Λευτέρης Παπαστεργίου

Πασαρέλα

Στην αρχή ήταν η διαρροή για τον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά και μετέπειτα η διαρροή για τον Σάκη Ρουβά, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ξεσηκώνοντας κύματα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μετέπειτα ήρθε η γνωστή ιστορία της Μυρσίνης Λοΐζου, της Ραλλίας Χρηστίδου, και φυσικά του Πέτρου Κόκκαλη για να πάρουν και πάλι φωτιά τα πληκτρολόγια.

Το γεγονός πως οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ένα πρώτο απτό δείγμα των εκλογικών προθέσεων του λαού, για πρώτη φορά μετά το 2014, έχει σημάνει συναγερμό στα επιτελεία των δυο κομμάτων. Η λογική και τα σενάρια που φέρνουν τον Πρωθυπουργό να αποφασίζει την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, ανάλογα με το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ενισχύουν τον διαγωνισμό «διάσημων» ονομάτων στις ευρωλίστες των κομμάτων, καθώς οι ευρωβουλευτές της χώρας θα εκλεγούν, και πάλι, με σταυρό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πλέον αναγνωρίσιμοι έχουν πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες, πολύ αξιόλογες υποψηφιότητες, οι οποίες όμως είναι αδύνατον να φτάσουν στο αυτί του ψηφοφόρου. Πόσες πιθανότητες έχει αλήθεια ο καινοτόμος ερευνητής ή ο επιτυχημένος ακαδημαϊκός σε σχέση με τον Σάκη ή τον Κόκκαλη;

«Πολλές», θα ήταν η απάντηση αν μιλούσαμε για έναν λαό, ο οποίος θα αναγνώριζε την σπουδαιότητα του ρόλου του ευρωβουλευτή, θα είχε ενημερωθεί για το πόσο σημαντικό έργο, που αφορά την καθημερινότητά του, επιτελείται στην ΕΕ και ποια τα προσόντα των υποψηφίων όλων των κομμάτων.

Δυστυχώς όμως, ούτε ο ψηφοφόρος, ούτε τα ΜΜΕ επιτελούν τον ρόλο τους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ουσία. Κανείς δεν κοιτάζει την επόμενη μέρα. Όλα κινούνται στην λογική της πασαρέλας. Ο Ζαγοράκης κερδίζει και η Ελλάδα συνεχίζει τον ύπνο του δικαίου. Είναι εύκολο το ανάθεμα στις ηγεσίες των κομμάτων για τις επιλογές των υποψηφίων. Είναι, φυσικά, και ενδεικτικό των προθέσεων, των στοχεύσεων, της ιδιοσυγκρασίας, της κουλτούρας και της πολιτικής φυσιογνωμίας των αρχηγών τους. Στο χέρι του ψηφοφόρου όμως είναι να τους αναγκάσουν την επόμενη φορά να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια τους με τις πλέον σοβαρές και διαθέσιμες υποψηφιότητες.

Κάτι μου λέει όμως πως δεν θα το πράξουν. Θα επιλέξουν με τα πλέον ακατάλληλα κριτήρια για μια ακόμη φορά. Μακάρι να κάνω λάθος…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις