ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Γαμβρούλας: «Να γίνει η Λάρισα Μητροπολιτικός Δήμος» – Τα ονόματα των υποψηφίων (φωτο)

Το συνδυασμό του «Ορμή Ανανέωσης» παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Νίκος Γαμβρούλας στο Μύλο του Παππά. Μπροστά σε ένα κυρίως νεανικό κοινό ο κ. Γαμβρούλας παρουσίασε την ομάδα του, η οποία θα γίνει ο αρωγός της πραγματοποίησης του προγράμματός του.

Τα 2/3 των υποψηφίων είναι μικρότεροι από 36 ετών, ενώ εκπροσωπείται και η λεγόμενη γενιά του brain drain, με τη συμμετοχή υποψηφίων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Το «βαρύ» σχέδιο της Ορμής Ανανέωσης βλέπει την Λάρισα του 2030-2050 ως ένα Μητροπολιτικό Δήμο.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος μίλησε για πληθώρα ζητήματα που «ταλανίζουν» την πόλη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προτάσεις της Ορμής Ανανέωσης για τη δημιουργία Αντιδημαρχίας νέας γενιάς με πεδίο ευθύνης τα προβλήματα των νέων και ό,τι σχετίζεται με αυτούς, αλλά και την ίδρυση του αντίστοιχου “Ιπποκράτειου Πανεπιστημίου Λάρισας”, με κύριες κατευθύνσεις την υγεία, τη γεωργία και την διατροφή, καθώς και τις σύγχρονες τεχνολογίες που σχετίζονται με τους τομείς αυτούς.

Στην ομιλία του ο κ. Γαμβρούλας τόνισε: 

«Κυρίες και κύριοι, η προσπάθεια μας είχε και εξακολουθεί να έχει αρκετές δυσκολίες. Μια προσπάθεια που δεν στηρίζεται σε κανέναν κομματικό σχηματισμό, χωρίς μαζικές δεξαμενές ανθρώπινου δυναμικού και χωρίς χρηματικά πακέτα! Το αποτέλεσμα ήρθε με ακούραστη κουβέντα με κάθε έναν υποψήφιο, αθόρυβη δουλεια στην κοινωνία και κάτι ψηλά από τα μεροκάματα που βγάζουμε ως νέοι άνθρωποι. Το σημαντικότερο όμως: με πάθος και θέληση για να καταφέρουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε η καθημερινότητά μας να γίνει καλύτερη. Ώστε η πόλη μας να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της, πραγματικά ποιοτικές υποδομές και υπηρεσίες!

Ποτέ στην ιστορία δεν έγινε στην κατεύθυνση της προόδου κάτι που κάποιος δεν είχε οραματιστεί πριν και δεν το είχε προτείνει. Είπαμε ότι σε 20-30 χρόνια η Λάρισα μπορεί να γίνει Μητροπολιτικός Δήμος με μέχρι 500.000 κατοίκους, οι οποίοι μπορούν να ζουν καλά και να ευημερούν.

Η πρόοδος και η ανάπτυξη όμως δεν έρχονται από μόνες τους. Και, αν έρθουν από εξωγενείς παράγοντες ή κατά τύχη, δεν μπορούμε να πάρουμε όλα τα οφέλη τους ούτε και να αποτρέψουμε τις όποιες παράπλευρες κακές τους συνέπειες.

Ζούμε σε μία πόλη που, για τα δικά τη μέτρα, έχει λύσει μερικά από τα βασικά της προβλήματα, όπως ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα, ΧΥΤΑ. Κι αυτό οφείλεται σε μία σειρά δημάρχων, που, λιγότερο ή περισσότερο ο καθένας, πρόσφεραν κάποια πράγματα στην πόλη. Όμως έμειναν κι άλλα πολλά να γίνουν.. Είναι αυτά τα προβλήματα που εμείς τα αποκαλούμε «Τα μεγάλα ζητήματα της εποχής»

Ακούμε συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια το εύρημα της αξιοβίωτης πόλης. Καλό αλλά δεν φτάνει. Δεν μπορεί να καλύψει την εποχή και τις ανάγκες της. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της νέας γενιάς για δουλειά, για ύπαρξη, για τη δημιουργία οικογένειας. Της νέας γενιάς που αγαπά τη Λάρισα και θα ήθελε να ζήσει σ’ αυτήν. Της νέας γενιάς, των παιδιών δηλαδή και των εγγονών πολλών από εσάς εδώ, που θέλει αλλά δεν μπορεί να ζήσει στη Λάρισα, γιατί δεν βρίσκει δουλειά. Γιατί η πόλη δεν καλύπτει τις επαγγελματικές ή άλλες φιλοδοξίες τους. Είναι και τα δύο κρίμα. Πιο πολύ το να μην μπορείς να βρεις δουλειά για να ζήσεις. Αλλά και το να μην μπορείς να βρεις δουλειά πάνω στην ειδικότητά σου δεν είναι λιγότερο άσχημο. Αυτό το πρόβλημα λοιπόν έχει οδηγήσει τα τελευταία 10 χρόνια, χιλιάδες νέους κατά βάση συμπολίτες μας, στην μαζική τους φυγή στο εξωτερικό!

Σε 10 με 15 χρόνια χρόνια η χώρα μας θα εμφανίσει για πρώτη φορά και με τα επίσημα στατιστικά την πρώτη στην ιστορία της γενιά ηλικιωμένων πολυπληθέστερη από την παραγωγική γενιά. Η χώρα μας δηλαδή θα έχει και επίσημα εκατομμύρια ως συνταξιούχους και η πόλη μας χιλιάδες, οι οποίοι θα πρέπει να ζήσουν αξιοπρεπώς και με τις ανάλογες υποδομές και παροχές. Είμαστε άραγε έτοιμοι να υποδεχτούμε αυτή την τεράστια γενιά ηλικιωμένων; Ποτέ πιστεύετε πως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση γι αυτό; Τότε, δηλαδή σε 10 με 15 χρόνια, όταν η συζήτηση πλεόν θα είναι τι δεν έγινε το 2020 και το 2025; Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να φέρουμε από σήμερα το ζήτημα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Επειδή όμως και ο πληθυσμός μας φθίνει, όπως έχουμε πει πολλές φορές, καθώς, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο της Eurostat, ο ελληνικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 3,5 εκατομμύρια περίπου ως το 2080, είναι αναγκαίο να σταθούμε δίπλα στα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά και δυσκολεύονται είτε οικονομικά είτε από άποψη υποστήριξης και υποδομών. Ο Δήμος μας πρέπει και μπορεί να σταθεί δίπλα στα νέα ζευγάρια που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε αναμένεται να ξεκινήσουν την διαδικασία δημιουργίας οικογένειας. Το πρόγραμμα μας για τον περιορισμό του Δημογραφικού προβλήματος, που θα σας παρουσιάσω στην συνέχεια, θα δώσει τις απαντήσεις για το πως μπορεί ο Δήμος μας να καταφέρει κάτι τέτοιο.

Βασικά στοιχεία της πόλης μας, όπως το ποτάμι της, ο Πηνειός ποταμός, το Αρχαίο της θέατρο, το Φρούριο, μνημεία και πολλά ακόμη που θα μπορούσαν να κάνουν την πόλη μας μια από τις πρώτες επιλογές εκδρομέων και τουριστών, δεν καταφέραμε επί σειρά ετών ούτε να αξιοποιήσουμε, ούτε βεβαίως να αναδείξουμε! Πόσο ακόμη χρόνο θα χάσουμε αναρωτιόμαστε καθημερινά…

Η πόλη μας βεβαίως θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει στους κατοίκους της αλλά και στους επισκέπτες της, μια σειρά από ποιοτικές υπηρεσίες και υποδομές, ώστε να μπορούν αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο και ποιοτικά τον ελεύθερό τους χρόνο.  Πολιτισμός, φύση, ποδήλατο θέλουμε να γίνουν βασικά στοιχεία της καθημερινότητας των Λάρισαίων.

Την πόλη μας θα πρέπει να την χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη σε όσους την έχουν ανάγκη, αλλά και η βελτίωση των υποδομών για τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες. Δεν είμαστε μηδενιστές! Αναγνωρίζουμε ότι, προς την κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πράγματα. Ας δούμε όμως όλοι μαζί πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε κι άλλο τις υποδομές μας, ώστε να κάνουμε την πόλη μας, μια πόλη φιλική στα ΑμέΑ, Νο1 προορισμό για εκδρομείς ΑμεΑ πανελλαδικά.

Θέλουμε και κάτι ακόμη με μεγάλο ζήλο: Την πόλη μας, μια πόλη πολύ φιλική στα παιδιά και τους γονείς! Θα σας παρουσιάσω σε πολύ λίγο μια σειρά από σοβαρές προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θα αναρωτηθούν ίσως εύλογα κάποιοι: Μπορεί ο Δήμος να κάνει κάτι για όλα αυτά; Τους απαντούμε ότι ένας δήμος χαμηλών προσδοκιών, ένας Δήμος του χθες, ένας Δήμος προσκολλημένος τυπολατρικά στις αρμοδιότητές του, θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από τη δύναμη της αδράνειας και της γραφειοκρατίας. Ο Δήμος λοιπόν δεν είναι μόνο ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα και λακκούβες στους δρόμους. Ο Δήμος της νέας εποχής είναι πολλά περισσότερα. Όποιος θέλει ο Δήμος να μαζεύει μόνο σκουπίδια και να φτιάχνει τις λακούβες στους δρόμους έχει επιλογές. Εμείς προσπαθούμε να δούμε την πόλη σε 20-30 χρόνια.

Όλα αυτά γίνονται. Και όχι μόνο αν αυξηθούν οι αρμοδιότητες με νόμο – πράγμα που θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε, αλλά δεν είναι άμεσα αναγκαίο. Όχι μόνο αν αυξηθούν οι χρηματορροές, πράγμα πολύ σημαντικό μεν αλλά όχι και πανάκεια δια πάσαν νόσον. Πολλά πράγματα γίνονται χωρίς χρήματα, χωρίς αρμοδιότητες, αφού πρώτα προταθούν σοβαρά, σχεδιαστούν σοβαρά και ξεκινήσουν σοβαρά. Κι ας έρθουν μετά να μας πουν για τις αρμοδιότητες.

Άλλο ένα σοβαρό θέμα ενόψει της απλής αναλογικής είναι οι πιθανές δυσλειτουργίες που ενδέχεται να συναντήσουμε σε σχέση με τις πάγιες λειτουργίες των Δήμων. Να πούμε στο σημείο αυτό ότι οι τροποποιήσεις που πέρασαν στον «Καλλικράτη» με τον τελευταίο νόμο, που εισήγαγε την απλή αναλογική, έγιναν αποσπασματικά και πρόχειρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του όχι τόσο την πιθανότητα συναλλαγών, στην οποία πολλοί έχουν εστιάσει, αλλά κυρίως τις τεράστιες δυσλειτουργίες που μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη πλειοψηφίας, όπως π.χ. να μην εγκρίνονται προϋπολογισμοί, ισολογισμοί κ.ά. Εδώ πρέπει να φέρουμε σοβαρά την μεγάλη ανάγκη του διαχωρισμού διοικητικής και πολιτικής λειτουργίας. Υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και σήμερα Δήμων που δεν μπορούν να πληρώσουν πάγιες λειτουργίες τους, γιατί δεν εγκρίνεται ο προϋπολογισμός τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί θα πρέπει να υπογράφουν οι αντιδήμαρχοι άδειες καταστημάτων; Κι ένα σωρό άλλες δυσπλασίες του συστήματος. Οι διοικητικές λειτουργίες πρέπει να περάσουν στην υπηρεσία, με συντονιστή έναν υπηρεσιακό γενικό διευθυντή, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο να παραμείνουν οι πολιτικές λειτουργίες, ό,τι δηλαδή έχει σχέση με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την επίλυση σοβαρών προβλημάτων της πόλης.

Σ’ αυτό το περιβάλλον λοιπόν πιστεύουμε σε μία πόλη της νέας εποχής, που θα στηρίξει την ανάπτυξή της στην παράδοσή της, τις δυνατότητές της και την παιδεία. Έτσι, έχουμε καταθέσει και παρουσιάζουμε και σήμερα ολοκληρωμένη πρόταση μίας πόλης, η οποία με πρωτοστάτη τον Δήμο της θα εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητές της και θα αποτελέσει πανελλήνιας τουλάχιστον εμβέλειας κέντρο πρωτογενούς παραγωγής και παραγωγής υπηρεσιών υγείας και έρευνας πάνω στην υγεία και την αγροτική παραγωγή. Αυτό γίνεται τόσο με την ανάπτυξη ειδικών νοσοκομειακών υποδομών προσθετικά στις ήδη υπάρχουσες όσο και κέντρων έρευνας πάνω στα θέματα, με βασικό μοχλό το Ιπποκράτειο Πανεπιστήμιο Λάρισας, όπως θα αναφέρουμε λεπτομερώς παρακάτω.

Θέλουμε την πόλη μας, μια πραγματικά έξυπνη πόλη. Όχι με προχειρότητες και πυροτεχνήματα, αλλά με σοβαρό σχεδιασμό γι αυτό!

Κυρίες και κύριοι, Όλοι εμείς δεν υποκρινόμαστε πως αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και τα ζητήματα της εποχής. Τα ζούμε καθημερινά και δεν μας συμβούλεψε κανένας να μιλήσουμε γι αυτά. Πηγάζει από μέσα μας αυθεντική ανησυχία για την γενιά μας και για τους γύρω μας. Για τα παιδιά μας, για τους συγγενής, τους φίλους και τους συμπολίτες μας!

Θέλουμε να δούμε την πόλη μας να αναπτύσσεται και να ξεχωρίζει. Να γίνεται ο τρίτος πόλος ανάπτυξης της χώρας. Όχι με ευχές και γενικότητες. Αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις!

Έχουμε λοιπόν να σας παρουσιάσουμε ενδεικτικά κάποιες από τις προτάσεις μας σε συγκεκριμένους τομείς προγράμματος. Δεν σας κουράσω καθόλου. Απεναντίας θα βρείτε πολύ ενδιαφέρουσες τις προτάσεις μας.

Πρόταση: Αντιδημαρχία νέας γενιάς με πεδίο ευθύνης τα προβλήματα των νέων και ό,τι σχετίζεται με αυτούς

  • Επιχειρηματικότητα – Βελτίωση του Brain Drain

Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε την νεανική επιχειρηματικότητα! Το Brain Drain, δηλαδή η μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό δεν λύνεται με γενικόλογα, ούτε βεβαίως ένας Δήμος από μόνος του μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Μπορεί όμως να παρέμβει δυναμικά και να στηρίξει εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν και να επιχειρήσουν στην πόλη! Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν προτείνουμε μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις  παροχής κινήτρων, υποστήριξης, ενημέρωσης, προώθησης αλλά και χρηματοδότησης σε ορισμένες περιπτώσεις, ώστε οι νέοι μας να έχουν την ευκαιρία που επιθυμούν.

  • Δημογραφικό Πρόγραμμα

Η Ορμή Ανανέωσης έχει κατατάξει από την αρχή το πρόβλημα του Δημογραφικού πολύ ψηλά στην ατζέντα της και παρουσιάζει τις καινοτόμες προτάσεις της για τον περιορισμό του φαινομένου:

Μία πόλη φιλική στα παιδιά και τους γονείς μπορεί να δώσει κίνητρα σε νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, αλλά και να στηρίξει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Προτείνουμε λοιπόν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε στα παιδιά αλλά και τους γονείς από την γέννα, την προσχολική ηλικά, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την δευτεροβάθμια εκπαίδευση έως την ενηλικίωση τους, η πόλη μας να παρέχει όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες που θα τους στηρίξουν ουσιαστικά! Μια καινοτόμα ολοκληρωμένη παρέμβαση…

Είναι αναγκαίο να περιορίσουμε την φυγή πληθυσμού όπως τονίσαμε μόλις προηγουμένως.

Αλλά και στην Τρίτη ηλικία, όπου ο αριθμός των ηλικιωμένων είναι δεδομένο πως θα αυξηθεί ραγδαία κατά τα επόμενα έτη. Είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και απασχόλησης στους δημότες της τρίτης ηλικίας. Έτσι προτείνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις υποδομές και τις υπηρεσίες του Δήμου που απευθύνονται στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας!

  • Τουρισμός

Όλοι στην πόλη συζητάμε πως το τουριστικό προϊόν μας δεν είναι καθόλου ισχυρό. Η πόλη μας δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ισχυρή τουριστική ταυτότητα ικανή να προσελκύσει τουρίστες και εκδρομείς. Προτείνουμε λοιπόν να αποσαφηνιστεί η τουριστική ταυτότητα της πόλης μας και να μπούμε δυνατά στο παιχνίδι της προβολής αλλά και της ανάδειξης των σημαντικότερων σημείων της, όπως το αρχαίο θέατρο, ο Πηνειός ποταμός, το φρούριο, σημαντικά μνημεία, μουσεία, αλλά και η αναπαλαίωση κτηρίων, ικανών να βελτιώσουν την αισθητική της πόλη μας.

  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από τις πρώτες μέρες, τονίσαμε ιδιαίτερα το θέμα του Πανεπιστημίου που προέκυψε, με ολέθριες συνέπειες για την πόλη μας. Ο νόμος που ψηφίστηκε έχει ήδη κάποιες σημαντικές συνέπειες για την Λάρισα, που δεν τις συζητά πλέον κανείς: (α) Οδήγησε στη διάλυση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και (β) άφησε την πόλη χωρίς αυτοτελές Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Έτσι η Λάρισα, η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, έμεινε χωρίς ΑΕΙ και είναι πλέον η μόνη πρωτεύουσα Περιφέρειας χωρίς ΑΕΙ και ίσως η μόνη ευρωπαϊκή πόλη τέτοιου μεγέθους που δεν έχει Πανεπιστήμιο. Αναλύσαμε και σας παρουσιάζουμε και πάλι, όλες τις εις βάρος μας συνέπειες από την ψήφιση του νόμου, που η ολιγωρία της Δημοτικής αλλά και της Περιφερειακής αρχής επέτρεψαν. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ανάπτυξη χωρίς Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να υπάρξει. Η προοπτική της Λάρισας επιβάλει να γίνει στρατηγικός μας στόχος η ίδρυση αυτοτελούς πανεπιστήμιου στην πόλη. Πρέπει να γίνει κοινός στόχος όλων μας, και ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία για την ίδρυση του “Ιπποκρατείου Πανεπιστημίου Λάρισας”, με κύριες κατευθύνσεις την υγεία, τη γεωργία και την διατροφή, καθώς και τις σύγχρονες τεχνολογίες που σχετίζονται με τους τομείς αυτούς. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική και η δική μας δέσμευση.

  • Κοινωνική Πολιτική

Αρκετά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προς την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ΑμεΑ στην Λάρισα. Παρ όλα αυτά χρειάζονται αρκετά ακόμη να γίνουν, ώστε η πόλη μας να χαρακτηρίζεται ως μια πραγματικά φιλική πόλη στα ΑμεΑ. Για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους παρουσιάσαμε πριν το πρόγραμμα «Λάρισα φιλική στο παιδί και τους γονείς». Το κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο λειτουργούν ομαλά και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε όσους το έχουν ανάγκη. Εμείς όμως προτείνουμε από την χρηματοδότηση του Δήμου, υποχρεωτικά ένα μέρος να καλύπτει είδη βρεφικής φροντίδας. Ενίσχυση του εθελοντισμού σε όλες τις ηλικίες. Δράσεις εθελοντισμού στην προσχολική ηλικία, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην δευτεροβάθμια, στην τριτοβάθμια αλλά και στην Τρίτη ηλικία. Είναι αναγκαίο επίσης ο ΟΑΕΔ να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργήσει στα Ευρωπαικά πρότυπα ως γραφείο ευρέσεως εργασίας. Θα πρέπει όσοι λαμβάνουν βοήθεια από τις υπηρεσίες αλληλεγγύης του Δήμου (συσσίτια, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο κτλ), να γίνεται επιπλέον προσπάθεια εύρεσης εργασίας για αυτούς έτσι ώστε και οι ίδιοι να επωφεληθούν αλλά και ο Δήμος να μην επιβαρύνεται με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που τον έχουν ανάγκη σε αυτό το επίπεδο.

  • Περιβάλλον

θέλουμε υψηλές υπηρεσίες καθαριότητας σε κάθε περιοχή του Δήμου! Θέλουμε την πόλη μας, πόλη του ποδηλάτου, με ποδήλατα σχεδόν δωρεάν από τον Δήμο, τα οποία θα παίρνει κανείς με την ταυτότητά του και θα τα επιστρέφει. Με την κατασκευή επιπλέον βυθιζόμενων κάδων, κάτι το οποίο ήδη δρομολογείται. Ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών κτηρίων με απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ. Διάλογο με το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ (κάτι το οποίο έχουν κάνει και άλλες παρατάξεις) ώστε να βρεθούν τρόποι μείωσης του κόστους μεταφοράς για τους πολίτες. Και φυσικά προώθηση της ανακύκλωσης με δράσεις που θα διοργανώνει ο Δήμος. Δράσεις που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, όπως αναφέραμε και στον τομέα του εθελοντισμού.

  • Υποδομές της πόλης

Έλεγχος στατικότητας σε όλα τα κτήρια αρχικά του κέντρου και στην συνέχεια στις συνοικίες της πόλης. Διατηρητέα κτήρια εντός της πόλης: Να προχωρήσουμε στην αναπαλαίωση τους σε όσα (μετρημένα στα δάχτυλα πλεόν) έχουν μείνει. Ιδιαίτερο βάρος θα ήθελα να ρίξω στο διατηρητέο επί της οδού Σεφέρη, που βρίσκεται στα χέρια του Δήμου από το 1990! Εδώ και 29 χρόνια λοιπόν, ο Δήμος απλώς το κατέχει! Γιατί;  Τα Δίδυμα κτήρια στην οδό 31 Αυγούστου. Το παλιό Υαλουργείο: ένας πρώην βιομηχανικός χώρος που είναι πλέον εγκαταλειμμένος. Και πολλά ακόμη φυσικά… Το Τελωνείο, όπου είναι άμεση ανάγκη να απεγκλωβιστεί το κέντρο της πόλης, από τις δεκάδες νταλίκες που βρίσκονται συνεχώς επί της οδού Φαρσάλων. Δεν επιτρέπεται να συμβαίνει αυτό στο κέντρο της πόλης μας. Ο ΟΣΕ, όπου με χαρά ακούσαμε δηλώσεις του νυν Δημάρχου ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με τον ΟΣΕ όπου διαπραγματεύεται ένα σύνολο υποδομών του.

Δεν ακούσαμε κάτι για το τμήμα που γειτνιάζει με τον σταθμό, όπου είναι και η περιοχή ενδιαφέροντος μας μέχρι την οδό Γουργιώτη (μαζί με το τελωνείο) στο Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί λοιπόν προτείνουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ιπποκράτης: Άμεση ανάγκη να προχωρήσει η κατασκευή πλατείας. Έναρξη επίμονου διαλόγου για επίλυση του ζητήματος. Άλσος: Επανάχρηση με χώρο για τους νέους, άδεια για λούνα παρκ, χώροι εστίασης, ιππασία, δράσεις εθελοντισμού κτλ Φωτισμός: Χαμηλός σε πάρα πολλές περιοχές! Κυρίως στις γειτονιές εκτός κέντρου!Ενίσχυση του φωτισμού με λάμπες οικονομίας. Είναι σοβαρό θέμα και έχει να κάνει με την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Ανάπτυξη υποδομών στις γειτονιές – συνοικίες και τα χωριά.  Θέλουμε τις γειτονιές μας προσεγμένες, όμορφες και αξιοβίοτες! Με κάθε απαραίτητη υποδομή…

  • Αθλητισμός

Θέλουμε στην πόλη μας να ανθίσει και πάλι ο χώρος του αθλητισμού. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στην βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, στην στήριξη των αθλητικών σωματείων, στην αξιοποίηση όλων των δυνατών αθλητικών χώρων. Υπάρχουν ομάδες που αγωνίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο και δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι να προπονηθούν. Τα προπονητήρια τύπου μπαλόνι είναι και χαμηλού κόστους και πολύ λειτουργικά! Να ανοίξουν οι σχολικές αυλές και τα απογεύματα!

  • Πολιτισμός

Η πόλη μας παρόλο που διαθέτει πληθώρα πολιτιστικών υποδομών και μνημείων, εντούτοις στερείται μιας σαφώς αναγνωρίσιμης πολιτισμικής ταυτότητας, με την οποία να είναι συνυφασμένη και συνδεδεμένη.

Είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί έως τώρα. Στην πορεία προς τις εκλογές θα παρουσιάσουμε κι άλλους τομείς προγράμματος. Εμείς περπατάμε και θα περπατήσουμε όλη τη πόλη και όλα τα χωριά, συναντάμε και θα συνεχίσουμε να συναντάμε συνεχώς φορείς και συλλόγους ώστε να ενημερωθούμε για κάθε πιθανό πρόβλημα, προτείνοντας ύστερα από επεξεργασία πιθανές λύσεις. Δεν λέμε πως αυτά θα γίνουν ΟΛΑ αύριο το πρωί. Ζητάμε όμως να δεσμευτούμε όλοι ως υποψήφιοι Δήμαρχοι πως θα εργαστούμε από κοινού, ώστε οι προτάσεις μας να υλοποιηθούν σε μία σειρά ετών και η πόλη να πάει ένα βήμα παραπέρα!

Η ανεξάρτητη Δημοτική κίνηση Ορμή Ανανέωσης ήρθε για να μείνει!

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπομονή και την προσοχή σας! Καλό αγώνα με Ορμή Ανανέωσης!»

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο έτερος υποψήφιος Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Παναγιώτης Γούλας, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Θάνος Αδαμόπουλος, η υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΠΡ.ΑΞΙ. κ. Κώστας Σάββας.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ως είθισται οι υποψήφιοι του συνδυασμού.

Τα ονόματα:

Γαμβρούλας Νίκος Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Αδάμος Δημήτρης Εκπαδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Αποστολάκης Ευάγγελος Μηχανολόγος Μηχανικός
Βλάχος Δημήτρης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Γερόπουλος Περικλής Δάσκαλος
Γκουρομπίνος Αθανάσιος Πολιτικός Μηχανικός
Γούλας Δήμοσθένης Επιχειρηματίας Μεταφορών
Δασκαλοπούλου Κωνσταντίνα Ιδιωτικός Υπάλληλος
Ευαγγελόπουλος Σίμος Αστυνομικός
Ζαφειρίου Λουίζα Ασφαλίστρια
Ζαχαρία Μαρία Πτυχιούχος Τουριστικών Επαγγελμάτων
Ζήντρος Χρήστος Μάγειρας
Ζουριδάκης Αλέξανδρος Πολιτικός Μηχανικός
Θεοχάρης Νίκος Ιδιωτικός Υπάλληλος
Καλτσίδης Πέτρος Επιχειρηματίας Εστίασης, πρόεδρος Αθλητικών Σωματείων
Κατσούλα Ευαγγελία Θεολόγος
Κοντοδήμου Γεωργία Ψυχολόγος
Κουκουρίκης Μίλτος Επιχειρηματίας Εστίασης – Καλλιτέχνης
Κωστής Ζήσης Στέλεχος Ενόπλων Δυνάμεων
Λουκάς Πέτρος Υπάλληλος Εστίασης
Λώλος Αχιλλέας Επιχειρηματίας στον τομέα του Αυτοκινήτου
Μουστάκα Βασιλική Πληροφορικός
Μπουλογιάννης Αθανάσιος Μέτοχος στον Φροντιστηριακό Οργανισμό ΚΕΝΤΡΟΝ, Καθηγητής Φυσικής
Νιβολιανίτη Στέλλα Μαγείρισσα
Νικολαϊδης Δημήτρης Μηχανολόγος Μηχανικός
Νταφόπουλος Γεώργιος Ελεύθερος Επαγγελματίας
Πάικου Στέλλα Καθηγήτρια Γερμανικών
Παλάγκα Διονυσία Απόφοιτη Ιατρικών Εργαστηρίων
Παπαδημητρίου Ελένη Δασκάλα
Παπαδόπουλος Γεώργιος Έμπορος
Παπαδούλη Μαργαρίτα Υπαλληλος Εστίασης
Παπανικολάου Φιλίτσα Παιδοψυχολόγος
Πουτούλης Ιωάννης Κουρέας
Σαλτζίδης Χαράλαμπος Οδηγός
Σκαραφίγκας Γεώργιος Αγρότης
Σκάρπου Χριστίνα Οικονομολόγος Αθλητικής Διοίκησης
Τζάρτας Χρήστος Ελεύθερος Επαγγελματίας
Τσαμαδός Παναγιώτης Επιχειρηματίας
Φιλιπποπούλου Αθανασία Επιχειρηματίας Λιανικού Εμπορίου
Χοντή Έλσα Οικονομολόγος

Δείτε φωτογραφίες:

 

Μ.Τ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες