ΛΑΡΙΣΑ

«Ανθρώπινη Πόλη»: Προεκλογικές μεγαλοστομίες από Καλογιάννη…

Με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη Λάρισας, «Ανθρώπινη Πόλη» με επικεφαλής τον Έκτορα Νασιώκα, εκτοξεύει «βέλη» προς τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη  με αφορμή το θέμα της ανάπλασης του χώρου του ΕΘΙΑΓΕ. Αναλυτικά:

«Είναι γνωστό ότι το 2016, παραχωρήθηκε στο Δήμο Λαρισαίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκταση περίπου 217 στρεμμάτων στην περιοχή ΣΕΚΦΟ. Στον χώρο αυτό, στεγάζεται και λειτουργεί το Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας που ανήκει στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ). Η έκταση αυτή χρησιμοποιείται από το έτος 1933 για τη δημιουργία νέων ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών, βιομηχανικών φυτών, οσπρίων και βοσκών. Η ιστορία του Ινστιτούτου είναι γνωστή αφού στην πολύχρονη λειτουργία του δημιούργησε δεκάδες ελληνικές ποικιλίες με υψηλή απόδοση, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας. Σήμερα, το Ινστιτούτο εκτός από το παραπάνω αντικείμενο, ασχολείται με τη χρήση τεχνικών διασταυρώσεων, βιοτεχνολογίας, ποιότητα εδαφοϋδατικών πόρων, αναλύσεις εδαφών, νερών και φυτικών ιστών, οργανική γεωργία, κ.λ.π.  Επιπλέον, οι ερευνητές του Ινστιτούτου συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση διεθνών και εθνικών Προγραμμάτων με προσανατολισμό τη γεωργία, κτηνοτροφία, εδαφοϋδατικούς πόρους και αγροτικό περιβάλλον.

Πριν από λίγες μέρες, ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, παρουσίασε τα αποτελέσματα για τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που αφορά στην ανάπλαση του χώρου του ΕΘΙΑΓΕ και τόνισε ότι θα αναπτυχθούν:

Βοτανικός Κήπος, Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, Μουσείο Εδαφών και Γεωργικής Τεχνολογίας και το λεγόμενο Πολιτιστικό Χωριό.

Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε γενικά και αόριστα ότι θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις προκειμένου να αναπτυχθούν τα αντιπροσωπευτικά είδη της χλωρίδας της περιοχής, θα παρουσιάζονται μέτρα προστασίας του εδάφους, του νερού και του αέρα των φυτών, η διαχείριση των αποβλήτων και η αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων!!!. Δηλαδή, θα δημιουργήσει Δημοτικό Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο την ανάπτυξη χλωρίδας, προστασίας του εδάφους, διαχείρισης αποβλήτων κ.λ.π. ;

Μάλιστα, ο δήμαρχος Λαρισαίων και οι υπηρεσιακοί φορείς του δήμου αφού παρουσίασαν τις προτάσεις των μελετητών και τις φουτουριστικές φωτογραφίες για την ανάπλαση του χώρου όπου λειτουργεί το ερευνητικό ίδρυμα, στη συνέχεια μοίρασαν βραβεία μεταξύ τους!!!. Για οικονομοτεχνική μελέτη δεν έγινε καμμία αναφορά.

Η ίδρυση του Μουσείου Εδαφών και Γεωργικής Τεχνολογίας είναι προσωπικό στοίχημα (κατά δήλωση) του κ. Καλογιάννη. Μάλιστα αποκάλυψε ότι θα παρουσιάζει και θα αναδεικνύει, με διαδραστικό και ψηφιακό κυρίως τρόπο, το πλήθος και την ποικιλία των γεωργικώς εκμεταλλεύσιμων εδαφών της χώρας, καθώς και την τεχνολογική εξέλιξη του τομέα της γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρέπει να σοβαρευτούν, αφού το ΥΠΑΑΤ αντί να παραχωρήσει το χώρο, έπρεπε να αξιοποιήσει το πλέον βασικό εργαλείο αγροτικής ανάπτυξης του Ινστιτούτου, δηλαδή τον εδαφολογικό χάρτη της Θεσσαλίας. Για το παραπάνω έργο ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ κι ο εδαφολογικός χάρτης (σε λεπτομερή έκδοση) ολοκληρώθηκε από το ΕΘΙΑΓΕ πριν από αρκετά χρόνια, αλλά βρίσκεται αναξιοποίητος στα συρτάρια του ΥΠΑΑΤ. Επίσης, ο απερχόμενος δήμαρχος πρέπει να ενημερωθεί ότι στα υπόγεια του Ινστιτούτου φυλάσσονται τα δείγματα σπόρων από ποικιλίες οι οποίες αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Οσπρίων. Αν το ΥΠΑΑΤ ενδιαφέρεται για την αγροτική έρευνα, μπορεί να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση πειραμάτων για τη δημιουργία νέων ποικιλιών.

Ο κ. Καλογιάννης ή έχει παντελή άγνοια ή σκόπιμα παραπλανεί τους Λαρισαίους. Για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί:

Ας σταθούμε όμως κυρίως στο Μουσείο Εδαφών στο οποίο ο δήμαρχος στηρίζει πολλές ελπίδες για την επανεκλογή του, αφού προσπαθεί να  πείσει τους πολίτες ότι θα αλλάξει η Λάρισα, επειδή το έργο όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο σύμβουλος του έργου “η συνεργασία όλων των φορέων δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την αξιοποίηση του χώρου, ο οπoίος δεν λαμβάνει μόνο υπερτοπικά χαρακτηριστικά, αλλά υπερπεριφερειακά και ενδεχομένως εθνικά χαρακτηριστικά”. Μάλιστα, ισχυρίζονται στο Δήμο ότι η διαχείριση και λειτουργία του Μουσείου Εδαφών και Γεωργίας, έχει συνάφεια με τα αντικείμενα της αγροτικής έρευνας!!!

Είναι ξεκάθαρο, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαξίωσε την αγροτική έρευνα με το σταμάτημα της χρηματοδότησης των Ινστιτούτων του ΕΘΙΑΓΕ (όχι μόνον της Λάρισας) και τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται πειράματα για τη δημιουργία νέων ποικιλιών, ούτε έρευνα για την καλύτερη αξιοποίηση των εδαφικών και υδατικών πόρων. Δεν είναι τυχαίο που οι ποικιλίες των καλλιεργειών διακινούνται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς προηγούμενη δοκιμή στο χωράφι, για τον έλεγχο της ποιότητας και της προσαρμοστικότητας της κάθε ποικιλίας στις ελληνικές συνθήκες. Δηλαδή από την κατάργηση της αγροτικής έρευνας, θα δημιουργηθεί … μουσείο εδαφών. Βέβαια, ο λαϊκίστικος τρόπος πλασαρίσματος του θέματος, ίσως να έπεισε κάποιους οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την αγροτική έρευνα.

Χρειάζονται πολλά χρήματα για το στήσιμο ενός Μουσείου (αμφίβολης αξίας), όπως για τη συλλογή αδιαταράκτων εδαφικών κατατομών, μηχανήματα, εξοπλισμός και σταθερές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας για τη συντήρηση  των εδαφών. Εκτός και αν νομίζουν ότι παρουσιάζοντας ένα ενημερωτικό βίντεο στους επισκέπτες (εφόσον υπάρχουν επισκέπτες)  θα έχουν δημιουργήσει ένα μουσείο εδαφών. Επίσης, το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού πρέπει να γίνουν όλες οι εδαφολογικές αναλύσεις (σε χιλιάδες δείγματα, ορισμένες γίνονται στο εξωτερικό και είναι πανάκριβες). Επιπλέον, για να λειτουργήσει χρειάζεται εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.

Αν και η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη, το κύριο πρόβλημα είναι η πολύ μικρή επισκεψιμότητα. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Παγκόσμιο Μουσείο Εδαφών 30-40 γκρούπ.

– Γνωρίζουν στο Δήμο Λαρισαίων αν θα υπάρχουν επισκέπτες;

– Εχουνβρεθεί οι πηγές χρηματοδότησης, ή μήπως περιμένουν να προκηρυχθεί κανένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο οποίο θα προβλέπεται η ίδρυση μουσείου εδαφών;

  • Μπορεί να είναι βιώσιμο το μουσείο που ονειρεύεται ο κ. Καλογιάννης;

Επίσης, ο δήμαρχος, προχωρά ακάθεκτος, όπως είχε δηλώσει και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ερημοποίησης των εδαφών όπως προβλέπει ο Νόμος 2468/1997.  Προφανώς δεν γνωρίζει ο δήμαρχος ότι στην Πράξη δεν λειτουργεί ούτε η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης.

Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τις δημοτικές εκλογές ο δήμαρχος δεν θα εκστομίσει και άλλες μεγαλοστομίες. Πάντως, σκοπεύει να διεκδικήσει και τα υπόλοιπα 160 στρέμματα …. για να τα αξιοποιήσει και αυτά. Η φόρμουλα αξιοποίησης θα βρεθεί μετά τις εκλογές!!!

Αντί για τα παραπάνω μεγαλεπήβολα “σχέδια” μήπως θα ήταν περισσότερο χρήσιμο για όλους και ιδιαίτερα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, η Ίδρυση Αγροτικού ΚΕΠ στις Αποθήκες που βρίσκονται στο χώρο που παραχώρησε το ΥΠΑΑΤ;»

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες