ΛΑΡΙΣΑ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης στην 1η Έκθεση του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας

Την 1η Έκθεση του Συνδέσμου των Μικρών Οινοποιών της Ελλάδας (ΣΜΟΕ) στα Πετράλωνα, επισκέφθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης. Στην Έκθεση συμμετέχουν 44 οινοποιεία από όλη τη χώρα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Βασίλης Κόκκαλης είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο χώρο της Έκθεσης και να συνομιλήσει με ανθρώπους της παραγωγής οίνου που προέρχονται από οικογενειακά οινοποιεία και αποτυπώνουν με τα προϊόντα τους τα χαρακτηριστικά και τη μοναδικότητα της περιοχής τους.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Αθανάσιο Ντούγκο, όπου συνομίλησαν για θέματα του αμπελοοινικού τομέα.

Ο Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι ο οίνος αποτελεί σταθερά κορυφαίο εθνικό προϊόν. Προτεραιότητα του Υπουργείου είναι οι δράσεις προώθησης του σε τρίτες χώρες, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των οινοποιείων. Επισήμανε ότι οι επενδύσεις στην οινοπαραγωγή εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2018, όπου απορροφήθηκαν 1.885.000€. Στόχος του Υπουργείου είναι η συνέχιση της καλής πορείας και για το διάστημα 2019-2023, βοηθώντας με κοινοτικά κονδύλια την βελτίωση της υποδομής αλλά και την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Σχετικά με τις νέες φυτεύσεις ενημέρωσε, ότι η διαδικασία χορήγησης αδειών φύτευσης γίνεται πλέον με ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης και στους επιλέξιμους παραγωγούς χορηγείται από το Υπουργείο η άδεια μέχρι την 1 Αυγούστου του έτους. Η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων έληξε στις 27 Μαρτίου και η διαδικασία αξιολόγησης από την αρμόδια ΔΑΟΚ θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.  Για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είπε, ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων θα συνεχιστεί και τα έτη 2019-2023 με ετήσιο ύψος κοινοτικών κονδυλίων εννέα εκατομμύρια 9.000.000 ευρώ/έτος. Επομένως θα είναι διαθέσιμα 45.000.000 ευρώ για τη βελτίωση και ανανέωση των αμπελώνων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες