Βασίλης Ραούλης

Ο λαϊκισμός, οι απευθείας αναθέσεις και άλλα … δαιμόνια!

Η αφορμή ήταν μια αναφορά του δημάρχου Λαρισαίων, στον πρόσφατο προεκλογικό απολογισμό του:

«Η απουσία του πολίτη από τη δημόσια σφαίρα, για την οποία βεβαίως ευθύνεται και το ίδιο το πολιτικό σύστημα – επιτρέψτε μου να πω, ευθυνόμαστε όλοι όσοι το υπηρετούμε – δεν επιτρέπει μόνο να αποφασίζουν οι λίγοι στο όνομα των πολλών. Η μεγαλύτερη ζημιά είναι πως αφήνει χώρο στο λαϊκισμό και την «ευκολία» των απόψεων. Και τι είναι ο λαϊκισμός; Είναι η απόπειρα κάποιων να δίνουν απλές απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα», επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Καλογιάννης.

Δεν θα μπω στον πειρασμό να απαντήσω στη καινοφανή ερμηνεία του λαϊκισμού, που δίνει ο δήμαρχος και που εξυπηρετεί προφανώς τον προεκλογικό του σχεδιασμό.

Ας πούμε και ας δεχτούμε τελικά ότι λαϊκισμός είναι αυτό που περιγράφει…

29 Μαΐου 2013, στα τοπικά Μ.Μ.Ε. δημοσιεύεται ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλή της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» κ. Απόστολου Καλογιάννη, σημερινού δημάρχου, με τίτλο: «Μια οφειλόμενη απάντηση στην οξύτατη ανακοίνωση του Δημάρχου Λαρισαίων»

Ανάμεσα στα υπόλοιπα αναφέρεται και στις απευθείας αναθέσεις:

«1. Πάνωαπό 600.000 ευρώοι αναθέσεις έργων τα χρόνια 2008-2012, μόνο από την Τεχνική Υπηρεσία.

  1. Στο φάκελο που μου δόθηκε λείπουν οι αναθέσεις άλλων Υπηρεσιών ή Επιχειρήσεων (π.χ. Υπηρεσία Πρασίνου, ΔΕΥΑΛ κοκ). Επίσης, λείπει συγκεκριμένη ανάθεση ή πρόχειρος διαγωνισμός χωρίς δημοσίευση για εργολαβία, για την οποία έθεσα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο….
  2. Σημειώνω για μια ακόμη φορά ότι η δημόσια διατυπωμένη θέση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας από το 2006 που δημιουργήθηκε είναι: «καμία ανάθεση έργου γιατί πιθανώς υποκρύπτει συναλλαγή. Όλα με γνήσιες διαγωνιστικές διαδικασίες…»

Και η αλήθεια είναι ότι τόσο στις εκλογές του 2006, όσο και σε αυτές του 2010 ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε τη συγκεκριμένη θέση για τις αναθέσεις.

Στο πρόγραμμα της Συμπαράταξης για τις εκλογές του 2014 η παραπάνω θέση «στρογγύλεψε», τόσο ώστε να χωρά σχεδόν τα πάντα:

«Όχι στις χωρίς έλεγχο αναθέσεις»… Τώρα τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αυτοί ξέρουν!

Έλεγχο από ποιον και για ποιόν άραγε; Γιατί οι απευθείας αναθέσεις μπορούν να γίνουν με βάση τις προβλέψεις του νόμου. Το θέμα δεν είναι αν είναι ή όχι νόμιμες αλλά αν και κατά πόσο «υποκρύπτουν συναλλαγή», όπως υποστήριζε πριν λίγα χρόνια…

Το πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι διαφωτιστικό:

Από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι και τα μέσα Μαρτίου του 2019, σε ένα διάστημα 4,5 μηνών, οι απευθείας αναθέσεις προμηθειών, εργασιών και έργων – εργασιών, μόνο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων, ξεπερνούν τις 600.000€!!! (τα στοιχεία εύκολα μπορεί να τα αντλήσει οποιοσδήποτε από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ)

Όλες με αποφάσεις του Δημάρχου, όπως προβλέπεται από το νόμο, ο οποίος φαίνεται ότι άφησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις παλιές του θέσεις για τη διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου.

‘Η ίσως τελικά, στο σύνθετο θέματων δημοσίων συμβάσεων, να χώρεσαν απλοϊκές προσεγγίσειςκαι απαντήσεις, που χάιδεψαν απαλά τα αυτιά των πολιτών, για να επανέλθουμε στην αρχή του κειμένου.

Με βάση τα παραπάνω θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε το συνολικό ποσό των απευθείας αναθέσεων του Δήμου Λαρισαίων στη διάρκεια της θητείας Καλογιάννη.

Εκτός και αν τρομάζει το νούμερο…

Βασίλης Ραούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες