ΛΑΡΙΣΑ

«Φως» στο θέμα του καρκίνου της μήτρας και του μαστού έριξε η εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Λάρισας (φωτο)

Μια σημαντικότατη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Διβάνη» με διοργανώτρια την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Λάρισας και με θέμα τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού.

Λαρισαίες και Λαρισαίοι που γέμισαν την αίθουσα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φλέγον ζήτημα που απασχολεί σχεδόν κάθε οικογένεια.

Ο καθηγητής γυναικολογίας- μαιευτικής ΠΓΝΛ Αλέξανδρος Δαπόντε τόνισε για το θέμα:  «Είναι ιδιαίτερη χαρά μας και πρέπει να ευχαριστήσουμε την Αντικαρκινική Εταιρεία και ιδιαίτερα την κ. Σουλτούκη, καθώς έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το θέμα της πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Αυτό είναι κάτι που βασίστηκε στην δουλειά του συμπατριώτη μας, του Γ. Παπανικολάου αλλά εξελίχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια με δύο βασικά στοιχεία: Το ένα είναι από την λεγόμενη δευτερογενή πρόληψη που είναι το τεστ, περάσαμε στην πρωτογενή πρόληψη που είναι το εμβόλιο του HPV που τώρα συμπεριλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών άρα είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά και η πρόληψη θα γίνεται όντως σαν πρόληψη και το δεύτερο είναι ότι μέσα από την τεχνολογία που προέκυψε, αναπτύχθηκε το HPV τεστ που συνδυασμένο με το τεστ Παπανικολάου βελτιώνει πάρα πολύ την δυνατότητα ανίχνευσης των προκαρκινικών αλλοιώσεων. Άρα οδεύουμε σε μια κοινωνία η οποία μπορεί μέσα σε 5 με 10 χρόνια, αν εφαρμόσει τις υπάρχουσες τεχνολογικές εξελίξεις, να ευελπιστεί να έχει μηδενίσει τον καρκίνο του τραχήλου που είναι μεγάλη πρόοδος για την κοινωνία μας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας Λάρισας, κ. Ράνια Σουλτούκη, σημείωσε: «Είναι υποχρέωσή μας να στηρίζουμε δράσεις σχετικές με την ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα, την διάγνωση και την θεραπεία των μορφών καρκίνου. Σήμερα φιλοξενούμε δύο εξαίρετους συναδέλφους γιατρούς οι οποίοι θα μιλήσουν για εξαιρετικά θέματα και όχι τόσο γνωστά στον κόσμο. HPV, εμβόλιο για το HPV, ο φόβος του εμβολίου, το τεστ Παπανικολάου, πότε το κάνουμε και τι είναι και τι γίνεται με τον καρκίνο του μαστού. Τι θα κάνουμε, θα συμπεριφερθούμε όπως η Αντζελίνα Τζολί; Ποιες είναι οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για αυτό. Και ακόμη και αν αρρωστήσουμε, η ψυχή μας ποια δύναμη βρίσκει; Εμείς πιστεύουμε ότι είναι η θεραπευτική δύναμη της πίστης, κάτι για το οποίο θα μας μιλήσει ο σεβασμιότατος κ. Ιερώνυμος. Ευχαριστούμε όσους μας στηρίζουν. Θα επακολουθήσουν και άλλες ενδιαφέρουσες ομιλίες».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

* Ο καθηγητής γυναικολογίας- μαιευτικής ΠΓΝΛ Αλέξανδρος Δαπόντε με θέμα «Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις μέρες μας. Τεστ Παπανικολάου, HPV τεστ και εμβόλιο».

* Ο καθηγητής Ογκολογίας ΠΓΝΛ Αθανάσιος Κωτσάκης με θέμα «Κληρονομικός καρκίνος μαστού, προστασία-πρόληψη».

* Ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος με θέμα «Η θεραπευτική δύναμη της πίστης».

Στο φουαγιέ του ξενοδοχείου υπήρχε έκθεση έργων του γιατρού κυτταρολόγου Γιάννη Κυππαρισούς με θέμα «Από χρώση… σε χρώμα».

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες