψηλό τίμημα για το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Επιβάλλεται σήμερα να θεσμοθετηθεί ένα νέο καθεστώς όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό για να μπορούν οι αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους μειώνοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καταφέρουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα χρήματα που πληρώνουν για τις καλλιέργειές τους.

Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί από την άλλη πλευρά πρέπει να ενεργοποιηθούν περαιτέρω και να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους. Είναι αναγκαίο οι συνεταιρισμοί να συμβάλλουν στο μέτρο που τους  αναλογεί στη διάθεση των προϊόντων των αγροτών. Μόνο με συλλογικές πολιτικές μπορούν οι αγρότες  να καταφέρουν μείωση του κόστους παραγωγής και να επιτύχουν καλύτερη τιμή στην αγορά. Επιβάλλεται να ασκηθεί ορθή οικονομική πολιτική στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω της συνεργατικής πολιτικής από ομάδες αγροτών.

Επιπροσθέτως τα έργα υποδομής που οφείλει να υλοποιήσει η πολιτεία αλλά και οι δήμοι, αφού πρώτα τους δοθούν οι ανάλογοι πόροι, θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών. Ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα είναι ένα έργο πρώτιστης σημασίας.  Να αναφέρω χαρακτηριστικά το έργο του εμπλουτισμού της λίμνης Κάρλας. Έργο που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην αλλαγή του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής. Οι λιμνοδεξαμενές, η κατασκευή των οποίων θα ξεκινήσει σύντομα σε διάφορες περιοχές, μπορούν δώσουν τη δυνατότητα να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Αυτό σήμερα, όπως γνωρίζουν οι αγρότες καλύτερα από όλους μας, είναι επιβεβλημένο.  Έργα λοιπόν πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση  με την αγαστή συνεργασία των Δήμων και της Πολιτείας. Δεν μπορεί οι αγρότες να αρδεύουν τα χωράφια τους από γεωτρήσεις που ξεπερνούν τα 300 μέτρα. Το κόστος πλέον είναι απαγορευτικό.

Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σήμερα στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μέσω των συνεταιρισμών και των αντιδημαρχιών –αγροτικής ανάπτυξης των Δήμων επιβάλλεται να συνδεθούν και να συνεργαστούν στενά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα  κατέχουν την τεχνογνωσία για  τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και αυτοί μπορούν να προτείνουν στους αγρότες τρόπους αύξησης της κερδοφορίας τους. Είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα να συνδεθεί η επιστημονική γνώση με τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς αναβολές και κωλυσιεργίες.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, όλοι εμείς που βρεθήκαμε στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών αγροτών ευελπιστώ ότι έχουμε πλέον κατανοήσει ότι το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωτογενή  τομέα της παραγωγής. Η αγροτιά και οι κτηνοτρόφοι είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας. Εδώ στο μνημείο των πεσόντων της εξέγερσης του 1910 οφείλουμε εκτός από την απόδοση τιμής να δεσμευτούμε ότι όλοι, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεταιριστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα συνεργαστούμε έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής να γίνει ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι και όλοι μαζί οφείλουμε να αγωνιστούμε για αυτόν τον κοινό σκοπό. Είναι χρέος μας. Το χρωστάμε σε όλους αυτούς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που αψηφώντας αντίξοες καιρικές συνθήκες, με χιονιά ή καύσωνα επιμένουν πεισματικά να δίνουν καθημερινό αγώνα για να καλλιεργήσουν τη γη τους. Που δίνουν καθημερινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Που δίνουν το δικό τους αγώνα για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να βγει από τη στασιμότητα. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα που καταθέτουν οι αγρότες, οφείλει να δώσει κίνητρα στα νέα παιδιά να μείνουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους. Η πατρίδα μας χρειάζεται νέους αγρότες που θα έχουν τη γνώση αλλά και τη διάθεση να εργαστούν στη γη. Μαζί με την πείρα των μεγαλυτέρων είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουν να πάνε τον αγροτικό τομέα μπροστά. Χρέος μας είναι να τους ενθαρρύνουμε και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Αυτό θαρρώ ότι είναι το μήνυμα του σημερινού εορτασμού. Να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία των αγροτών του Κιλελέρ και να παλέψουμε σήμερα όλοι μαζί, νέοι και μεγαλύτεροι, ο καθένας από το πόστο του για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες των πεσόντων της εξέγερσης του Κιλελέρ».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις