ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πως να επιλέξω κέντρο εξωσωματικής;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία IVF αντιπροσωπεύει μία από τις πιο επιτυχημένες ιστορίες της σύγχρονης ιατρικής. Με την εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορούν να βοηθηθούν ζευγάρια που δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν ένα μωρό με οποιαδήποτε άλλη τεχνική, για να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια. Τα ζευγάρια που θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο βιώνουν μια έντονη και απαιτητική κατάσταση, η οποία απαιτεί επαγγελματισμό και ιδιαίτερη φροντίδα από το κέντρο και την ομάδα στην οποία θα απευθυνθούν.

Η επιλογή του κατάλληλου κέντρου εξωσωματικής αποτελεί κομβικό σημείο στη διαδικασία της θεραπείας της υπογονιμότητας. Δυστυχώς πολλά ζευγάρια υποθέτουν αφελώς ότι όλα τα κέντρα εξωσωματικής είναι εξίσου καλά. Συχνά επιλέγουν ένα κέντρο επειδή είναι κοντά τους, επειδή έχει χαμηλότερες χρεώσεις ή επειδή γνωρίζουν κάποια που έμεινε εκεί έγκυος. Αυτά όμως δεν θα πρέπει να είναι τα μοναδικά κριτήρια για να επιλέξουν την ομάδα που θα εμπιστευθούν αυτή την τόσο σημαντική στιγμή της ζωής τους.

Ας δούμε τι θα πρέπει να προσέξετε πριν επιλέξετε το κέντρο εξωσωματικής με το οποίο θα συνεργαστείτε:

  • Ξεκινήστε ψάχνοντας το διαδίκτυο για πληροφορίες για το Κέντρο που σκέφτεστε να επισκεφτείτε, από την ιστοσελίδα του και τα social media (Facebook, Twitter, LinkedIn κλπ.), πριν ακόμα το πρώτο σας ραντεβού.
  • Συλλέξτε πληροφορίες για όλη την ομάδα του κέντρου και τον τρόπο λειτουργίας του εμβρυολογικού εργαστηρίου. Η κλινική εμπειρία και η φιλοσοφία των γιατρών και των εμβρυολόγων, καθώς επίσης και η τεχνολογία τελευταίας γενιάς στο εργαστήριο είναι πολύ σημαντικά κριτήρια επιλογής.
  • Η πολυπλοκότητα των θεραπειών γονιμότητας είναι μεγάλη και ο γυναικολόγος αναπαραγωγής που θα σας αναλάβει θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας, προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημά σας. Μια επίσκεψη πριν πάρετε την απόφαση, σ’ έναν από τους γιατρούς του Κέντρου θα πρέπει να ικανοποιήσει σημαντικά θέματα, όπως:
  • Αφιέρωσε αρκετό χρόνο;
  • Μείνατε με την εντύπωση ότι θα έχετε καλή επικοινωνία με τον γιατρό κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
  • Έλυσε όλες τις απορίες σας;
  • Έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι προτείνει να γίνει και γιατί: εξετάσεις, θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, πρακτικά ζητήματα (όπως ταξίδια, αν κατοικείτε μακριά από το Κέντρο) και οικονομικά θέματα.

Χρειάζεστε ενημέρωση με απλό και ξεκάθαρο τρόπο και φυσικά με ειλικρίνεια!

  • Η οργάνωση του Κέντρου σύμφωνα με τα πρότυπα της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ESHRE) καθώς και η πιστοποίηση ISO αποτελούν σημαντικά κριτήρια που δυνητικά διασφαλίζουν την υγεία της γυναίκας και αποκλείουν λάθος χειρισμό του γενετικού υλικού.
  • Ενημερωθείτε για τα ποσοστά επιτυχίας του Κέντρου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ποσοστά που αφορούν στη δική σας ηλικιακή ομάδα και στη μέθοδο που θα ακολουθήσετε. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το ποσοστό πολύδυμων κυήσεων του Κέντρου και τα διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας, με φρέσκα ή κατεψυγμένα έμβρυα.
  • Ζητήστε από την αρχή να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις διεργασίες και διαρκής ενημέρωση σε σχέση με την εξέλιξη της θεραπείας σας και τις προοπτικές που έχει να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Αυτό που θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι ότι κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό και επομένως η θεραπεία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του. Αναζητήστε το Κέντρο Εξωσωματικής που καλύπτει τις ανάγκες σας και βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογία σας.

Αφροδίτη Ζησοπούλου BSc, MSc
Κλινικός Εμβρυολόγος
Newlife IVF

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες