ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χαρακόπουλος: Όσο γίνονται μνημονιακότεροι των μνημονιακών, τόσο περισσότερο μπατάρουν στα άκρα αριστερά

Όντας τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ. σε μία τόσο ταραχώδη περίοδο για το χαρτοφυλάκιό του, εύλογα βρίσκεται διαρκώς έμπροσθεν των φώτων της επικαιρότητας.

Ο Λαρισαίος βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο μακροβιότερος από την περιοχή σήμερα στη βουλή καθώς εκλέγεται ανελλιπώς από το 2004, μιλά στο onlarissa.gr για τα όσα καθημερινά εκτυλίσσονται στο πολιτικό πάλκο, στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ απαντά στο καίριο ερώτημα του τι μπορεί να αλλάξει και πώς η Νέα Δημοκρατία, εάν και εφόσον κερδίσει.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται τέλος για το δήμο Λαρισαίων, εκεί όπου προβλέπει “αλλαγή σελίδας” μέσα από την ενωτική προσπάθεια η οποία αποκρυσταλλώθηκε στην παράταξη “Λάρισα Μπροστά” υπό τη Ρένα Καραλαριώτου.

Συνέντευξη στον Απόστολο Ράιδο

Είστε ο παλαιότερος βουλευτής Λάρισας, έχοντας βιώσει και την προ κρίσης εποχή. Τελικά έχουμε διδαχτεί ως πολιτικό σύστημα κι ως κοινωνία από τα τελευταία εννέα δύσκολα χρόνια;

Απ’ όσα παρακολουθούμε στη Βουλή το τελευταίο διάστημα, δεν θα έλεγα ότι ωριμάσαμε ως πολιτικό σύστημα. Αντιθέτως, διαπιστώνουμε μια κατάπτωση των πολιτικών ηθών. Οι επιλογές πολλών βουλευτών, που μάλιστα εξελέγησαν ως φορείς της ηθικής, δεν έχουν καμία σχέση με ιδεολογίες, αξίες, δεσμεύσεις προς όσους τους εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους, αλλά με ένα ωμό παζάρι θέσεων και βολέματος. Αυτό, βεβαίως, προκαλεί σοβαρές πληγές στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, το οποίο ήταν ήδη τραυματισμένο από την αρχή της κρίσης.

Επιπλέον, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πολύ επικίνδυνες καταστάσεις στο μέλλον, αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ευθύνη, ωστόσο γι’ αυτήν την κατάντια έχουν και οι πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να επιλέγουν με αυστηρότερα κριτήρια αυτούς που στέλνουν να τους εκπροσωπήσουν, κι όχι με όρους αγανάκτησης ή ‘‘χαβαλέ’’. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι οι αποφάσεις στο κοινοβούλιο επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη ζωή όλων μας.

Ελπίζω η εμπειρία της κρίσης και της διακυβέρνησης των λαϊκιστών επί τόσα χρόνια να μας έχει κάνει όλους σοφότερους και αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες. Στο εκλογικό σώμα είναι ελάχιστοι πλέον αυτοί που πιστεύουν σε θαυματοποιούς, κι αυτό είναι ίσως το μόνο θετικό που αποκομίζουμε από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στο DNA των στελεχών αυτής της κυβέρνησης βρίσκονται οι ιδεοληψίες της εποχής που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3%

Όλη αυτή η “χαλαρότητα” απέναντι σε καταφανέστατα έκνομες ενέργειες που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως “ακτιβισμό”, η προσπάθεια αλλαγής της νομοθεσίας σε καίρια ζητήματα, καθώς και οι αλλεπάλληλες άδειες στον κατά συρροή δολοφόνο Κουφοντίνα, θεωρείτε πως αποτελούν συνειδητή επιλογή στον ΣΥΡΙΖΑ κι αν ναι, γιατί;

Το αβίαστο συμπέρασμα από την «πικρή» εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι εδώ μιλούμε για «εκλεκτικές συγγένειες». Εξ αρχής η κυβέρνηση έδειξε πρωτοφανή ανοχή σε εκδηλώσεις βίας και τραμπουκισμού από συγκεκριμένους κύκλους του περιθωρίου. Φρόντισε μάλιστα να τους απενοχοποιήσει, βαπτίζοντάς τους ως «συλλογικότητες». Αυτοί οι άνθρωποι επιτίθενται διαρκώς σε δημόσιους και ιδιωτικούς στόχους, με ιδιαίτερη προτίμηση τις ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, κάτι παγκοσμίως πρωτοφανές, και δεν τους ενοχλεί κανείς.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα έρχονται να «κουμπώσουν» με τα παραπάνω, καθώς προβλέπουν ποινές χάδι για όσους, μεταξύ άλλων, κατασκευάζουν και ρίχνουν μολότοφ. Από κεκτημένη ταχύτητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κυρίτσης, υποστήριξε την αλλαγή αυτή, λέγοντας μάλιστα ότι οι μολότοφ δεν σκοτώνουν, λησμονώντας τους νεκρούς της ΜΑΡΦΙΝ και τους δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς. Όμως και η εν γένει στάση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, που, μέχρι ο εισαγγελέας να του βάλει φρένο, μπαινόβγαινε στις φυλακές με άδειες συνοδευόμενος από Ρουβίκωνες, εντάσσεται στο ίδιο κλίμα.

Όλα αυτά, και τόσα ακόμα, όπως ο νόμος Γαβρόγλου για το άσυλο, που έχει κάνει τα πανεπιστήμια ξέφραγο αμπέλι για βανδάλους και παρανόμους, ο νόμος Παρασκευόπουλου που άνοιξε τις πόρτες των φυλακών για κάθε εγκληματία, η απάθεια στο κράτος εν κράτει που έχει στηθεί στο άβατο των Εξαρχείων, τι δείχνουν; Ότι στο DNA των στελεχών αυτής της κυβέρνησης βρίσκονται οι ιδεοληψίες της εποχής που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3%. Όσο μάλιστα γίνονται μνημονιακότεροι των μνημονιακών, τόσο περισσότερο μπατάρουν στα άκρα αριστερά, για να κρατήσουν ψηφοφόρους, και να ψευδοπολώσουν το πολιτικό κλίμα.

Κάποιοι πίστεψαν ότι ο Τσίπρας θα ήταν ο νέος Ανδρέας και ότι θα έφερνε πίσω την εποχή των παχιών αγελάδων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εντυπωσιακά φειδωλός στα όσα λέει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, πολλοί λένε πως δεν αποτελεί λύση, αλλά παραμένει μέρος του πολιτικού συστήματος που δημιούργησε το πρόβλημα. Μπορεί λοιπόν ένα κόμμα που έχει μερίδιο ευθύνης στην κρίση, να οδηγήσει τη χώρα εκ του ασφαλούς εκτός αυτής; Τι απαντάτε στους σκεπτικιστές;

Ανάλογες απόψεις υπάρχουν και σαφώς ενισχύονται από την κυβερνητική προπαγάνδα, σε ανθρώπους που από το 2015 είχαν κατ’ επανάληψη ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ. Σήμερα αντιλαμβάνονται το λάθος τους, αλλά δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Είχαν οικοδομήσει το αντιμνημονιακό ιδεολόγημα, το οποίο έφερε στην εξουσία τους λαϊκιστές με τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε. Κάποιοι πίστεψαν ότι ο Τσίπρας θα ήταν ο νέος Ανδρέας και ότι θα έφερνε πίσω την εποχή των παχιών αγελάδων, με τα δανεικά και αγύριστα, τους αθρόους διορισμούς στο δημόσιο. Το τίμημα που πληρώνουμε γι’ αυτές τις αυταπάτες είναι πολύ υψηλό, και θα αφήσει πολλά σημάδια.

Η ΝΔ αν για κάτι μπορεί να κατηγορηθεί είναι γιατί δεν τόλμησε βαθύτερες, τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις, ενάντια στο γενικότερο ρεύμα λαϊκισμού που είχε εγκαινιάσει το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και εντεύθεν. Σήμερα, ορθά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια. Γιατί απλώς αυτοί δεν υπάρχουν! Υπάρχει, όμως, όραμα, σχέδιο, γνώση, αποφασιστικότητα, διδαχή από λάθη και άνθρωποι να βγάλουν την Ελλάδα από το τέλμα. Και οι πολίτες το γνωρίζουν, και γι’ αυτό η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα εξουσίας που από το 1974 στέκεται όρθιο. Όπως και στο παρελθόν, και αυτή τη φορά καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει.

Το 2015, όταν η Νέα Δημοκρατία πέρασε δύσκολα εκλογικά ευρισκόμενη σε θέση ηττημένου και μάλιστα με διαφορά, εσείς διαγράψατε αντίθετη πορεία: Αυξήσατε σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους σας. Πώς συνέβη αυτό και γιατί;

Νομίζω ότι η εξήγηση βρίσκεται στη στέρεη σχέση εμπιστοσύνης που έχω χτίσει με τους συμπολίτες μου, που με τιμούν με την ψήφο τους, όλα αυτά χρόνια. Προσπαθώ να είμαι πάντα δίπλα τους, στα προβλήματά τους, στις αγωνίες τους, στις καλές και άσχημες στιγμές. Ποτέ δεν έταξα κάτι που δεν μπορούσα να κάνω, αλλά και ποτέ δεν αμέλησα να κάνω κάτι που μπορούσα να πετύχω ή να διεκδικήσω προς όφελος της Λάρισας και των Λαρισαίων.

Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε αλλαγή σελίδας στο δήμο Λαρισαίων

Το κριτήριο της ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ποιο εκτιμάτε πως θα είναι για την κοινωνία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν μαζικά για να απαλλαγεί η χώρα από μια κυβέρνηση που ταλαιπώρησε με τα ψεύδη, τις αποφάσεις και τον αμοραλισμό των στελεχών της. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών που ξεπούλησε ταυτότητα, γλώσσα και ιστορία της Μακεδονίας. Κι αυτό ήταν κάτι που δεν ανέμεναν οι φωστήρες του Μαξίμου. Όπως και οι επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει εναντίον της Ορθοδοξίας, της Εκκλησίας, της εθνικής μας ιστορίας. Εξυπακούεται, βεβαίως, ότι ρόλο θα παίξει η οικονομία, ιδίως για τους νέους και τις παραγωγικές τάξεις, για όλους αυτούς που η αντιεπιχειρηματική κυβερνητική πολιτική τους έχει καταδικάσει σε στασιμότητα και στην ασφυξία. Παράλληλα, κριτήριο της ψήφου θα είναι και τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως αυτά της δημόσια ασφάλειας, της παιδείας και της υγείας.

Στο δήμο Λαρισαίων μετά από χρόνια, η κεντροδεξιά πορεύεται “μπετόν αρμέ”. Ποια είναι η αίσθησή σας για την πορεία της κ. Καραλαριώτου;

Είμαι ευτυχής γιατί αυτή τη φορά αποφεύχθηκαν λάθη του παρελθόντος και όλοι μαζί ενωμένοι δίνουμε τη μάχη για τον δήμο Λαρισαίων με τη Ρένα. Τα μηνύματα που εισπράττω είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα! Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε αλλαγή σελίδας στο δήμο Λαρισαίων!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις