ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: Λαϊκό κόμμα η ΝΔ που στηρίζει το δημόσιο σχολείο

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος γιατί μαζί με τους συνεργάτες μου έχω βάλει ένα μικρό λιθαράκι στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία! Και μιας και βρισκόμαστε στη μεγάλη Σαρακοστή επιτρέψτε μου να σας εξομολογηθώ δύο πράγματα. Πρώτον τι απήντησα στον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη όταν μου ζήτησε να του θέσω τα θέματα που ιεραρχώ ως πιο σημαντικά στην παιδεία, και δεύτερον πώς αντέδρασα όταν μου ζήτησε να μεταπηδήσω στον τομέα Προστασίας του Πολίτη». Με αυτά τα λόγια ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ξεκίνησε την προσφώνησή του στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λάρισα, που έγινε από την τομεάρχη Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «όταν λοιπόν ο πρόεδρος μου ζήτησε να του πω ποια πράγματα πρέπει να βάλουμε ως θεμέλια για την Παιδεία, του απάντησα ότι πρώτον πρέπει να εμφυσήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους δασκάλους και στους καθηγητές, στους δημόσιους λειτουργούς, στους εκπαιδευτικούς. Γιατί, δυστυχώς, η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αξιολόγηση, είχε δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας ότι επίκεινται απολύσεις εάν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Χαίρομαι γιατί από την επομένη ο πρόεδρος με πολλαπλές δηλώσεις του και κατ’ επανάληψη ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να στέκονται στην αίθουσα και να κάνουν τη δουλειά τους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με απολύσεις.

Μεταρρυθμιστές…

Το δεύτερο που του είπα είναι, ότι, στην Ελλάδα οι εκάστοτε υπουργοί παιδείας θέλουν να ενδυθούν το μανδύα του μεταρρυθμιστή και οι όποιες μεταρρυθμίσεις περιορίζονται συνήθως στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Από αυτόν τον πειρασμό δεν ξέφυγε και η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η οποία από την πρώτη μέρα εξήγγειλε κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος, φτάσαμε κοντά στη λήξη του σχολικού έτους και τα παιδιά της δεύτερης τάξης του Λυκείου αιφνιδιάζονται με την ανακοίνωση ενός νέου συστήματος εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Είπα στον πρόεδρο, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε με την προσχολική αγωγή,  με το υποχρεωτικό διετές νηπιαγωγείο και το πραγματικά ολοήμερο σχολείο όπου εκεί χτίζονται χαρακτήρες και διαμορφώνεται ουσιαστικά η επόμενη γενιά πολιτών.

Στα άγρια χαράματα…

Όταν πλέον ολοκληρώθηκε αυτή η διαδρομή του 1,5 έτους και ο πρόεδρος προχώρησε στον “ανασχηματισμό” του σκιώδους υπουργικού του συμβουλίου, ζητώντας μου να αναλάβω τον Τομέα Προστασίας του Πολίτη, δεν μπορούσα να αρνηθώ -ιδιαίτερα μετά την αιτιολόγηση που μου παρείχε. Σκεπτόμενος, όμως, φωναχτά του απήντησα ότι ενάμισι χρόνο τώρα ένιωθα σαν να δίνω κάθε μέρα πανελλήνιες εξετάσεις”! Ο όγκος δουλειάς του Τομέα Παιδείας είναι τόσο μεγάλος και απαιτεί διάβασμα, μελέτη και καλή συνεργασία. Για αυτό, λοιπόν, θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια, τώρα που δεν είμαι πια στη θέση αυτή, τους συνεργάτες μου. Τον συντονιστή του Τομέα Παιδείας, πρώην πρόεδρο του ΙΕΠ, Σωτήρη Γκλαβά, τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συντοπίτη μας από την Άκρη Ελασσόνας, Θεόδωρο Γούπο, τον επικεφαλής του τομέα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Παρασκευά Γιαλλούρη, τον επικεφαλής του τομέα τεχνικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης Βαγγέλη Ζαχαράκη και τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την ειδική αγωγή Κώστα Λολίτσα. Πραγματικά τους είμαι ευγνώμων για τη στενή συνεργασία που είχαμε, καθώς ο τρόπος που νομοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις νυχτερινές τροπολογίες, με ανάγκαζε πολλές φορές να προσφεύγω στις συμβουλές τους ακόμα και άγρια χαράματα, στις 2 και στις 3, διότι το πρωί έπρεπε να τοποθετηθούμε σαν παράταξη στη Βουλή και να έχουμε ξεκάθαρη θέση.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε, τη ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο κεντρικά όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τον Θανάση Φούντα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Σάκη Γκουτζέλα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τους συνεργάτες τους. Με προστάτευσαν από κακοτοπιές και παρότι δεν συμφωνούσαμε πάντοτε σε όλα, νομίζω ότι οι απόψεις τους ήταν πολύ χρήσιμες στη διαμόρφωση του κυβερνητικού μας προγράμματος, αλλά και σε άλλα ζητήματα που προέκυπταν λόγω νομοσχεδίων που έπρεπε να συζητηθούν».

Λαϊκό κόμμα η ΝΔ…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «η ΝΔ είναι ένα φιλελεύθερο, πατριωτικό, αλλά πρωτίστως Λαϊκό Κόμμα. Η δημόσια παιδεία είναι το όχημα κοινωνικής κινητικότητας. Το δημόσιο σχολείο είναι αυτό που δίνει την ευκαιρία στον γιο του αγρότη από τα Βούναινα, στην κόρη του κτηνοτρόφου από την Ελασσόνα, στον γιο του εργάτη από τα Φάρσαλα, στην κόρη του βιοπαλαιστή από την Αγιά να έχει ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή. Οφείλουμε λοιπόν, έμπρακτα, να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο. Και όταν επιμένουμε για την αριστεία, όταν επιμένουμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν πρότυπα σχολεία στην έδρα του κάθε νομού, όταν επιμένουμε για πραγματικά ολοήμερα σχολεία και για την πιστοποίηση της ξένης γλώσσας εντός του δημόσιου σχολείου, το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στα παιδιά του λαού».

Το πικρό ποτήρι…

Ο Θεσσαλός πολιτικός ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών. Όπως είπε «φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να πιει το πικρό ποτήρι της ήττας προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και προτιμά να παρατείνει την παραμονή του στο Μέγαρο Μαξίμου για λίγους ακόμα μήνες, ευελπιστώντας, ότι, αυτό μπορεί να το πετύχει εάν η διαφορά στην ευρωκάλπη δεν είναι πολύ μεγάλη. Ας μην του κάνουμε, λοιπόν, το χατίρι και το βράδυ της 26ης Μαΐου να του δείξουμε με ένα υψηλό ποσοστό και μία μεγάλη διαφορά την πόρτα της εξόδου από το Μέγαρο Μαξίμου!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις