ΛΑΡΙΣΑ

Ερώτηση Λαμπρούλη για τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις και την εναέρια προστασία από τον ΕΛΓΑ

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως χαλαζόπτωση και έντονη βροχόπτωση που επικράτησαν στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, το Σάββατο 13-4-2019, είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα διαφόρων δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών να καταστραφούν.

Σε ανακοίνωση ο βουλευτής Λάρισα του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης (ανακοίνωση που δόθηκε από κοινού με τον Βουλευτής Μαγνησίας κ. Νίκο Στεργίου) τονίζει: «Αποδείχθηκε πως οι πρόσφατες εξαγγελίες για εναέρια προστασία στους αγροτοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ, αποτελούν κυριολεκτικά λόγια του αέρα, αφού για ακόμα μια χρονιά οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, του Δαμασίου, των Δένδρων και των Πλατανουλίων υπέστησαν τεράστιες καταστροφές.»

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργό τι ενέργειες θα κάνει ώστε:

  • Άμεσα ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην καταγραφή της καταστροφής και να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της καταστροφής.
  • Ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής – αποζημίωσης να δοθεί άμεσα κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες των χωριών του Δήμου Τυρνάβου αφού τίθεται ζήτημα επιβίωσή τους, διότι χωρίς εισόδημα δεν θα μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.
  • Άμεσα να δρομολογηθεί πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων όπως και κάθε μορφής χαρατσιών των πληγέντων αγροτών διότι θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής.
  • Άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που πρέπει να είναι κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες