ΛΑΡΙΣΑ

Παπανάτσιου από Λάρισα: «Οικονομική σταθερότητα και δίκαιη ανάπτυξη» (φωτο)

Για οικονομική σταθερότητα και μια δίκαιη ανάπτυξη που αποτελούν στόχους της κυβέρνησης, καθώς τα περασμένα χρόνια γίναμε μάρτυρες ενός «θανάτου του εμποράκου», έκανε λόγο από τη Λάρισα η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία ήταν ομιλήτρια σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο DIVANI, την Παρασκευή το απόγευμα, με θέμα: «Η Φορολογική Δικαιοσύνη Όχημα για την Ανάπτυξη», με ομιλητές, επίσης τον Πρόεδρο Κ.Δ. Ο.Ε.Ε. κ. Κωνσταντίνο Κόλλια και τον Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή.

Πιο αναλυτικά η κ. Παπανάτσιου ανέφερε: «Προχωρήσαμε σε μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων για να γίνει πιο δίκαιο και αναλογικό το φορολογικό σύστημα. Πρώτον, μειώσαμε το φόρο εισοδήματος του μικρού επιτηδευματία με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, από το 26% στο 22%. Δεύτερον, μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία φέραμε, συνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα, με αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις να δουν σημαντική ελάφρυνση των βαρών τους. Οι παρεμβάσεις αυτές συνέβαλαν στην ελάφρυνση ποσοστού άνω του 85% των μικρών επιχειρήσεων.

Η έξοδος από τα προγράμματα και η επίτευξη δημοσιονομικού χώρου επέτρεψαν στην κυβέρνηση να προχωρήσει και σε θετικά μέτρα για τη μεσαία τάξη. Έτσι, νομοθετήθηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% περίπου, για πάνω από 250.000 μη μισθωτούς με δηλωθέν εισόδημα άνω των 7.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση προχώρησε και σε παρεμβάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων: τη μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% για το 2019 και σταδιακά κατά μία μονάδα ανά έτος ώστε να φτάσει το 25% το 2022, αλλά και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 10% για το φορολογικό έτος 2019 και για τα επόμενα έτη.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δίκαιης φορολόγησης, καταργήσαμε και μέτρα μνημονιακών νόμων, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος για συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών, για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση/πτώχευση ή αδράνεια, τους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και τους αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

Σταθερός στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών.

Με νομοθετικές παρεμβάσεις του προηγούμενου διαστήματος επιτρέπουμε ολοένα περισσότερες διοικητικές διαδικασίες μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης να γίνονται ηλεκτρονικά. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουμε στις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση αν δεν υπάρχει αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός – οι φορολογικοί συντελεστές από μόνοι τους είτε είναι ψηλοί είτε είναι χαμηλοί δεν πρόκειται να φέρουν έσοδα.
Οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους γιατί η φοροδιαφυγή προκαλεί και απώλεια ασφαλιστικών εισφορών και δημόσιων πόρων αναγκαίων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους και τη δυνατότητα της Πολιτείας για πιο δίκαιη φορολογική πολιτική. Βέβαια, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων μας, της πολιτικής ηγεσίας, των πολιτών και των επαγγελματιών του χώρου”.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας και έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο DIVANI.

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητήθηκαν ήταν:

Το νέο φορολογικό περιβάλλον

Ηλεκτρονική τιμολόγηση

Η φορολογική φυγή ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό

Το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων

Ρύθμιση των 120 δόσεων

Φορολογικοί έλεγχοι-άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες